Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

Κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων για την ασφάλιση κατοικιών | Πώς και πόσο μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ

Δημοσίευση: 08/05/2023
κίνητρα, ιδιοκτήτες ακινήτων, ενφια

Tου Προκόπη Χατζηνικολάου:

Κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την ασφάλιση των κτιρίων και των κατοικιών τους ανακοίνωσε το κυβερνών κόμμα και τα οποία θα ενεργοποιηθούν, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, από το 2024.

Στόχος αυτής της κίνησης είναι αφενός να μειωθεί η δαπάνη του προϋπολογισμού που καταβάλλεται κάθε χρόνο για φυσικές καταστροφές, αφετέρου οι πολίτες που θα ασφαλίσουν τα ακίνητά τους θα έχουν σημαντικές αποζημιώσεις στην περίπτωση που η κατοικία τους πάθει ζημιές από σεισμούς, φωτιές κλπ. Προκειμένου να πείσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να ασφαλίσουν κτίρια και κατοικίας παρέχει έκπτωση 10% από τον ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ θα έχει το επόμενο έτος έκπτωση 50 ευρώ. Εφόσον κάποιος έχει για παράδειγμα τρεις κατοικίες για τις οποίες πληρώνει ΕΝΦΙΑ, για το πρώτο ακίνητο 300 ευρώ το δεύτερο ακίνητο 250 ευρώ και το τρίτο ακίνητο 150 ευρώ θα έχει έκπτωση 70 ευρώ στον ΕΦΝΙΑ εφόσον ασφαλίσει και τα τρία ακίνητα. Εφόσον ασφαλίσει μόνο το πρώτο (ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ) η έκπτωση θα είναι της τάξης των 30 ευρώ. Η δαπάνη όπως υποστηρίζουν από την αγορά κυμαίνεται από 150 έως 250 ευρώ, ενώ προφανώς όσοι επιθυμούν μπορούν να προβούν σε ακόμα μεγαλύτερες καλύψεις.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία μόλις το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένα και αυτά ως επί το πλείστον είναι αποτέλεσμα της συμβατικής υποχρέωσης των ιδιοκτητών καθώς έχουν ενεργό στεγαστικό δάνειο. Μάλιστα το δημόσιο σήμερα λαμβάνει επί των ασφαλίστρων φόρο 15%, κάτι που σημαίνει ότι με την αύξηση των ασφαλισμένων κατοικιών θα αυξηθούν σημαντικά και τα έσοδα του προϋπολογισμού και ως εκ τούτου η παροχή κινήτρων θα καλυφθεί από τα αυξημένα έσοδα.

Συνολικά σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ υπάρχουν στη χώρα μας 6.371.901 κατοικίες εκ των οποίων ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053 (στοιχεία ΕΑΕΕ τέλους 2017). Αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155€, το έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσει τα 10 εκατ. ευρώ μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία, την αγορά και την κοινωνία γενικότερα.

Από τα στοιχεία για την κρατική αρωγή που παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα προκύπτει ότι κονδύλια ύψους 191 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσα σε 1,5 χρόνο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αυξήσεις 40% στα επιδόματα παιδιού για τους υπαλλήλους του δημοσίου. Προβλέπεται αύξηση της οικογενειακής παροχής για γονείς, από 50 ευρώ στα 70 ευρώ με 1 παιδί (+20 ευρώ το μήνα ή 240 το χρόνο), από 70 ευρώ στα 120 για τα 2 παιδιά (+50 ευρώ το μήνα ή 600 το χρόνο) και από 120 ευρώ στα 170 με 3 παιδιά (+50 το μήνα ή 600 ευρώ το χρόνο), με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Το μέτρο συμπεριλαμβάνεται στη γενικότερη αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, που θα επιφέρει συνολική αύξηση 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης, θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Το κόστος ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Η αχίλλειος πτέρνα των επιχειρήσεων; Οι επιθέσεις που προέρχονται από κινητές συσκευές. Πώς να προετοιμάσετε την επιχείρησή σας

Στην εποχή μας, οι χρήστες smartphones έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες απειλές, όπως πχ  ψεύτικες ιστοσελίδες που προσφέρουν κακόβουλες εφαρμογές για

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»