Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024

Νίκος Λεβετσοβίτης, Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Εμπορίου & Καταναλωτή ΝΔ: Η πάταξη της φοροδιαφυγής και η στρέβλωση του ανταγωνισμού

Δημοσίευση: 23/06/2023
Νίκος Λεβετσοβίτης, φοροδιαφυγή

Το φαινόμενο της φοροδιαφυγής ταλανίζει εδώ και δεκαετίες την ελληνική οικονομία, λειτουργώντας επιβαρυντικά για τον κρατικό προϋπολογισμό. Το «εθνικό σπορ» των Ελλήνων, όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, καθιστά κληροδότημα των προηγούμενων γενεών που με την απόκρυψη εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, εξαπατούσαν το κράτος προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή φόρων, απολαμβάνοντας ευνοϊκούς όρους για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος, μια πληγή για την ελληνική αγορά είναι και η δράση των παράνομων κυκλωμάτων παραεμπορίου, τα οποία προκαλούν σημαντικές στρεβλώσεις και ανισορροπίες στον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την τελευταία τετραετία έδρασε αποφασιστικά, επιχειρώντας να θέσει ένα οριστικό τέλος στις παράνομες δραστηριότητες αλλά και στα «οικονομικά τεχνάσματα» των επιχειρήσεων που λειτουργούν εις βάρος του κράτους. Μέσω του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών ελέγχου της αγοράς αλλά και της πλήρους ψηφιοποίησης των φορολογικών μηχανισμών, περιόρισε τα περισταστικά φοροδιαφυγής και κατάφερε να γκρεμίσει τους πυλώνες του παράνομου εμπορίου, εξασφαλίζοντας στις νομοταγείς επιχειρήσεις τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.

Ένα από τα πάγια αιτήματα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο ελληνικού εμπορίου ήταν η αναδιάρθρωση, η επάνδρωση και η αποτελεσματική λειτουργία της ΔΙ.Μ.Ε.Α (Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς), στοχεύοντας στην εξάρθρωση των πυρήνων του παράνομου εμπορίου που χρόνια τώρα ταλαιπωρούν την ελληνική αγορά. Ανταποκρινόμενη στο αίτημά τους, η κυβέρνηση κατάφερε να ανασυγκροτήσει τους μηχανισμούς ελέγχου της ΔΙΜΕΑ, εξασφαλίζοντας ένα υγιές και ανταγωνιστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, προστατεύοντας παράλληλα τους καταναλωτές από τη διακίνηση παράνομων αγαθών και υπηρεσιών.

Υψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν και η οριστική πάταξη της φοροδιαφυγής. Λειτουργώντας αποφασιστικά για την εξάλειψη του φαινομένου, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τη λειτουργία του συστήματος «my data», μέσω του οποίου οι κρατικές αρχές εντοπίζουν τις παρατυπίες των επιχειρήσεων, όπως οι πλαστές αποδείξεις, περιορίζοντας τα περαστικά φοροδιαφυγής.

Ένα ακόμη φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια προκαλούσε περιστατικά στρέβλωσης του ανταγωνισμού ήταν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου και του Μαΐου. Ο εμπορικός κόσμος χρόνια τώρα ζητούσε την κατάργηση του εν λόγω θεσμού, υποστηρίζοντας ότι δημιουργούσε αναστάτωση στην αγορά και προκαλούσε σύγχυση στους καταναλωτές. Η κυβέρνηση αξιολογώντας το αίτημα της εμπορικής κοινότητας, διαπίστωσε ότι πράγματι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις συνδέονταν με περιστατικά αθέμιτου ανταγωνισμού, αποφασίζοντας την οριστική κατάργησή τους, έχοντας ως γνώμονα την προστασία των μικρομεσαίων καταστημάτων.

Ένα επίσης σημαντικό αίτημα του εμπορικού συλλόγου ήταν το ζήτημα της διευθέτησης των διαδηλώσεων και των πορειών που ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες τους καταστηματάρχες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Με την ψήφιση του νόμου για τις πορείες και τις διαδηλώσεις, η κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλλει τις ισορροπίες, υποδεικνύοντας τον απαιτούμενο σεβασμό στο δημοκρατικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι η χώρα μας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο, οι αγορές των οποίων αποτελούν μια μεγάλη μερίδα των πωλήσεων λιανικής σε περιοχές με αναπτυγμένο τουριστικό προϊόν. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εν λόγω πωλήσεις έχουν επιπρόσθετη αξία για την εθνική οικονομία, καθώς θεωρούνται άμεσες εξαγωγές, συμβάλλοντας στην εισροή πολύτιμου συναλλάγματος στα κρατικά ταμεία.

Για την Νέα Δημοκρατία η προστασία των ελληνικών επιχειρήσεων καθιστά αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια το ελληνικό επιχειρείν δοκιμάστηκε έντονα, αλλά κατάφερε να παραμείνει ισχυρό ακόμη και στους χαλεπούς καιρούς της πανδημίας. Υιοθετώντας πολιτικές που εξασφαλίζουν όρους υγιούς ανταγωνισμού, προστατεύουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις και δημιουργούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την άνθισή τους στην μετά-Covid εποχή. Στόχος μας για την επόμενη τετραετία είναι η ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας και στεκόμαστε σε δίπλα σε όλους εσάς που καθημερινά συμβάλλετε στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Η Carglass ανανεώνει για 4η συνεχόμενη χρονιά τη δέσμευσή της για την προώθηση της διαφορετικότητας και την ένταξη στον Εργασιακό Χώρο

Η Carglass®, ηγέτιδα στην επισκευή και αντικατάσταση κρυστάλλων οχημάτων, ανακοινώνει με υπερηφάνεια την τέταρτη συνεχόμενη ανανέωση της δέσμευσής της για

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»