Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

Kυριάκος Μερελής: Η κυβέρνηση μετατρέπει το θεσμό των επιμελητηρίων σε “πεδίο κομματικών συγκρούσεων” λίγο πριν τις εκλογές τους

Δημοσίευση: 11/06/2021
Ε.Ε.Θ. / Κυριάκος Μερελής: Άμεση αντίδραση στον αποκλεισμό των ασφαλιστών από το ΕΛΛΑΔΑ 2.0
Κυριάκος Μερελής

Ο κ. Κυριάκος Μερελής, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Διοικούσας Επιτροπής Ε.Ε.Θ., Ασφαλιστικός & Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος, μίλησε στον Αριστείδη Βασιλειάδη και στην εκπομπή “Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο” για τη νέα τροπολογία που εισάγει η κυβέρνηση για τα επιμελητήρια, η οποία επιφέρει μείωση της αναλογικότητας στα ΔΣ των Επιμελητηρίων, επισημαίνοντας τις προεκτάσεις της στη λειτουργία αλλά και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των μελών της. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω τροπολογία της κυβέρνησης δίνει πλέον τη δυνατότητα στο ΔΣ ενός Επιμελητηρίου να παύει οποιαδήποτε στιγμή τα μέλη της διοικητικής επιτροπής με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών, δηλαδή 50% +1 και όχι με απόφαση της πλειοψηφίας των 4/5  των μελών, όπως ίσχυε μέχρι τη ψήφισή της.

Ο κύριος Μερελής κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία έχει προκαλέσει εντάσεις εντός των επιμελητηρίων, μετατρέποντάς τα λίγο πριν από τις επιμελητηριακές εκλογές σε “πεδίο κομματικών συγκρούσεων”, ενώ και ο τρόπος που εισήχθη η τροπολογία προς ψήφιση, ως εκπρόθεσμη βουλευτική τροπολογία, αποδεικνύει τις προθέσεις της κυβέρνησης επί του ζητήματος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

“Η κυβέρνηση μετατρέπει το θεσμό των επιμελητηρίων λίγο πριν τις εκλογές τους, οι οποίες καλώς εχόντων των πραγμάτων θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2022, σε πεδίο κομματικών συγκρούσεων. Στις 21/5, συζητώντας για το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη, ένα νομοσχέδιο που μονοπώλησε εκείνες τις μέρες τα μέσα και την ελληνική κοινωνία με τις διαστάσεις που πήρε η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση πέρασε λίγα λεπτά πριν τελειώσει η όλη διαδικασία με βουλευτική τροπολογία εκπρόθεσμη τη διαδικασία ουσιαστικά παύσης και ανάδειξης νέων μελών στις διοικητικές επιτροπές των επιμελητηρίων.”

“Εκπρόθεσμη βουλευτική τροπολογία είναι η τροπολογία, η οποία κατατίθεται από ένα βουλευτή και δεν ανακοινώνεται από πριν, προκειμένου να υπάρξει κάποια έστω και περιορισμένης διάρκειας διαβούλευση. Τη φέρνει τελευταία στιγμή και είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού που φέρει το νομοσχέδιο να την εντάξει προς ψήφιση ή όχι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Υπουργός Ανάπτυξης την έκανε αποδεκτή, αυτό δείχνει ότι ενδεχομένως υπήρξε κάποια συνεννόηση με τον βουλευτή της ΝΔ που κατέθεσε τη συγκεκριμένη τροπολογία.”

Η προηγούμενη ισχύουσα αναλογικότητα των 4/5 προστάτευε σε μεγάλο βαθμό την ελευθερία του λόγου, έτσι ώστε η διοικητική επιτροπή να μην καθίσταται έρμαιο των αποφάσεων του προέδρου, προσφέροντας της μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία στην κατάθεση προτάσεων και απόψεων. Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο κ. Μερελής υποστηρίζει ότι η νέα τροπολογία ανοίγει το δρόμο για “συναλλαγές” του προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου, γεγονός που προφανώς προκαλεί ανισορροπίες εντός των διοικητικών αρχών με την παύση αλλά και την ανέλιξη των μελών να μην βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια.

Ειδικότερα επισημαίνει ότι:

“Η νέα αυτή τροπολογία θα μπορούσε να γίνει προϊόν συναλλαγής μεταξύ του προέδρου και μελών του διοικητικού συμβουλίου, καθώς αυτός που θα κάνει τα χατίρια στο πρόεδρο θα χαίρει της εκτίμησής του και θα ανελγηθεί σε μία τέτοια θέση. Δεν είναι δηλαδή αντικειμενικοί, δεν είναι ρεαλιστικοί, δεν είναι ουσιαστικοί οι λόγοι για τους οποίους μπορεί ένα πρόεδρος να ζητήσει την παύση των καθηκόντων ενός μέλος της διοικητικής επιτροπής. Η νέα αυτή τροπολογία αντιφάσκει στη διαδικασία εκσυγχρονισμού των επιμελητηρίων και της μείωσης του λαϊκισμού στα όργανα εκπροσώπησης.”

“Θεωρώ ότι επιδιώκει τη χειραγώγηση της διαφορετικής άποψης. Στην πραγματικότητα οδηγείς τη διοίκηση σε αδυναμία. Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν είναι ότι πάνε να ευνοήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά με την ίδια διαδικασία μπορεί να βγάλουνε και τα μάτια τους, καθώς ανά πάσα ώρα και στιγμή η διοίκηση μπορεί να γίνει και αυτή έρμαιο των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου, αφού ένα μέλος θα μπορεί να αλλάζει τη σύσταση της διοικητικής επιτροπής προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, οδηγώντας τα επιμελητήρια σε ακυβερνησία, καθώς όλο αυτό γίνεται ένα χρόνο πριν από τις εκλογές με ό,τι συνεπάγεται αυτό και σε σχέση με την αντισυνταγματικότητα που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη τροπολογία. Ήταν δωράκι για κάποιους και είναι κρίμα να λέμε ό,τι θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε και να αναβαθμίσουμε τους θεσμούς και να βγάζουμε τέτοια νομοθετήματα και τροπολογίες, επειδή πρέπει να ευνοήσουμε στις επόμενες εκλογές συγκεκριμένα πρόσωπα και παρατάξεις”.

“Στις 9 Μαρτίου η κυβέρνηση πέρασε το νόμο 47/82 o οποίος μεταξύ άλλων καθόριζε και το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, δηλαδή την παράτασή τους κατά ένα χρόνο. Αν ήθελε η κυβέρνηση να διορθώσει και αυτή τη διαδικασία της διοικητικής επιτροπής θα έπρεπε να το κάνει σε αυτό το νόμο, ο οποίος πέρασε μόλις 2,5 μήνες πριν. Από εκεί φαίνεται όλη αυτή η συμπαιγνία γιατί σε ένα νόμο που τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα πάνω του, τα κόμματα προφανώς δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και η επιμελητηριακή κοινότητα θα ήταν σε επαγρύπνηση άρα θα εντόπιζε μία τέτοια διαδικασία. Η κυβέρνηση φοβήθηκε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν θα περνούσε σε μορφή άρθρου αυτού του νόμου. Άρα πέρασε το νόμο που κατά γενική ομολογία δεν έφερνε συγκρούσεις και μετά από δύο τρεις μήνες έφερε μία τροπολογία από αυτές που «έρχονται τη νύχτα» για να περάσει αυτήν την αντισυνταγματική τροπολογία, η οποία καταπατά και την αρχή της αναλογικότητας μεταξύ άλλων.”.

“Αντί η κυβέρνηση να προσπαθεί μέσω των επιμελητηρίων να δώσει λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας της υπερδεκαετούς κρίσης και τα οποία επιτείνονται εξαιτίας και της πανδημία του κορωνοϊού, έρχεται και νομοθετεί με τρόπο που οδηγεί σε ακυβερνησία. Με τον τρόπο αυτό βγάζει από τις προτεραιότητες των επιμελητηρίων την ανάδειξη και την επίλυση των προβλημάτων που έχουν οι επαγγελματίες και καθόμαστε και ασχολούμαστε με θέματα που έρχονται να απορρυθμίσουν τη λειτουργία τους και υποκριτικά να δώσουν λύσεις.”.

 

 

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»