Ο αγώνας για τα νέα κλιματικά δεδομένα βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών συζητήσεων εδώ και δεκαετίες, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι το 2023 θα είναι η χρονιά της COP28, της 28ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής είχαν περιορισμένη επιτυχία, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι οι εκπομπές CO 2 έφθασαν στο ιστορικό υψηλό των 36,8 Gt το 2022.
(Nicolas Jeanmart, Head of personal & general insurance, Insurance Europe στη ετήσια έκθεση της Insurance Europe)
Τέτοια υψηλά επίπεδα εκπομπών φέρνουν την ανθρωπότητα όλο και πιο κοντά στα επίπεδα των συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου που θα διαταράξουν σημαντικά πολλές πτυχές της ζωής στη γη, όπως τη γνώριζαν μέχρι στιγμής οι άνθρωποι. Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, ο βαθμός στον οποίο οι μελλοντικές γενιές θα υποφέρουν από ακραία φαινόμενα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές (βλ. σχήμα). Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να ενταθούν οι προσπάθειες για τη σημαντική και δραστική μείωση των εκπομπών CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου.
Επιταχύνοντας την μετάβαση από τις οικονομίες και τις κοινωνίες που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα είναι επομένως ζωτικής σημασίας, και οι ασφαλιστές είναι πρόθυμοι να παίξουν τον ρόλο τους σε αυτό.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις μελλοντικές μας επιτυχίες στη μείωση των εκπομπών, είναι σαφές ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα και πιο ορατές και ότι αυτές θα αυξάνονται, πιθανώς με επιταχυνόμενο ρυθμό, για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι εξίσου σημαντική με τον μετριασμό και πρέπει να δοθεί η κατάλληλη προσοχή.
Ο βαθμός στον οποίο οι σημερινές και οι μελλοντικές γενιές θα βιώσουν έναν πιο ζεστό και διαφορετικό κόσμο εξαρτάται από τις επιλογές τώρα και βραχυπρόθεσμα.
Η αλλαγή είναι αναγκαία παντού
Η πρόκληση με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι ότι πρέπει να συμβεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας (είτε είναι παραγωγή τροφίμων, μεταφορά αγαθών, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή κατασκευές) και της κοινωνίας (όπως οι μεταφορές, οι οικοδομικοί κώδικες, η προσαρμογή των πόλεων ή ο πολεοδομικός σχεδιασμός ). Με τη σειρά τους, αποφάσεις — συμπεριλαμβανομένων δύσκολων και δυνητικά μη δημοφιλών, για παράδειγμα σε σχέση με τον χωροταξικό σχεδιασμό — πρέπει να λαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα, από το πολύ τοπικό μέχρι το παγκόσμιο. Μια άλλη δυσκολία είναι ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένας κινούμενος στόχος, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα μέτρα προσαρμογής που μπορεί να είναι κατάλληλα βραχυπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκή από μεσοπρόθεσμη προοπτική.
Η κύρια ευθύνη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ανήκει στις δημόσιες αρχές. Ωστόσο, οι ασφαλιστές μπορούν επίσης να διαδραματίσουν βασικό ρόλο, ιδίως συμβουλεύοντας τις αρχές σχετικά με το ποιες αποφάσεις πρέπει να λάβουν για να καταστούν οι κοινωνίες και οι οικονομίες πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή.
Οι ασφαλιστές συνεργάζονται επίσης με τους ασφαλισμένους τους, συμβουλεύοντάς τους για τα μέτρα που μπορούν να λάβουν για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, αυξάνοντας έτσι την ανθεκτικότητά τους σε ορισμένες καταστάσεις.
Αρκετές εθνικές ενώσεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ανταλλαγής δεδομένων προκειμένου να βοηθήσουν τους δήμους να προχωρήσουν σε μια πιο βασισμένη σε στοιχεία προσέγγιση για την προσαρμογή του κλίματος. Όσον αφορά τη συνεργασία με τους ασφαλισμένους, ορισμένοι ασφαλιστές προσφέρουν δωρεάν αυξήσεις στα ασφαλιστικά ποσά για πελάτες που αναβαθμίζουν την ενεργειακή απόδοση των σπιτιών τους.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ: reports.insuranceeurope.eu