Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Munich Re: Οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν ζημιές ύψους 210 δισεκατ. δολαρίων το 2020

Εξαιρετικά υψηλό κόστος παρουσίασαν οι παγκόσμιες απώλειες από φυσικές καταστροφές το 2020, φτάνοντας τα 210 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων σχεδόν τα 82 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ασφαλισμένα. Τόσο οι συνολικές ζημίες, όσο και οι ασφαλισμένες απώλειες κατέγραψαν σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά το οποίο ανήλθαν σε 166 δισεκατ. και 57 δισεκατ. δολάρια αντίστοιχα. Συνολικά, το ανασφάλιστο τμήμα των απωλειών φυσικής καταστροφής το 2020 ήταν περίπου 60%.

Όπως αναφέρει ο Torsten Jeworrek «Οι απώλειες από φυσικές καταστροφές το 2020 ήταν σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι αριθμοί καταγραφής για πολλούς σχετικούς κινδύνους προκαλούν ανησυχία, είτε μιλάμε για τη σοβαρή περιπτώσεις όπως οι τυφώνες ή μεγάλες πυρκαγιές, είτε για μια σειρά καταιγίδων στις ΗΠΑ. Η κλιματική αλλαγή θα διαδραματίσει αυξανόμενο ρόλο σε όλους αυτούς τους κινδύνους. Πριν από πέντε χρόνια στο Παρίσι, η παγκόσμια κοινότητα έθεσε ως στόχο να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη πολύ κάτω από τους 2 ° C. Είναι καιρός να δράσουμε.»

Το μερίδιο των ζημιών για τις ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά υψηλό. Οι φυσικές καταστροφές στις ΗΠΑ κοστολογούνται με 95 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ των συνολικών ζημιών και 67 δισεκατομμύρια δολάρια ασφαλισμένων ζημιών, ενώ το προηγούμενο έτος ανήλθαν μόλις σε 51 και 26 δισεκατ. δολάρια. Οι φετινές φυσικές καταστροφές στοίχισαν περίπου 8.200 ζωές.

Από την άλλη, στην Ευρώπη, τα στοιχεία για τις φυσικές καταστροφές για το 2020 ήταν σχετικά ενθαρρυντικά. Οι συνολικές ζημίες ανήλθαν σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ με ασφαλισμένες ζημίες 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Για άλλη μια φορά, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μόνο ένα μικρό μέρος των ζημιών ήταν ασφαλισμένο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ασία. Η φθηνότερη φυσική καταστροφή του έτους ήταν οι σοβαρές πλημμύρες στην Κίνα κατά τη διάρκεια των θερινών βροχών. Οι συνολικές απώλειες από τις πλημμύρες ανήλθαν σε περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μόλις το 2% των οποίων ήταν ασφαλισμένο. Οι ασφαλιστικές λύσεις είτε από τον ιδιωτικό τομέα, είτε με τη μορφή εταιρικών σχέσεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ανθεκτικότητας, με άλλα λόγια την ικανότητα επιστροφής στην κανονική ζωή το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε Ακόμα