Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Από το Χθες στο Σήμερα

Δημοσίευση: 08/03/2024
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Κάθε χρόνο, στις 8 Μαρτίου, γιορτάζεται η Ημέρα της Γυναίκας, μια ημέρα αφιερωμένη στην αναγνώριση των επιτευγμάτων, των αγώνων και της σημασίας των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Αυτή η εορτή αποτελεί μια υπενθύμιση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, αλλά και για τις επιτυχίες και την ανάγκη για συνεχή πρόοδο προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων.

Μια Μικρή Ιστορική αΑναδρομή

Περισσότερος από ένας αιώνας ιστορίας και αλλαγών έχει αφήσει το στίγμα του στο σήμερα με την πρώτη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας να πραγματοποιείται τον Μάρτιο του 1911. Ωστόσο η ημέρα αυτή δεν προέρχεται από ένα μοναδικό γεγονός, αλλά από τον αγώνα πολλών γυναικών και κινημάτων για τα δικαιώματά τους. Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι γυναίκες διεκδίκησαν το δικαίωμα ψήφου, τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την εργασία, και το δικαίωμα στην ίδια μεταχείριση με τους άνδρες στην κοινωνία.

Η πορεία των γυναικών στη Νέα Υόρκη το 1908, όπου διαδήλωσαν για τα δικαιώματά τους, θεωρείται μια από τις πρώτες εκδηλώσεις που οδήγησαν στην καθιέρωση της Ημέρας της Γυναίκας.

Στην Ελλάδα το 1887 η υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων Καλλιρόη Παρρέν ίδρυσε το πρώτο περιοδικό για τα δικαιώματα της γυναίκας το οποίο ονομαζόταν “Εφημερίς των Κυρίων”. Σχεδόν 70 χρόνια μετά -το 1956- δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου.

Στη χώρα μας η ισότητα γυναικών και ανδρών θεσπίστηκε συνταγματικά το 1975 με το άρθρο 4 του Συντάγματος το οποίο αναφέρει πως “Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις”. 

Το Σήμερα

Εμφανώς καλύτερα απ’ ότι τον προηγούμενο αιώνα, οι γυναίκες του σήμερα έχουν επιτύχει πολλά τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο καριέρας και προσωπικής ζωής. Ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, θα χρειαστούν περίπου 300 χρόνια μέχρι η ισότητα των δύο φύλλων να γίνει -επί της ουσίας- πραγματικότητα.

Παράλληλα σε δήλωσή του με αφορμή την ημέρα την γυναίκας, ο ίδιος προειδοποίησε πως “η πρόοδος που έχουμε κερδίσει εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας”.

“Τα δικαιώματα των γυναικών καταπατούνται, απειλούνται και παραβιάζονται σε όλο τον κόσμο”, πρόσθεσε, ενώ επίσης αναφέρθηκε και σε μια σειρά κρίσεων όπως: η μητρική θνησιμότητα, κορίτσια δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, κακοποιήσει και παιδιά που αναγκάζονται σε πρόωρο γάμο.

Η προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, τόνισε, είναι ο μόνος δρόμος για δίκαιες, ειρηνικές και ευημερούσες κοινωνίες. Σ’ αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί.

Τα παραπάνω αντιπροσωπεύουν το φετινό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας #InspireInclusion (Εμπνεύστε την Ένταξη). Ο ΟΗΕ για την φετινή εκστρατεία προωθεί το παρακάτω μήνυμα:

Όταν εμπνέουμε άλλους να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν την ένταξη των γυναικών, δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο.

Και όταν οι ίδιες οι γυναίκες εμπνέονται να συμπεριληφθούν, υπάρχει μια αίσθηση του ανήκειν, της συνάφειας και της ενδυνάμωσης.

Η ημέρα αυτή επομένως δεν είναι μόνο για τις γυναίκες. Είναι για να ευαισθητοποιήσει κοινωνίες, κράτη και κυβερνήσεις για την σημασία και την αξία της ένταξης των γυναικών σε όλο το φάσμα της δημόσιας σφαίρας.

Όπως επεσήμανε και ο Αντόνιο Γκουτέρες: “Πρέπει να υποστηρίξουμε τις γυναικείες οργανώσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή… Πρέπει επίσης να αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών ηγετών στις επιχειρήσεις, στον χρηματοοικονομικό τομέα, στις κεντρικές τράπεζες και στα υπουργεία οικονομικών. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των επενδύσεων σε πολιτικές και προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών”

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»