Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024

Υπέρ των εργαζομένων το νέο νομοσχέδιο περί εργασιακών | Τι θα ισχύσει και πως βοηθά τους εργαζομένους

Δημοσίευση: 21/08/2023
Α. Γεωργιάδης, αλλαγές στο εργασιακό, εργαζόμενοι, νομοσχέδιο

Σε ρυθμίσεις «υπέρ των εργαζομένων», όπως τονίζει ο κ. Α. Γεωργιάδης, προχωρά το Υπουργείο Εργασίας με το νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ μέσα στο επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Συνδέσεις» ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην πολυσυζητημένη ρύθμιση περί συμβάσεις μηδενικού ωραρίου, στην ψηφιακή κάρτα εργασίας καθώς και στην εξάμηνη δόκιμη εργασία, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων.

Υπενθυμίζεται πως έως και σήμερα οι συμβάσεις με δύο εργοδότες καθίστανται δυνατές μόνο με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Αυτό ακριβώς φέρνει το νέο νομοσχέδιο, δηλαδή τη νομιμοποίηση της σύναψης συμβάσεων σε δύο εργοδότες, ανεξαρτήτως ωραρίου, εφόσον φυσικά τηρούνται τα πρότυπα της ΕΕ περί του 11ωρου ανάπαυσης.

Εφόσον υπάρχει σύμβαση που ανεβαίνει στην «Εργάνη», όσο δουλεύει ο εργαζόμενος τόσο θα πληρώνεται.

«Δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου αλλά με δηλωμένους εργαζόμενους που πρέπει να έχουν ενημερωθεί 24 ώρες πριν και να είναι ασφαλισμένοι ώστε να αποτρέπεται η μαύρη εργασία», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, απαλλάσσονται σχεδόν από το σύνολο της γραφειοκρατίας. Ακόμα, η παρεμπόδιση της εισόδου στην εταιρεία από συνδικαλιστικές δράσεις θεωρείται ποινικό αδίκημα, τονίζει ο υπουργός.

«Θες να κάνεις μια απεργία σε μια επιχείρηση και μια συνδικαλιστική δράση. Βεβαίως να το κάνεις. Καμία αντίρρηση. Αλλά δε θα απαγορεύει στον εργαζόμενο που θέλει να δουλέψει, να μπει μέσα και να δουλέψει. Αυτό θα είναι ποινικό αδίκημα και η εισαγγελέας τον βάζει μέσα».

Νόμιμη η βάρδια το Σάββατο ως υπερωρία με +40%

Πλέον η βάρδια το Σάββατο καθίσταται νόμιμη, ωστόσο υπερωριακή για το σύνολό της.

«Σήμερα που υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και τις παραπάνω ώρες αυτοί τις πληρώνονται ως μαύρη εργασία. Οι εργαζόμενoι εισπράττουν μαύρα. Τώρα λέμε όχι»επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης.

Τι ισχύει για την εξάμηνη δόκιμη εργασία

«Σήμερα στην Ελλάδα ένας εργαζόμενος που προσλαμβάνεται μπορεί να δουλεύει 12 μήνες και να απολυθεί στους 12 μήνες χωρίς αποζημίωση με τον νόμο που ίσχυε το 2010, Παίρνοντας την ευρωπαϊκή οδηγία, αυτό το όριο του δόκιμου εργαζόμενου γίνεται έξι μήνες, δηλαδή η αυτόματη απόλυσή του, που ήταν δωδεκάμηνη, γίνεται εξάμηνη. Αυτό είναι υπέρ του εργαζόμενου», δηλώνει ο κ. Γεωργιάδης.

Όσον αφορά τους εποχικά εργαζομένους, έχει ενεργοποιηθεί διάταξη όπου δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας, εποχικά απασχολούμενοι στον τουρισμό, μπορούν σε διάστημα ενός τριμήνου να δουλέψουν έως και 30 μεροκάματα χωρίς να χάσουν το επίδομα.

Σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος του είναι να βρισκόμαστε κάτω των 25.000 στον ΕΦΚΑ στο τέλος του χρόνου.

Όπως τονίζει ο κ. Γεωργιάδης, σκοπός του προκείμενου νομοσχεδίου είναι να εξασφαλιστούν οικονομικά αλλά και ασφαλιστικά οι εργαζόμενoι και να τηρούνται τα δικαιώματά τους. Η Ελλάδα υιοθετεί (επιτέλους) τα ευρωπαϊκά πρότυπα εργασίας  με σεβασμό προς τους εργαζομένους.

Συγκεκριμένα τονίζει πως «Έχουμε ήδη καθυστερήσει, είμαστε η τελευταίοι στην ΕΕ, γιατί έπρεπε να βρεθεί τρόπος ένταξης των ρυθμίσεων στο δικό μας Εργατικό Δίκαιο», ενώ στη συνέχεια προσθέτει, «τόση φασαρία για να δοθεί νόμιμα το δικαίωμα να αυξήσουν το εισόδημα και να λαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους οι εργαζόμενoι».

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Αύριο Σάββατο 21/01/2023 στις 11:30π.μ. στο Valis Resort & Spa στην Αγριά του Βόλου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η Εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. της ΠΟΑΔ. 

Οι οκτώ τρόποι με τους οποίους θα συμβάλει η ΠΟΑΔ στην εφαρμογή του Νέου Νόμου 5116/2024 για την ασφάλιση των μεγάλων επιχειρήσεων έναντι των φυσικών καταστροφών

Με ποιον τρόπο θα συμβάλει η ΠΟΑΔ στην εφαρμογή του Νέου Νόμου 5116/2024 για την ασφάλιση των μεγάλων επιχειρήσεων έναντι

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»