Ο κ. Κωνσταντίνος Μπερτσιάς, εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στην επιτροπή του κλάδου αυτοκινήτου, βρέθηκε στην εκπομπή του ΣΚΑΙ TV “Αταίριαστοι” προκειμένου να διαλευκάνει την υπόθεση περί αποζημίωσης των ασφαλιστικών εταιρειών σε περίπτωση κλοπής που οφείλεται σε βαριά αμέλεια του ιδιοκτήτη.
Τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργηθεί μεγάλος ντόρος για την υπόθεση κλoπής πολυτελούς αυτοκινήτου (δείτε εδώ) όπου ο ασφαλισμένος ιδιοκτήτης αρνήθηκε αποζημίωσης καθώς τα περιστατικά που οδήγησαν σε αυτή βρέθηκε ότι οφειλόταν σε δική του “βαριά αμέλεια”. Η απόφαση αυτή σε τελικό στάδιο πάρθηκε από τον ίδιο τον Άρειο Πάγο.
Η υπόθεση αυτή έχει φέρει πολλά ερωτήματα από πλευράς των καταναλωτών καθώς επίσης και αποτέλεσε ένα γερό πλήγμα στην εικόνα της ιδιωτικής ασφάλισης.
Όπως ανέφεραν και άλλοι επαγγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου έτσι και ο κ. Μπερτσιάς επισημαίνει πως, ένας ασφαλισμένος ιδιοκτήτης αυτοκινήτου θα πρέπει να φέρεται ως ανασφάλιστος, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να φέρει το βάρος των ευθυνών του και να μην δρα ανεύθυνα λόγω της ασφάλισης. Αυτό είναι άλλωστε και που ορίζεται ως βαριά αμέλεια.
Τα πλαίσια της βαριάς αμέλειας πολλές φορές δεν είναι κατανοητά. Με ένα σαφή παράδειγμα ο κ. Mπερτσιάς επιχείρησε να οριοθετήσει την έννοια λέγοντας πως: “Και στην περίπτωση του σπιτιού, όταν είσαι ασφαλισμένος αφήνεις το τζάκι αναμμένο ή τα κάτω τα κάρβουνα και λες «Δεν βαριέσαι, ασφαλισμένος είμαι». Όχι. Αυτό δεν καλύπτει. Είναι βαριά αμέλεια”
Ακόμα μία παρεξήγηση που έχει δημιουργηθεί χάρη σε αυτό το συμβάν είναι πως οι ασφαλιστικές δεν πληρώνουν αποζημιώσεις. Σε αυτή την παραδοχή ο κ. Mπερτσιάς διαφωνεί λέγοντας πως οι ασφαλιστικές πληρώνουν χιλιάδες κάθε χρόνο. “Αυτό που δεν καλύπτει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι ο δόλος και/ή η βαριά αμέλεια”, τονίζει στη συνέχεια ο ίδιος. Οι αποζημιώσεις, όπως είναι και το λογικό, δίνονται σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου.
Παράλληλα, στα πλαίσια της εκπομπής συζητήθηκε το ενδεχόμενο να δούμε νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου. Ο κ. Mπερτσιάς εξηγεί πως οι ενδεχόμενες αυξήσεις στα ασφάλιστρα είναι αποτέλεσμα του πλήθους των ζημιών που σημειώνονται καθημερινά. Όπως είναι ευκόλως αντιληπτό, όσο αυξάνεται ο κίνδυνος ζημιών που καλούνται οι ασφαλιστικές να σηκώσουν, ανάλογα αυξάνονται και τα ασφάλιστρα.
Δείτε τι ειπώθηκε στην εκπομπή, εδώ: