Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Βασίλειος Παπακώστας: Κάθε χρόνο παρατηρείται αύξηση 30-40% στα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων

Δημοσίευση: 05/05/2023
Παπακώστας, 1st Cyber Security Conference

Σημαντική αύξηση σημειώνεται κάθε χρόνο όσον αφορά τα ποσοστά κυβερνοεγκλημάτων σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο κ. Βασίλειος Ε. Παπακώστας, Διευθυντής Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής, μιλώντας αποκλειστικά στο insuranceforum web tv και την Δήμητρα Καφαδάρη, κατά την παρουσία του στο 1st Cyber Security Conference.

Στην Ελλάδα όπως επίσης και διεθνώς παρατηρείται αυξητική τάση των κυβερνοεγκλημάτων τα τελευταία χρόνια. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι η επαφή επιχειρηματιών αλλά και ιδιωτών με το διαδίκτυο είναι πλέον καθημερινή. Μάλιστα τα νέα ψηφιακά δεδομένα που διέπουν την σύγχρονη εποχή επιβάλλουν την προσαρμογή όλων μας. Δεν νοείται επάγγελμα και γενικότερα επαγγελματικός κλάδος όπου το μεγαλύτερο ποσοστό της δραστηριότητάς του να μην έχει να κάνει με την χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογικών μέσων.

Υπό αυτό το πρίσμα, φαίνεται λογικό να υπάρχει έξαρση των απειλών που στοχεύουν στην υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και στην προσβολή των συστημάτων ασφαλείας των επιχειρήσεων, υποκινούμενες από οικονομικά κίνητρα.

Αναφερόμενος στις κύριες απάτες που καλείται να αντιμετωπίσει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο κ. Παπακώστας επισημαίνει πως, «διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα τα κυβερνοεγκλήματα τα οποία έχουν αύξηση το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι απάτες, εγκλήματα και επιθέσεις πληροφοριακών συστημάτων, πορνογραφία ανηλίκων και παραβίαση των προσωπικών μας δεδομένων».

Βασίλειος Παπακώστας: Κάθε χρόνο παρατηρείται αύξηση 30-40% στα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων

Ιδίως στην μετά covid εποχή, η άνοδος αυτών των ζητημάτων κυβερνοασφάλειας υπήρξε ραγδαία. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποδοθεί στην επικράτηση των ψηφιακών συστημάτων όπως επίσης και του remote working.

«Υπήρξε και αύξηση της χρήσης του διαδικτύου, αύξηση των αγορών και γενικότερα αύξησης των χρηστών και περισσότερη ενασχόληση με το διαδίκτυο. Είναι επόμενο λοιπόν να υπάρξει αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων και των κυβερνοεγκλημάτων», δηλώνει στη συνέχεια ο κ. Παπακώστας.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο η αύξηση τέτοιων ζητημάτων κυμαίνεται σε ποσοστά της τάξεως του 30 – 40%, ποσοστό που υπογραμμίζει την ανάγκη της προάσπισης του cyber security από δημόσιους φορείς αλλά και από ιδιωτικούς φορείς όπως εταιρείες πληροφορικής και cyber security, όπως επίσης από ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολαβητές με σκοπό την πρόληψη αλλά και τον περιορισμό των επιπτώσεων που επακολουθεί της κυβερνοεπίθεσης.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει απειλές στον κυβερνοχώρο, ωστόσο η πρόκληση δεν είναι μόνο η προαναφερθείσα.

Όπως δηλώνει ο κ. Παπακώστας, οι προκλήσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αφορούν μεταξύ άλλων «να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να εκπαιδεύει κατάλληλα το προσωπικό της και να μπορεί σε κάθε περίπτωση να ανταποκρίνεται στην προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων από διάφορες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, και την αποτελεσματικότερη έρευνα και δίωξη των δραστών τέτοιων εγκλημάτων».

Ωστόσο, δεν είναι ορθό να πιστεύουμε ότι τέτοια συμβάντα “θα επιλυθούν από τα μηχανήματα” ούτε πως “εφόσον δεν πατάω το link δεν κινδυνεύω”. Οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή στον οποιονδήποτε και είναι θεμιτό να προάγουμε την πρόληψη τέτοιων ζητημάτων και όχι μόνο την αντιμετώπισή τους. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η σωστή ενημέρωση για τέτοια ζητήματα προκειμένου όλοι μας να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακώστα:

«Αυτό που είναι σημαντικότερο για όλους αλλά κυρίως για τις επιχειρήσεις είναι να θωρακίζουν τα πληροφοριακά τους συστήματα, είναι μία επένδυση που πρέπει να γίνεται διαρκώς. Ένα στάδιο το οποίο συνήθως παραβλέπουμε είναι ότι πρέπει να έχουμε κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πως όλα θα τα κάνουν τα μηχανήματα. Πρέπει και το προσωπικό να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει απειλές και να ανταποκριθεί σε τέτοια ζητήματα».

Επομένως ιδιώτες και κυρίως οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στη θωράκιση των πληροφοριακών τους συστημάτων όπως επίσης και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στον χώρο της κυβερνοασφάλειας και των κυβερνοεπιθέσεων.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διοργάνωση του 1st Cyber Security Conference, μπορείτε να βρείτε εδώ: cybersecurityconference.gr

Παρακολουθήστε την συνέντευξη του κ. Βασίλειου Παπακώστα, στο βίντεο που ακολουθεί:

Δείτε την ομιλία του κ. Παπακώστα με τίτλο «Κυβερνοέγκλημα – Παρούσα κατάσταση – Τάσεις και προκλήσεις»

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Αθ. Σακάρογλου_ Δ/νων Σύμβουλος MALETSCHEK & PARTNER HELLAS – SAKAROGLOU A. & CO KG «Η ασφάλιση, πέρα από υποχρέωση, αποτελεί κρίσιμη ανάγκη για κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην εφοδιαστική αλυσίδα»

Σε μια εποχή, όπου οι φυσικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές και καταστροφικές και με τον κλάδο των εμπορευματικών

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»