Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024

Μενέντεζ: «Δεν τ’ αξίζει τα F-16 η Τουρκία»

Δημοσίευση: 24/03/2023
Μενέντεζ - Μπλίνκεν
Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

«Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας – είτε είναι με την Τουρκία, είτε με την Ελλάδα, είτε με οποιονδήποτε άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ – είναι να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουν τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που χρειάζονται για να υπάρχει πλήρη διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ» τόνισε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να υποστηρίζει την προμήθεια F-16 από πλευράς της Τουρκίας. Αυτή όμως η έγκριση, όπως ανέφερε ο Αμερικάνος Υπουργός Εξωτερικών, έρχεται με κάποιες προϋποθέσεις διασφάλισης ότι αυτός ο εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί για την προώθηση διαφορών εντός του ΝΑΤΟ.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16 και τα πακέτα εκσυγχρονισμού. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ, σημαντικό για τη συμμαχία.»

Η αντιπαράθεση Μενέντεζ – Μπλίνκεν

Αντίθετος με αυτή την απόφαση είναι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο Μενέντεζ μιλώντας ενώπιον του Μπλίνκεν χαρακτήρισε τις κινήσεις της Τουρκίας προκλητικές και ότι δεν αξίζει να αποκτήσει τα F-16.

«Πώς αποκαλείται μια χώρα (Τουρκία), που παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα μιας άλλης χώρας, χωρίς προηγούμενη πρόκληση; Μια χώρα που κάνει ασκήσεις, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) μιας άλλης χώρας, που αγοράζει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό κατά παράβαση του δικαίου των ΗΠΑ; Που επιδιώκει με τη βία να εμποδίσει τα δικαιώματα μιας χώρας-μέλους της ΕΕ, για να ερευνήσει στην υφαλοκρηπίδα της;»

«Η Τουρκία που δεν έχει προσχωρήσει μόνο στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, αλλά έχει εξαγάγει αγαθά αξίας περίπου 800 εκατ. δολαρίων στην Ρωσία. Που σταμάτησε την κρίσιμη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Που συνεχίζει να καταλαμβάνει μια χώρα της ΕΕ με 40.000 στρατεύματα και κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, και επιδιώκει να ανοίξει μια περιοχή που έχει παγώσει από τα Ηνωμένα Έθνη. Η Τουρκία αρνείται τη θρησκευτική ελευθερία στον θρησκευτικό ηγέτη εκατομμυρίων πολιτών της ελληνικής ορθόδοξης πίστης. Η Τουρκία έχει μετατρέψει μια εκκλησία σε ένα τζαμί, παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις της UNESCO.»

Σε αυτό άλλωστε το εγχείρημα συμφώνησε και ο Υπουργός Εξωτερικών, Μπλίνκεν τονίζοντας μάλιστα πως: «Νομίζω ότι θα έλεγα την Τουρκία ένα προκλητικό σύμμαχο».

Ωστόσο όπως ο ίδιος επισήμανε: «εργαζόμαστε επιμελώς για να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες εντάσεις υπάρχουν μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, σε αυτήν την περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας, θα αμβλυνθούν και ότι δεν θα εμπλακούν σε ενέργειες ή ρητορική που θα αναζωπυρώσει την κατάσταση».

Να υπενθυμίσουμε ότι σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Άντονι Μπλίνκεν και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικού, Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Φεβρουάριο, ο Τσαβούσογλου τόνισε πως: «Τα χέρια μας δεν πρέπει να είναι δεμένα», «Δεν ευνοούμε την πώληση υπό όρους, δεν θα ήταν σωστό».

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Μάριος Παπαευσταθίου στον REAL :”Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα μπορούν να πλαστογραφηθούν εκτός από την ανθρώπινη ευφυΐα”

Ο Διακεκριμένος Καθηγητής Οικονομίας & Νέων Τεχνολογιών Μάριος Παπαευσταθίου καλεσμένος στην εκπομπή της γνωστής δημοσιογράφου Nατάσα Ράγιου στον Real, εξηγεί

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»