Του Δρ. Γιώργου Κασάπη, Ασφαλιστικός Πράκτορας
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ
Ο ΟΟΣΑ έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση του με τίτλο ”Global Insurance Market Trends 2021”, η οποία παρουσιάζει τα αποτελέσματα της πορείας της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγορά το 2020. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης έρευνας αποτιμήθηκε και αξιολογήθηκε η πορεία
-των ασφαλιστικών αγορών των 38 χωρών-μελών του οργανισμού,
-σειράς ασφαλιστικών αγορών χωρών της Λ. Αμερικής (μη μελών του ΟΟΣΑ) στα πλαίσια της συνεργασίας του οργανισμού με την Association of Latin American Insurance Supervisors (ASSAL) και
-σειράς ασφαλιστικών αγορών χωρών της Ασίας, επίσης μη μελών του ΟΟΣΑ.
Ο ασφαλιστικός κλάδος έπρεπε να αντιμετωπίσει το 2020, τις άμεσες και έμμεσες συνέπειες του COVID-19 σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας, της υγείας των πολιτών/ασφαλισμένων και της οικονομικής τους προοπτικής, σε ασφαλιστικό επίπεδο εννοείται. Οι ασφαλιστές κατέγραψαν το 2020 μείωση παραγωγής σε σχέση με το 2019, ιδιαίτερα στον κλάδο ασφαλίσεων ζωής.
Αποτελεί κοινή διαπίστωση, ότι ο COVID-19 έχει ανατρέψει/διαταράξει τις παραδοσιακές διαδικασίες διανομής της ασφάλισης και αποτελεί τον επιταχυντή/καταλύτης για την περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που παρέχονται και από ασφαλιστικές εταιρείες.
Όσον αφορά στις καταβληθείσες παροχές/αποζημιώσεις,σε πολλές χώρες οι ασφαλιστές έπρεπε να καταβάλουν υψηλότερες παροχές το 2020 σε σχέση με το 2019 στον κλάδο ασφαλίσεων ζωής, ενώ κατεγράφη μείωση στις πληρωμές αποζημιώσεων στους κλάδους ζημιών. Αυτή η πτώση μπορεί να αποδοθεί στη μειωμένη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων λόγω των μέτρων περιορισμού, που οδηγεί σε λιγότερες ασφαλιστικές αξιώσεις. Ωστόσο, αυτή η μείωση αντισταθμίστηκε σε κάποιο βαθμό από τις αυξανόμενες πληρωμές αποζημιώσεων σε άλλους τομείς, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τα προβλήματα της διακοπής εργασιών λόγω lockdown, εφόσον φυσικά οι επιχειρήσεις είχαν ασφαλιστική κάλυψη που προέβλεπε αποζημίωση για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις (είναι γνωστές οι δικαστικές διαμάχες που έχουν ξεσπάσεις με αφορμή ερμηνεία των όρων των ασφαλιστηρίων συμβολαίων της συγκεκριμένης κατηγορίας). Επιπλέον, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ο ρόλος των φυσικών καταστροφών, συνεπεία των οποίων οι ασφαλιστές κατέβαλαν υπέρογκες αποζημιώσεις, αποδεικνύοντας στη πράξη την αξία του λειτουργήματος τους.
Συνολικά, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ασφαλίσεων κατά ζημιών κατάφεραν να βελτιώσουν τα τεχνικά αποτελέσματα στους κλάδους ασφαλίσεων κατά ζημιών στις ασφαλιστικές αγορές, τα σχετικά δεδομένα των οποίων απετέλεσαν αντικείμενο της παρούσας έκθεση, επωφελούμενες (και) από τη μείωση (βελτίωση) του δείκτη ζημιών κι εν πολλοίς του μικτού δείκτη. Διαφορετικό ήταν το κλίμα (και τα αποτελέσματα) για τις αντίστοιχες επιχειρήσεις των ασφαλίσεων ζωής, κυρίως λόγω της ακολουθούμενης (παρατεταμένης) πολιτικής των χαμηλών και/ή μηδενικών έως και αρνητικών επιτοκίων.
Το 2020 υπήρξε έτος κερδοφορίας για τους ασφαλιστές συνολικά, μολονότι τα κέρδη ήταν μειωμένα σε σχέση με το 2019, ειδικά στο κλάδο ζωής. Οι ασφαλιστές επέδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα μέσα στην πανδημία, καταγράφοντας παρόμοιες αν όχι και καλύτερες αποδόσεις για τους μετόχους τους συγκριτικά με το 2019.
Επιγραμματικά μπορεί να λεχθεί, ότι το 2020 η ασφαλιστική αγορά κατέγραψε θετικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα, πλην όμως παράμετροι, όπως η πορεία των επιτοκίων και ο υφέρπων πληθωρισμός αποτελούν δεδομένα που ενδέχεται να διαταράξουν τις όποιες θετικές εξελίξεις.
Πηγή: ΟΟΣΑ, Φεβρουάριος 2021, Global Insurance Market Trends 2021
Δείτε την έκθεση εδώ