Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

Πανδημία: Επιστρέφει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους – Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι ανεμβολίαστοι

Δημοσίευση: 23/08/2021
Αύριο πρόκειται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας, με την κυβέρνηση να παραμένει πιστή στο αρχικό της πλάνο, το οποίο θέτει στο στόχαστρο τον ανεμβολίαστο πληθυσμό.

Αύριο πρόκειται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας, με την κυβέρνηση να παραμένει πιστή στο αρχικό της πλάνο, το οποίο θέτει στο στόχαστρο τον ανεμβολίαστο πληθυσμό.

Ειδικότερα, στους κλειστούς χώρους θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, με τους ανεμβολίαστους να περιορίζονται αποκλειστικά στους εξωτερικούς χώρους σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια.

Ένα επίσης μέτρο που αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο είναι η επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, δεδομένου ότι οι χαμηλοί ρυθμοί των εμβολιασμών καθιστούν απίθανο το σενάριο του 80% του εμβολιασμένου πληθυσμού έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, το οποίο θα μας έφερνε ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη “ανοσία της αγέλης”.

Όσον αφορά τους κλειστούς χώρους, οι εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους και την ταυτότητά τους.

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου: «Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» σημείωσε και σχολίασε για τους ανεμβολίαστους ότι «ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί».

«Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές»

Παράλληλα, τόνισε ότι η πιθανότατα επαναφοράς της μάσκας για όλους σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανή εάν το υποδείξουν οι ειδικοί.

Τέλος στα δωρεάν τεστ

Στα μέτρα ενδεχομένως θα περιλαμβάνονται και επιβαρύνσεις στην τσέπη όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Πιθανώς τα self test να σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα.

Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα τεστ αυτοδιάγνωσης με δική τους επιβάρυνσή. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτε μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.

Πώς θα γίνονται οι αγορές στα καταστήματα

Παράλληλα, εξετάζεται οι αγορές εντός των καταστημάτων να γίνονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα κληθούν να επωμιστούν και σε αυτή την περίπτωση το κόστος του τεστ.

Τι θα ισχύει για τους μαθητές, φοιτητές και καθηγητές

Η σχολική χρονιά πρόκειται να αρχίσει στις 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οπότε δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ.

Οι μαθητές θα μπορούν να μπουν στις τάξεις τους, έχοντας υποβληθεί σε δυο self tests την εβδομάδα με αρνητικό αποτέλεσμα, ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού για άνω των 12 ετών.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»