Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2026

Κυριάκος Μερελής: Πέντε προτάσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Δημοσίευση: 05/08/2026

Συγκεκριμένο πλαίσιο παρεμβάσεων για τη φορολογική ελάφρυνση, τη ρύθμιση των οφειλών και την ενίσχυση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσίασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Μερελής.

Οι προτάσεις κατατέθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Πιερίας, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιου για τη φορολογική πολιτική, Δημήτρη Μαρκόπουλου. Ο κ. Μαρκόπουλος ανέλαβε το συγκεκριμένο κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο τον Ιούνιο του 2026.

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στον υφυπουργό τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, εστιάζοντας στο αυξημένο λειτουργικό κόστος, στις φορολογικές υποχρεώσεις και στην ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οι πέντε βασικές προτάσεις του Ε.Ε.Θ.

Πρώτη πρόταση του προέδρου του Ε.Ε.Θ. ήταν η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, με στόχο την ανακούφιση των καταναλωτών από τις επιπτώσεις της ακρίβειας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, ο κ. Μερελής ζήτησε τη θεσμοθέτηση μιας νέας έκτακτης ρύθμισης έως 120 δόσεων για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Όπως επισημάνθηκε, μία τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική οικονομική «ανάσα» για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, διευκολύνοντας συγχρόνως την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Δημόσιο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην προστασία της επαγγελματικής στέγης, καθώς και της υπεραξίας που δημιουργούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα ακίνητα και στις περιοχές όπου αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε η επαναφορά του σχετικού θεσμικού πλαισίου στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την περίοδο των μνημονίων.

Στο φορολογικό πεδίο, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Θ. πρότεινε την κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα και τις ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και τη μείωσή της για τα νομικά πρόσωπα.

Η πέμπτη πρόταση αφορούσε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και για τα νομικά πρόσωπα, ώστε να επεκταθεί στις επιχειρήσεις η ελάφρυνση που ήδη εφαρμόζεται για τα φυσικά πρόσωπα.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, μεγάλο μέρος των οποίων δραστηριοποιείται με τη μορφή ατομικών ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επηρεάζεται άμεσα από τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.

Ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου

Πέρα από τα επιμέρους μέτρα, ο Κυριάκος Μερελής υπογράμμισε ότι η αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου της χώρας θα πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα. Όπως προκύπτει από τις θέσεις του Ε.Ε.Θ., η ενίσχυση της παραγωγής, της υγιούς επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης.

Τις εργασίες της συνεδρίασης προλόγισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Βουτσινάς, ενώ τον συντονισμό ανέλαβε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Κώστας Πίτσιας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν πρόεδροι και εκπρόσωποι των επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του επιμελητηριακού θεσμού να διατηρήσει ανοικτό και οργανωμένο δίαυλο επικοινωνίας με την κυβέρνηση για τα ζητήματα που καθορίζουν την καθημερινότητα και τις προοπτικές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»