Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάνει ισχυρή έκκληση στον ασφαλιστικό τομέα για την παύση της κάλυψης έργων βασισμένων στον άνθρακα

Δημοσίευση: 09/06/2021
«Η βιομηχανία σας πρέπει να κάνει το ίδιο». Αυτή ήταν η δήλωση που έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις τελικές του παρατηρήσεις στο διαδικτυακό Φόρουμ Ανάπτυξης Ασφαλίσεων στις 8 Ιουνίου.

«Η βιομηχανία σας πρέπει να κάνει το ίδιο». Αυτή ήταν η δήλωση που έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις τελικές του παρατηρήσεις στο διαδικτυακό Φόρουμ Ανάπτυξης Ασφαλίσεων στις 8 Ιουνίου.

Ο Γκουτέρες αναφερόταν στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στο πλαίσιο του «αγώνα ενάντια στο χρόνο» με σκοπό να προσαρμοστούν αλλά και να επιβιώσουν σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα.

Κατά την άποψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η παγκόσμια ουδετερότητα έναντι του άνθρακα πρέπει να περιοριστεί εντός των επόμενων τριών δεκαετιών, με τη παγκόσμια χρηματοδότηση να ευθυγραμμίζεται, ακολουθώντας τις ρήτρες της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία αποσκοπεί στην προστασία περιβάλλοντος και στην εξάλειψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Ως ασφαλιστές και ως επενδυτές, αντιλαμβάνεστε ότι ο ασφαλιστικός τομέας μπορεί να έχει έναν βασικό ρόλο στις εξελίξεις», δήλωσε ο Γκουτέρες στην ομιλία του. «Κάθε χώρα, πόλη, χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και εταιρεία πρέπει να υιοθετήσει σχέδια για μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναλάβουμε αποφασιστική δράση τώρα.»

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες ελέγχουν πάνω από 35 τρισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση. Ενθαρρύνω τον ασφαλιστικό κλάδο να ευθυγραμμίσει τα χαρτοφυλάκια και τις επενδύσεις του με καθαρό μηδέν έως το 2050. Οι επενδύσεις σας δεν πρέπει να συμβάλλουν στη ρύπανση του κλίματος, αλλά θα πρέπει να κατευθύνονται σε λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Επενδύστε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεταφορές χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα και ανθεκτική στο κλίμα υποδομή.

Επιπλέον προσθέτει ότι: «Σχεδόν 20 ασφαλιστικές εταιρείες, ως ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων, έχουν ενταχθεί στην Net Zero Asset Owner Alliance που συγκλήθηκε το 2019. Η Συμμαχία είναι το χρυσό πρότυπο όσον αφορά τον καθορισμό αξιόπιστων και διαφανών στόχων και χρονοδιαγραμμάτων για την υποστήριξη των δεσμεύσεων net-zero που έχουν κάνει τα μέλη. Ενθαρρύνω περισσότερο να συμμετάσχουν σε αυτές τις συλλογικές προσπάθειες και να διασφαλίσω ότι οι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων λαμβάνουν ένα ισχυρό μήνυμα απ’ όλη την αλυσίδα των επενδύσεων.»

«Χρειαζόμαστε δεσμεύσεις net-zero για να καλύψουμε τα χαρτοφυλάκια αναδοχής σας, και αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τον αποκλεισμό άνθρακα – και όλων των ορυκτών καυσίμων. Η COP-26 (Διάσκεψη των Μερών) πρέπει να σηματοδοτήσει το τέλος του άνθρακα. Υποστηρίζω τη δέσμευση της G7 να τερματίσει κάθε δημόσια διεθνή υποστήριξη στις επιχειρήσεις η παραγωγή των οποίων βασίζεται στον άνθρακα έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η βιομηχανία σας πρέπει να ακολουθήσει το ίδιο.»

Ο Γκουτέρες τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή αλλά και οι κίνδυνοι καταστροφών θα συνεχίζουν να ενισχύονται, για αυτό ακριβώς πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα περισσότερες δραστηριότητες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχολιάζοντας, ο ασφαλιστής του Insure Our Future, Peter Bosshard, δήλωσε: «Η έκκληση για δράση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και η πρόσφατη έκθεση 1,5 ° C του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας δεν αφήνουν στις ασφαλιστικές εταιρείες καμία κρυφή πληροφορία. Πρέπει να αποδεχτούν τα επιστημονικά στοιχεία και να σταματήσουν αμέσως να ασφαλίζουν τον άνθρακα, τα πετρέλαια και τα νέα έργα φυσικού αερίου, ή να παραιτηθούν από τις προσδοκίες τους σχετικά με την ηγεσία του κλίματος.

«Υπερασπιστές όπως η AIG, οι Lloyd’s του Λονδίνου και η Tokio Marine θα πρέπει να τερματίσουν αμέσως κάθε ασφαλιστική υποστήριξη για άνθρακα, και υποτίθεται ότι οι ηγέτες της ασφαλιστικής βιομηχανίας όπως οι Allianz , AXA και Ζυρίχη θα πρέπει να τερματίσουν την ασφαλιστική κάλυψη σε νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου πριν από το COP-26 στη Γλασκώβη.»

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»