Σάββατο, 16 Μαρτίου 2024

Οι 5 κορυφαίες τάσεις στην Ασφάλιση Υγείας το 2023

Δημοσίευση: 21/03/2023
ασφάλιση υγείας τάσεις

Έρευνα που διεξήγαγε η συμβουλευτική εταιρεία «Mercer Marsh Benefits (MMB)» καταδεικνύει τις πέντε πιο σημαντικές τάσεις του κλάδου της Ασφάλισης Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα.

Στην έρευνα της ΜΜΒ έλαβαν μέρος 226 ασφαλιστικοί οργανισμοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε 56 χώρες με στόχο να εξετάσει τις πιο σημαντικές τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της ασφάλισης υγείας που προσφέρεται σε εργαζόμενους.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι αν και ο COVID-19 συνεχίζει να επιδρά πάνω στα σχέδια υγείας, το ευρύτερο περιβάλλον της ασφάλισης υγείας σε όλο τον κόσμο έχει σε μεγάλο βαθμό σταθεροποιηθεί σε επίπεδα και δείκτες προ της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, η καινοτομία στον κλάδο συνεχίζει να παρέχει νέες ευκαιρίες που οι εργαζόμενοι μπορούν να τις αξιοποιήσουν στην αναβάθμιση των σχεδίων υγείας που διατηρούν.

Οι 5 κύριες τάσεις σύμφωνα με την πιο πάνω έρευνα είναι οι εξής:

  1. Το κόστος περίθαλψης ανά άτομο αυξάνεται και φτάνει στα επίπεδα που ήταν πριν την πανδημία
  2. Ο COVID-19 συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στην εμπειρία των απαιτήσεων
  3. Η μοντερνοποίηση των σχεδίων υγείας έχει ξεκινήσει
  4. Το κενό κάλυψης για ψυχικές ασθένειες παραμένει σταθερό
  5. Η διαχείριση των σχεδίων υγείας απαιτεί μεγαλύτερη αυστηρότητα

 

Τάση Νο1: Το κόστος περίθαλψης ανά άτομο αυξάνεται και φτάνει στα επίπεδα που ήταν πριν την πανδημία

Το 2021, οι ασφαλιστές είδαν σε γενικές γραμμές τους δείκτες του κλάδου υγείας να επιστρέφουν στα επίπεδα που ήταν πριν την έξαρση της πανδημίας (2019). Παρόλα αυτά. οι περισσότεροι ασφαλιστές αναμένουν αύξηση των δεικτών το 2023, οι οποίες θα οφείλονται κυρίως σε παράγοντες που έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους περίθαλψης λόγο του πληθωρισμού, αύξηση των περιθάλψεων λόγο της αργοπορημένης διάγνωσης ασθενειών γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα συνήθως την ανάγκη για θεραπείες υψηλότερου κόστους.

Τάση Νο2: Ο COVID-19 συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στην εμπειρία των απαιτήσεων

Περισσότερο από τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ο COVID-19 συνεχίζει να επηρεάζει τον ασφαλιστικό κλάδο υγείας σε επίπεδο απαιτήσεων, παρότι τα περιοριστικά μέτρα έχουν εξαλειφθεί στις περισσότερες χώρες.

Τα Lockdowns και ο φόβος νόσησης κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας προκάλεσε προβλήματα στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ορισμένων περιστατικών. Οι συνέπιες αυτών των καθυστερήσεων είναι ακόμη αισθητές και έχουν αντίκτυπο τόσο στη συχνότητα όσο και στο κόστος των απαιτήσεων το 2022. Παγκόσμια, περισσότεροι από 3 στους 5 ασφαλιστές (61%) λένε ότι τα μοτίβα απαιτήσεων έχουν αλλάξει το 2022 ενώ 55% των ασφαλιστών δηλώνουν ότι έχουν παρατηρήσει περισσότερες αργοπορημένες διαγνώσεις. Το κόστος των απαιτήσεων λόγο COVID-19 συνεχίζει να είναι σημαντικός παράγοντας στις χώρες της λατινικής Αμερικής και την καραϊβικής, ενώ σε άλλες γεωγραφικές περιοχές έχει καταστεί λιγότερο σημαντικός.

Τάση Νο3: Η μοντερνοποίηση των σχεδίων υγείας έχει ξεκινήσει

Ενόσω ο COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων, οδήγησε επίσης τις ασφαλιστικές εταιρείες στον δρόμο της καινοτομίας και τους ώθησε να εκσυγχρονίσουν τα σχέδια υγείας που προσφέρουν.

Αυτό είναι κυρίως εμφανές μέσα από την εφαρμογή νέων ψηφιακών εργαλείων και υπηρεσιών που υποστηρίξουν τόσο την ευεξία των ασφαλισμένων αλλά και την έγκαιρη διάγνωση. Ειδικότερα η εφαρμογή τεχνολογιών τηλεϊατρικής, όπως η συνομιλία με γιατρούς μέσω βίντεο, έχουν γίνει ουσιαστικό μέρος των ωφελημάτων που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Παρόλα αυτά, ενώ η ψηφιοποίηση των παροχών υγείας εξελίσσετε, υπάρχει περιορισμένη εξέλιξη όσον αφορά τη βιωσιμότητα στον κλάδο. Τα μελλοντικά σχέδια των ασφαλιστικών εταιρειών δείχνουν ότι αν και μερικές εταιρείες κάνουν αλλαγές στα συμβόλαια τους και στον τρόπο λειτουργίας, αυτές οι αλλαγές δεν είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Ακόμη, προκειμένου οι καλύψεις των σχεδίων να γίνουν πιο περιεκτικές για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ένας στους δύο ασφαλιστές έχει αλλάξει ή αναμένετε να αλλάξει τις προϋποθέσεις και τα όρια κάλυψης.

Τάση Νο4: Το κενό κάλυψης για ψυχικές ασθένειες παραμένει σταθερό

Το 2021, οι ψυχικές ασθένειες ήταν ανάμεσα στους 5 πιο συχνούς λόγους αύξησης του κόστους απαιτήσεων στην Ευρώπη. Παρόλη όμως την εξέλιξη που υπάρχει, αρκετά σχέδια υγείας συνεχίζουν να εξαιρούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας ή να προσφέρουν πολύ μειωμένη κάλυψη.

Συγκεκριμένα στην έρευνα, τα 2/3 των ασφαλιστών σε παγκόσμιο επίπεδο αναφέρουν ότι καλύπτουν ψυχολογικές ή ψυχιατρικές συνεδρίες, στην πράξη όμως αυτές καλύπτουν μέχρι 10 συνεδρίες το μέγιστο το οποίο αναλογεί περίπου στο 20% των απαιτούμενων συνεδριών που χρειάζεται ένας ασθενής κάθε έτος.

Το ποσοστό των ασφαλιστών που δεν προσφέρει καμία κάλυψη για ασθένειες ψυχικής υγείας ήταν σύμφωνα με την έρευνα στο 16% για το 2023 σε σύγκριση με 26% το 2022.

Τάση Νο5: Η διαχείριση των σχεδίων υγείας απαιτεί μεγαλύτερη αυστηρότητα

Σύμφωνα με την έρευνα αν και οι τάσεις του κλάδου ασφάλισης υγείας για το 2023 είναι πανομοιότυποι με το 2022, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Σχεδόν οι μισοί από τους ασφαλιστές παγκοσμίως δεν έχουν αυτόματα προσαρμόσει τα ποσά απαλλαγής και τα ποσοστά συνασφάλισης σύμφωνα με τα επίπεδα του πληθωρισμού και δεν έχουν σκοπό να το κάνουν. Είναι σημαντικό λοιπόν οι ασφαλισμένοι να είναι σε συνεννόηση με τους ασφαλιστικούς τους συμβούλους έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι το σχέδιο υγείας τους είναι συμβατό με τις αυξήσεις του πληθωρισμού.

Τέλος σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους πέντε ασφαλιστές έκαναν αλλαγές στα κριτήρια αποδοχής τους λόγο του COVID-19.

Πηγή: cyprusinsurancenews.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»