Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ένα νοσοκομειακό συμβόλαιο ασφάλισης

Δημοσίευση: 08/11/2022

H περιπέτεια της πανδημίας επιβεβαίωσε το ρητό «Πάνω από όλα η υγεία», υπογραμμίζοντας την αξία της πρόληψης αλλά και της προστασίας του πολυτιμότερου αγαθού του ανθρώπου. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ενώ ο κρατικός μηχανισμός προσπαθούσε να ανταπεξέλθει στην απροσδόκητη πίεση που δεχόταν, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να κάνουν την έρευνά τους, αναζητώντας ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα ασφάλισης, το οποίο θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας υγειονομικές υπηρεσίες σε περίπτωση ανάγκης. Ωστόσο, το πλήθος λεπτομερειών αλλά και η δυσνόητη ορολογία εύλογα μπορεί να σας αποθαρρύνει από την ιδέα της σύναψης του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Για το λόγο αυτό παρακάτω θα βρείτε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε, προκειμένου να είστε σίγουροι για την επιλογή σας!

Διάρκεια συμβολαίου και αυξανόμενο κόστος

Το πρώτο που θα πρέπει να έχετε ξεκαθαρίσει πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε στην αγορά ενός νοσοκομειακού προγράμματος είναι η διάρκειά του. Υπάρχουν προγράμματα τα οποία έχουν ισόβια διάρκεια, αλλά και προγράμματα τα οποία καλείστε να ανανεώνετε κάθε χρόνο. Παραδοσιακά τα ισόβια προγράμματα είναι πιο ακριβά σε σύγκριση με τα ετήσια, ενώ στα ετήσια προγράμματα συχνά υπάρχει η δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης των όρων από πλευράς της ασφαλιστικής εταιρείας. Για αυτό θα πρέπει να ζητήσετε από τον ασφαλιστή σας να σας κρατά ενήμερο για τις σχετικές τροποποιήσεις, αλλά και το κόστος της ανανέωσης του συμβολαίου σας. Συνήθως, η αύξηση ανά έτος κυμαίνεται στο 4-8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο η ηλικία μας αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και το κόστος των συμβολαίων.

Όριο δαπανών νοσηλείας, όρια αποζημιώσεων και συμβεβλημένοι ιατροί

Ένα ακόμη σημείο το οποίο θα πρέπει να προσέξετε είναι τα όρια των δαπανών που θέτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Συνήθως, το ανώτατο ποσό ημερήσιων δαπανών σε μονάδες εντατικής θεραπείες αγγίζει τα 600 ευρώ ανά ημέρα. Παράλληλα, κάθε ασφαλιστική εταιρεία ορίζει ένα πλαφόν για τις αποζημιώσεις που καταβάλει σε ετήσια βάση ή ανά συμβάν. Αντίστοιχα υπάρχει ένα όριο δαπανών και για έξοδα σε γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ κατά τη σύναψη του συμβολαίου θα πρέπει να επιλέξετε μέσα από μια λίστα συμβεβλημένων ιατρών και διαγνωστικών και κέντρων, τους οποίους και θα επισκέπτεσαι σε περίπτωση ανάγκης.

Κάλυψη στο εξωτερικό

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας είναι η κάλυψη που αυτό σας προσφέρει εκτός συνόρων, αλλά και το αν η ασφαλιστική εταιρεία συνεργάζεται με νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα στο εξωτερικό.

Ασφάλιση αποκλειστικά για χειρουργικό (Χειρουργικό επίδομα)

Σε περίπτωση που η οικονομική σας κατάσταση δεν σας επιτρέπει να επενδύσετε σε ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα ασφάλισης, τότε σας προσφέρεται η δυνατότητα να επιλέξετε το «χειρουργικό επίδομα», το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω επίδομα προσφέρεται για να καλύψετε τα έξοδα της νοσηλείας και του χειρουργείου σας, ενώ το ύψος του είναι ανάλογο με το κόστος της εκάστοτε επέμβασης.

Αναδημοσίευση: Περιοδικό The Insurer – Τεύχος Σεπτεμβρίου 2022

Γίνετε συνδρομητής εδώ

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»