Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Κακοκαιρία Daniel: Από την κόλαση των πυρκαγιών στις φαινομενικές πλημμύρες

Δημοσίευση: 06/09/2023
κακοκαιρία Daniel, ζημιές σε αυτοκίνητα

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να μαστίζουν ολόκληρη την Ελλάδα. Τη σκυτάλη μετά τις πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου παίρνει η κακοκαιρία Daniel κατά την οποία εκτός από δραματική πτώση της θερμοκρασίας σημειώνονται πλημμύρες και οι καταστροφές που συνεπάγονται σε σπίτια, επιχειρήσεις και δρόμους. 

Η καταιγίδα πλήττει την δυτική και κεντρική Ελλάδα με τα γεγονότα να φαντάζουν αποκαλυπτικά. Μάλιστα έχουν σημειωθεί εκατοντάδες κλήσεις σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για βοήθεια στην άντληση νερού.

Η κατάσταση πλέον είναι ειρωνική ιδίως εάν σκεφτεί κανείς πως την Κυριακή η θερμοκρασία κυμαινόταν στους 30+ βαθμούς, ενώ οι φωτιές συνέχιζαν να σαρώνουν το πράσινο της χώρας.

Πρωτοφανή τα καιρικά φαινόμενα στον Βόλο

Το μεγαλύτερο πλήγμα από την κακοκαιρία το βίωσε και το βιώνει ακόμα ο Βόλος. Συγκεκριμένα στην πόλη του Βόλου μόνο εχθές και μέχρι το απόγευμα, έπεσαν 393 χιλιοστά βροχής βυθίζοντας όλη την πόλη κάτω από το νερό.

Οι δρόμοι είναι αδιάβατοι, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους, άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα σπίτια τους, άλλοι αγνοούνται ενώ συγκλονιστική είναι η περίπτωση όπου ένας άντρας βρήκε τραγικό θάνατο όταν πάνω του έπεσε ένας τοίχος.

Η κακοκαιρία επίσης προκάλεσε καταστροφές στα παράλια της Λάρισας και στην Εύβοια.

Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία από το 112

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στον Βόλο και την ευρύτερη Μαγνησία με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μέσω μηνύματος του 112 που εστάλη σε όλα τα κινητά τηλέφωνα αναφέρεται ότι “με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων”.

Παρά όμως τα ακραία καιρικά φαινόμενα υπήρξαν ορισμένοι οι οποίοι πήραν τα αυτοκίνητά τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου.

Σήμερα έχει απαγορευθεί πλήρως η κυκλοφορία σε ολόκληρη την πόλη του Βόλου καθώς και σε συγκεκριμένους δρόμους στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας και Λάρισας, με εξαίρεση τα οχήματα οδικής βοήθειας και έκτακτης ανάγκης.

Ταυτόχρονα σχεδόν, απαγορεύθηκε και η κυκλοφορία στη Σκιάθο με την κακοκαιρία να έχει προκαλέσει πολλές ζημιές στο νησί.

Προστασία των εργαζομένων

Mε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης καλεί τους εργοδότες των επιχειρήσεων της Μαγνησίας, καθώς και των άλλων περιοχών που πλήττονται ή πρόκειται να πληγούν από την εκδήλωση των φαινομένων της κακοκαιρίας με την ονομασία “Daniel”, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα έκτακτα δελτία επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (www.emy.gr), να συμμορφώνονται άμεσα με τις οδηγίες και τις εντολές των αρμόδιων αρχών, ιδίως δε της Πολιτικής Προστασίας.

Καλούνται να μεριμνήσουν, σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή προσέλευση ή/και αποχώρηση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την προστασία των  εργαζομένων.

Τι λέει το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για σήμερα 06.09 

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε στις 03-09-2023/1300 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, καθώς η κακοκαιρία Daniel που ήδη από τη Δευτέρα 04-09-2023 προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα, θα συνεχιστεί έως και τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 07-09-2023.Πιο αναλυτικά:

α) Σήμερα Τετάρτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας) και την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια).

Προς το βράδυ θα υπάρξει μικρή εξασθένηση των φαινομένων, αλλά από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης τα φαινόμενα, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες, θα ενταθούν εκ νέου. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β) Παροδικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σήμερα Τετάρτη και στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική (κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα), καθώς επίσης στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο. Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προοδευτικά αργά το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr και www.hnms.gr).

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα συνεχίσει να γίνεται ανά δωδεκάωρο με τη μορφή έκτακτων δελτίων που θα αποτελούν συνέχεια του αρχικού έκτακτου δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Περί ασφαλιστικών
Για μία ακόμα φορά οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.
Πόσοι από αυτούς είχαν ασφαλισμένο τον κίνδυνο από πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα θα δείξει στην αποτίμηση των ζημιών.
Οι καταστάσεις και τα φαινόμενα που έρχονται ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής ολοένα και αυξάνονται και επιδεινώνονται. Η ασφάλιση περιουσίας και ζημιών προβλέπεται να έχει αρκετή ζήτηση στο μέλλον έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση. Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι το εάν θα δούμε κάποια αύξηση στα ασφάλιστρα.
Το βάρος δεν μπορεί να το σηκώσει μόνο το κράτος και αυτό είναι φανερό από τα μηδαμινά ποσά που λαμβάνουν οι ανασφάλιστοι πληγέντες ως κρατική αρωγή.
Είναι σημαντικό σε επόμενο χρόνο να δούμε συνέργειες μεταξύ του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα και του κράτους προκειμένου η κατάσταση να αρχίζει να αλλάζει.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»