Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Πανδημία: Πότε θα βγάλουμε τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους;

Η επιστροφή στην κανονικότητα μοιάζει πλέον απτή πραγματικότητα, με το άνοιγμα της εστίασης, τις ελεύθερες μετακινήσεις εκτός νομών και το άνοιγμα του τουρισμού να μας επαναφέρει σταδιακά στη προ-κορωνοϊού εποχή. Καθοριστικός παράγοντας για την σταδιακή άρση των μέτρων είναι ασφαλώς το πρόγραμμα «ελευθερία» και οι ταχύτατοι ρυθμοί των εμβολιασμών.

Μέχρι σήμερα 2.010.989 συνανθρώποί μας έχουν ολοκληρώσει και τους δύο κύκλους των εμβολιασμών, ενώ 3.589.548 να έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση. Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού συμβάλλουν άμεσα στην επίτευξη της καθολικής ανοσίας, ενώ και τα ραντεβού για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson στις ηλικίες από 18 μέχρι 29 ετών να έχουν γίνει ανάρπαστα, ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο Αττικής όπου σύμφωνα με πληροφορίες εξαντλήθηκαν τα ραντεβού των εμβολιασμών.

Αναμφίβολα το επόμενο στάδιο, το οποίο θα σηματοδοτήσει επίσημα την επιστροφή μας  προς την Ελευθερία είναι η παύση της χρήσης προστατευτικής μάσκας, η οποία όσο ζεσταίνει ο καιρός τόσο περισσότερο μας ταλαιπωρεί. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος το πότε θα μπορούμε να κυκλοφορούμε σε εξωτερικούς χώρους εξαρτάται από 3 παράγοντες:

  • την πρόοδο των εμβολιασμών
  • τη μετάλλαξη που θα επικρατήσει στη χώρα μας
  • το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης που θα απαιτηθεί για να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη συλλογική ανοσία

Σύμφωνα με τους ειδικούς η βρετανική μετάλλαξη είναι η πιο διαδεδομένη στη χώρα μας με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο να διευκρινίζει ότι: «Αν μείνουμε με τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τότε θα χρειαστεί να εμβολιαστεί το 75% περίπου του πληθυσμού ή να έχει ανοσία. Ένας συνδυασμός δηλαδή εμβολιασμού και φυσικής ανοσίας (όσοι νόσησαν δηλαδή) στο 75% του πληθυσμού, θα αρκεί. Αν όμως επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη, αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 83%».

Έχοντας ως δεδομένο ότι φυσική ανοσία έχει αποκτήσει περίπου το 15% του πληθυσμού, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να αγγίξουν το 60% αν εξακολουθήσει να επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη και το 68% σε περίπτωση διάδοσης της ινδικής μετάλλαξη.

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο των εμβολιασμών, ο Ηλίας Μόσιαλος υποστηρίζει ότι η χώρα μας θα φτάσει αυτά τα ποσοστά εντός Ιουλίου.

Ωστόσο μέσα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων υπάρχουν φωνές που πιστεύουν ότι θα καθυστερήσουμε περισσότερο να βγάλουμε τις μάσκες καθώς για να μπορέσει να γίνει αυτό μαζικά θα πρέπει οι πλήρως εμβολιασμένοι να φτάσουν τα 6 εκατ. πολίτες, δηλαδή τον 3πλάσιο αριθμό από ό,τι είναι σήμερα.

Οι σκεπτικιστές θεωρούν πως δεν είναι φρόνιμο να γίνουν διακρίσεις και να αποκτήσουν αυτό το προνόμιο-της απαλλαγής της μάσκας- οι πλήρως εμβολιασμένοι, καθώς έτσι θα διαδοθεί το λάθος μήνυμα στην κοινωνία, πως κανένας δεν χρειάζεται τελικώς να φορά μάσκα.

Η πρόταση να πέσουν πρώτα οι μάσκες για τους πλήρως εμβολιασμένους όταν βρίσκονται μαζί με πλήρως εμβολιασμένα άτομα σε εξωτερικούς χώρους έχει προέλθει και επαναληφθεί από επιστήμονες μεγάλου ειδικού βάρους όπως είναι ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Anthony Fauci και ο συντηρητικός στις αποφάσεις του καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, από την εγχώρια επιστημονική κοινότητα.

Από την άλλη, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Αντυπρύτανης ΕΚΠΑ Θανάσης Τσακρής εμμένει στην άποψη πως όταν μια παρέα εμβολιασμένων ατόμων βγαίνει έξω για φαγητό ή καφέ ή ποτό και κάθεται στο ίδιο τραπέζι, καλό είναι να φορούν όλοι μάσκα όταν μιλούν και μιλούν δυνατά, γιατί τα σταγονίδια πετάγονται μακριά, με τον Θανάση Τσακρή να μην σκοπεύει να αλλάξει την άποψη του όταν θα επιτραπεί η μουσική στην εστίαση.

Άλλες φωνές όπως της προέδρου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη υποστηρίζουν ότι θα περάσουμε όλο το καλοκαίρι με τις μάσκες και πως θα απαλλαχτούμε το φθινόπωρο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ζήτημα των μασκών συντηρεί μια πολυφωνία στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, με το επικείμενο πράσινο φως που αναμένεται να δοθεί στην εστίαση για να ηχήσει ξανά η μουσική σε καφέ και εστιατόρια σε 15 ημέρες να δημιουργεί περισσότερους σκεπτικιστές και να απομακρύνει ακόμα περισσότερο τη στιγμή που θα βγάλουμε τη μάσκα.

Όπως έχει υπογραμμίσει ο καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης η μουσική σκεπάσει τις φωνές, δημιουργεί θόρυβο και μας υποχρεώνει να φωνάζουμε δυνατότερα για να ακουστούμε, με συνέπεια τα σταγονίδια από το στόμα μας να εκτινάσσονται μακρύτερα και μαζί τους να μεγαλώνει το ρίσκο διασποράς της Covid.

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε Ακόμα