Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κίνητρα & Ατομική Ευθύνη: Ασφάλιση έναντι Φυσικών Καταστροφών

Δημοσίευση: 12/10/2021

Το πιο εύλογο κίνητρο, σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, παραμένει η μερική -ή ακόμη καλύτερα, η ολική- Φοροαπαλλαγή, δηλαδή η ισόποση έκπτωση από το Φόρο Εισοδήματος του ποσού των
Ασφαλίστρων. Επιπλέον, φαίνεται ότι έχει τεθεί προς διαβούλευση από την Κυβέρνηση το θέμα των Φοροαπαλλαγών για την Ασφάλιση Περιουσίας σε ευρύτερη βάση, και αναμένεται σύντομα να παρθούν αποφάσεις και να ακολουθήσει σχετική Νομοθέτηση, πιθανόν με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Ο ρόλος των Ασφαλιστικών Εταιρειών στην κάλυψη των Κινδύνων από Φυσικές Καταστροφές, η ατομική ευθύνη του Πολίτη όσον αφορά την Ασφάλιση της περιουσίας του (και, εν γένει, την αυτοπροστασία του), αλλά και η σημασία της Πρόληψης των Κινδύνων που πρέπει να αναλαμβάνει το Κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι διαχρονικοί προβληματισμοί της ελληνικής και της ευρωπαϊκής Κοινωνίας και δεν ήρθαν μόνον πρόσφατα στην επικαιρότητα, λόγω της Κλιματικής Αλλαγής και της αύξησης των Φυσικών Καταστροφών σε όλον τον πλανήτη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα (Λ. Καραγιώργος -Nextdeal, τ. 479), “Σε ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 5ης Φεβρουαρίου 2014, για την ασφάλιση έναντι φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, περιλαμβάνεται, ίσως για πρώτη φορά, μια ολοκληρωμένη θεώρηση του ρόλου των ασφαλιστικών εταιρειών στην κάλυψη των κινδύνων από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές. Το ψήφισμα αυτό ήταν συνέχεια της Πράσινης Βίβλου της Επιτροπής της 16ης Απριλίου 2013 σχετικά με την ασφάλιση έναντι φυσικών και καταστροφών και αποκτά μια νέα επικαιρότητα ενόψει και της αναμενόμενης υλοποίησης από κυβερνητικής πλευράς της πολιτικής των φορολογικών απαλλαγών για την ασφάλιση περιουσίας”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχετικό κείμενο, μεταξύ άλλων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά ότι οι ζημιές βαρύνουν τελικά το Κράτος και τις Περιφερειακές Αρχές καθώς αναλαμβάνουν σημαντικό μέρος των άμεσων η έμμεσων δαπανών, είτε οι εν λόγω ζημιές οφείλονται σε φυσικούς είτε σε ανθρωπογενείς παράγοντες, και προτείνει στα Κράτη – Μέλη και στις Περιφερειακές Αρχές να αναγνωρίσουν τη σημασία της πρόληψης των κινδύνων και να τη μετατρέψουν σε πυλώνα επενδυτικής στρατηγικής, δεδομένου ότι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των καταστροφών είναι αποτελεσματικότερη από την απλή παροχή κάλυψης και την αποκατάσταση των ζημιών αργότερα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο τεύχος Σεπτεμβρίου του Interlife Magazine πατώντας εδώ

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Ποιος ο ρόλος του αντασφαλιστή;

Ποιος ο ρόλος του αντασφαλιστή;

Ο Αντασφαλιστής είναι συνήθως μια πολυεθνική ασφαλιστική εταιρεία τεραστίων διαστάσεων, η οποία έχει ως πελάτες τις ασφαλιστικές εταιρείες. Δηλαδή, οι

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»