Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Μεταβολή και πρόσω ολοταχώς για το ψηφιακό ρούβλι η Ρωσία

Δημοσίευση: 06/10/2022
Μεταβολή και πρόσω ολοταχώς για το ψηφιακό ρούβλι η Ρωσία

Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που οι γραφειοκράτες του Κρεμλίνου ήταν ψυχροί –σαν σιβηρικός χειμώνας– απέναντι στη χρήση κρυπτονομισμάτων για συναλλαγές.

Ακολούθησε η εισβολή στην Ουκρανία και μετά ήρθαν οι κυρώσεις από μεγάλο αριθμό δυτικών κρατών σε βάρος της Μόσχας που “ακρωτηρίασαν” τη ρωσική πρόσβαση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ξαφνικά, η ανώνυμη, διασυνοριακή, χαμηλού κόστους μέθοδος πληρωμών που συγχρόνως απειλούσε την παγκόσμια ηγεμονία του δολαρίου έμοιαζε θελκτική ιδέα.

Έτσι, η Μόσχα στρέφεται με γρήγορα βήματα στα κρυπτονομίσματα, σχεδιάζοντας να λανσάρει το ψηφιακό ρούβλι στις αρχές του 2023, επιδιώκοντας να ενισχύσει την επιρροή της στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εκσυγχρονίζοντας το δικό της. Στο μεταξύ, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση αυστηροποιεί τους κανόνες της για να περιορίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στην αγορά των crypto.

“Το θέμα των ψηφιακών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, του ψηφιακού ρουβλίου και των κρυπτονομισμάτων εν γένει βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο, αφού η Δύση επιβάλλει κυρώσεις δημιουργώντας προσκόμματα στις τραπεζικές συναλλαγές και στους διεθνείς διακανονισμούς”, επισήμανε ο Anatoly Aksakov, επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της ρωσικής Δούμα, σύμφωνα με το Reuters.

“Μόλις λανσάρουμε το ψηφιακό ρούβλι, σύντομα θα αρχίσουν να το χρησιμοποιούν και άλλα κράτη, πλήττοντας ουσιαστικά την ηγεμονία των ΗΠΑ επί του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος”, πρόσθεσε ο Aksakov.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Alexei Moiseev δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι η ρωσική Κεντρική Τράπεζα έχει εγκρίνει τον σχεδιασμό για την πραγματοποίηση διασυνοριακών πληρωμών με κρυπτονομίσματα.

“Οι ΗΠΑ ενισχύουν τα πακέτα κυρώσεων”, αναφέρει ο Omid Malekan, επίκουρος καθηγητής στο Columbia Business School με αντικείμενο το blockchain και τα κρυπτονομίσματα. “Αυτή η τακτική δίνει κίνητρο σε ορισμένες χώρες να αναζητήσουν ένα εναλλακτικό νόμισμα για τις διασυνοριακές εμπορικές τους συναλλαγές, ώστε να μην βρίσκονται στο έλεος των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων”.

Η ρωσική μεταστροφή απέναντι στα crypto έρχεται μετά την προσπάθεια –τον περασμένο Ιανουάριο– του Κρεμλίνου να απαγορεύσει πλήρως τα κρυπτονομίσματα στη χώρα: από τη συναλλαγή έως την εξόρυξή τους. Τον Ιούλιο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η αγορά εγχώριων αγαθών και υπηρεσιών με κρυπτονομίσματα.

Επιδιώκοντας να περιορίσει τον ρόλο της Ρωσίας στα διεθνή χρηματοοικονομικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύει στους Ρώσους πολίτες να διατηρούν περιουσιακά στοιχεία σε ευρωπαϊκά ψηφιακά πορτοφόλια – αν και αυτή η απειλή μπορεί να αποδειχθεί εντελώς αναποτελεσματική.

“Εάν πρόκειται για non-custodial πορτοφόλι όπως το Metamask, δεν έχει κανένα νόημα. Κάθε χρήστης δημιουργεί το δικό του πορτοφόλι στη δική του συσκευή και από οπουδήποτε. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο καθένας”, σημειώνει ο Malekan. “Εάν πρόκειται για ένα πορτοφόλι με υπηρεσίες θεματοφυλακής, τότε ο κάτοχος του περιουσιακού στοιχείου κάνει χρήση του know-your-customer”.

Η Μόσχα φέρεται να δείχνει την πρόσφατη αγάπη της στα κρυπτονομίσματα και αλλιώς. Σχεδιάζει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε ενεργοβόρες πλατφόρμες εξόρυξης crypto στο γειτονικό Καζακστάν, με την Inter RAO να έρχεται σε απευθείας συμφωνίες με εταιρείες στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, σύμφωνα με το Bitcoin.com, που επικαλείται το portal RBCRY.

Στο μεταξύ, ομάδες φιλορώσων συγκεντρώνουν χρήματα –υπό τη μορφή κρυπτονομισμάτων– μέσω Telegram για να υποστηρίξουν πολεμικές επιχειρήσεις, δήλωσε στο CNBC ο Chris Janczewski της TRM Labs. Όπως είπε, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο έχουν συγκεντρωθεί 400.000 δολάρια και το ποσό αναμένεται να αυξηθεί.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»