Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Ιστορικά χαμηλά τα ποσοστά των καπνιστών στις ΗΠΑ για το 2022

Δημοσίευση: 16/08/2023
κάπνισμα, ενηλίκων καπνιστών, ΗΠΑ
Το ποσοστό των ενηλίκων καπνιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το 2022, σύμφωνα με την έρευνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των HΠΑ. Ωστόσο, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα γίνονται ακόμα πιο δημοφιλή.

Περίπου το 11% των ενηλίκων δήλωσαν στα Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC) πέρυσι ότι είναι τρέχοντες καπνιστές τσιγάρων, σύμφωνα με τα  προκαταρκτικά δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Υγείας των HΠΑ, μια διετή έρευνα που παρέχει γενικές πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με την υγεία. Η έρευνα περιλαμβάνει απαντήσεις από 27.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Το 2020 και το 2021, περίπου το 12,5% των ενηλίκων ανέφερε ότι καπνίζει τσιγάρα.

Πρόκειται για μια σημαντική μείωση από την εποχή που ξεκίνησαν αυτές οι έρευνες. Στις δεκαετίες του 1940 και 1950, περίπου ο μισός πληθυσμός των ενηλίκων δήλωναν ότι καπνίζουν τσιγάρα. Οι ρυθμοί άρχισαν να μειώνονται στη δεκαετία του 1960 και πιο πρόσφατα, το 2016, το 15,5% των ενηλίκων δήλωσε ότι καπνίζει τσιγάρα.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες ομάδες εξακολουθούν να είναι υψηλού κινδύνου. Αν και η πιο πρόσφατη έρευνα των CDC δεν καταγράφει δεδομένα σε τέτοιο επίπεδο λεπτομέρειας, τα ποσοσστά καπνίσματος τσιγάρων σε ορισμένες κοινότητες – συμπεριλαμβανομένων των Ιθαγενών Αμερικανών, των Ιθαγενών της Αλάσκας αλλά και της LGBTQ κοινότητας – παραμένουν “ανησυχητικά υψηλά” σύμφωνα με την έκθεση του 2023 “Tobacco Control report” του American Lung Association.

Η γενική μείωση του καπνίσματος αναμένεται να έχει θετική επίδραση στη δημόσια υγεία.

Το κάπνισμα τσιγάρων παραμένει ακόμα η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας που μπορεί να προληφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το κάπνισμα έχουν πεθάνει περισσότεροι άνθρωποι, διαπιστώνουν τα CDC, απ’ ότι 10 φορές των θανάτων σε όλους τους πολέμους των HΠΑ.

Οι καπνιστές αντιπροσωπεύουν το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, στεφανιαία νόσο και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καθώς και άλλους καρκίνους, όπως καρκίνο της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου, των νεφρών, του ήπατος, του στομάχου και άλλων καρκίνων. Οι άνθρωποι που ζουν με καπνιστές εκτίθενται επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου λόγω της δευτερογενής λήψης καπνού.

Αυτή η πρόσφατη έρευνα δεν αναφέρει γιατί λιγότεροι άνθρωποι καπνίζουν τσιγάρα, αλλά ο αριθμός έχει μειωθεί από τη δεκαετία του 1960, μετά την κυκλοφορία της πρώτης έκθεσης του γενικού χειρουργού των HΠΑ για το κάπνισμα και την υγεία, που κατέληγε στο ότι το κάπνισμα προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι ειδικοί αποδίδουν αυτήν τη μείωση του καπνίσματος σε διάφορες προσπάθειες – αντικαπνιστικές καμπάνιες, προγράμματα που εκπαιδεύουν τα παιδιά για τον κίνδυνο του καπνίσματος, νόμους που περιορίζουν σοβαρά τους τόπους όπου μπορούν οι άνθρωποι να καπνίζουν και που οι εταιρείες τσιγάρων μπορούν να διαφημίζονται, καθώς και μεγαλύτερη πρόσβαση σε προγράμματα διακοπής του καπνίσματος και υψηλότερους φόρους που καθιστούν τα τσιγάρα πιο ακριβά.

Ωστόσο, το Κογκρέσο δεν έχει αυξήσει τους ομοσπονδιακούς φόρους του καπνού εδώ και 14 χρόνια. Ο ομοσπονδιακός φόρος στα τσιγάρα παραμένει 1,01 δολάριο ανά πακέτο, ενώ οι φόροι ποικίλουν για άλλα προϊόντα καπνού. Κανένα κράτος δεν αύξησε τους φόρους στα τσιγάρα το 2022.

Πηγή: CNN Health

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Εκτακτο: Η Howden εξαγοράζει την Globassure

Η Howden, ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός μεσίτης ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων στην Ελλάδα, συνεχίζει δυναμικά την ανάπτυξη των εργασιών της, επενδύοντας σε

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»