Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Παράταση στις δηλώσεις ασφαλισμένων κατοικιών για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Δημοσίευση: 22/02/2024
παράταση, ΕΝΦΙΑ

Παράταση δόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τους ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών προκειμένου να λάβουν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ. 

Οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση, να διορθώσουν ή να τροποποιήσουν την υπάρχουσα προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που ορίζονται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ μπορούν πλέον να το κάνουν έως και την 1η Μαρτίου.

Δικαιούχοι της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ ορίζονται τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών για το σύνολο της αξίας του ακινήτου και συγκεκριμένα αφορά τις καλύπτεις για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες.

Η εν λόγω ημερομηνία έκπνεε σήμερα, 22 Φεβρουαρίου ενώ έως τώρα είχαν υποβληθεί περισσότερες από 340.000 αιτήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν εγκριθεί.

Ειδικότερα, με την απόφαση των κ.κ. Θεοχάρη και Πιτσιλή, για το έτος 2024 προβλέπεται ότι:

  • Οι αιτήσεις των φορολογούμενων για τη χορήγηση μείωσης του EΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες και οι τροποποιήσεις και διορθώσεις αυτών υποβάλλονται το αργότερο έως 1/3/2024.
  • Η επιβεβαίωση των στοιχείων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις πραγματοποιείται το αργότερο έως 19/3/2024.

 

Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Χάρης Θεοχάρης «η σύνδεση της ασφάλισης κατοικιών με εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ αποτελεί μια καινοτομία της Κυβέρνησης, ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η υποβολή, τροποποίηση ή διόρθωση αιτήσεων, όπως και η επιβεβαίωση των στοιχείων των ασφαλισμένων κατοικιών είναι μια σύνθετη διαδικασία, πολλώ δε μάλλον όταν δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία.

Ως εκ τούτου, κρίναμε απαραίτητη την παράταση των αρχικών προθεσμιών για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων από τους δικαιούχους, πλέον ως την 1η Μαρτίου 2024 (και 19/3/2024 για την επιβεβαίωση των στοιχείων). Κατ’ αυτό τον τρόπο, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διευκολύνουμε τους φορολογούμενους, αλλά και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις».

Ο κ. Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για μια διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να διευκολύνουμε τους πολίτες που δικαιούνται την μείωση ΕΝΦΙΑ να ολοκληρώσουν την υποβολή των αιτήσεων τους».

Σημειώνεται επίσης ότι οι αιτήσεις και οι διορθώσεις ή τροποποιήσεις κ.λπ. των δηλώσεων ασφάλισης κατοικίας υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές/ Δημοφιλείς Εφαρμογές/ myPROPERTY/ Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

Περισσότερα όσον αφορά τις προϋποθέσεις για την χορήγηση της έκπτωσης στον EΝΦΙΑ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»