Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

Άνω των $100 δισ. αποζημίωση αναζητά η Japan Airlines μετά το αεροπορικό δυστύχημα με τη σύγκρουση δύο αεροσκαφών

Δημοσίευση: 08/01/2024
Japan Airlines, σύγκρουση αεροσκαφών

Η Japan Airlines (JAL) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναμένει απώλειες άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την ξαφνική σύγκρουση αεροπλάνου της (9201.T) με άλλο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο. 

Οι 379 άνθρωποι που επέβαιναν στο Airbus A350 της JAL (9201.T) διασώθηκαν πριν το αεροσκάφος καλυφθεί πλήρως από φλόγες για την κατάσβεση των οποίων χρειάστηκαν πάνω από έξι ώρες, αναφέρεται στο Reuters.

Την ίδια τύχη ωστόσο δεν είχαν 5 από τα 6 μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους της ακτοφυλακής με το οποίο και συγκρούστηκε. Το αεροσκάφος βρισκόταν στην τρίτη αποστολή παροχής βοήθειας σε σεισμόπληκτες περιοχές στη δυτική ακτή της Ιαπωνίας. Το έκτο μέλος, ο πιλότος που είναι και ο μόνος που διασώθηκε, τραυματίστηκε σοβαρά.

Οι ιαπωνικές αρχές είπαν την Τετάρτη ότι το επιβατικό αερoσκάφος είχε λάβει άδεια για προσγείωση, αλλά το μικρότερο αερoσκάφος δεν είχε εγκριθεί για απογείωση, βάσει των αποσπασμάτων. Ο πιλότος της Ακτοφυλακής δήλωσε μετά τη σύγκρουση ότι του είχε δοθεί άδεια να εισέλθει στον διάδρομο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της Ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με τις Αρχές, απαιτούνται η αποτυχία πολλών επιπέδων ασφαλείας για να συμβεί αεροπορικό δυστύχημα.

Καθώς οι ερευνητές εξέταζαν τα καμένα ερείπια την Πέμπτη, οι αρχές μεταφορών ερευνούν τις συνθήκες που οδήγησαν στο να εισέλθει το αερoσκάφος της Ακτοφυλακής στον αεροδιάδρομο όπου προσγειωνόταν το αερoσκάφος με τους επιβάτες. Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η αστυνομία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο επαγγελματικής αμέλειας στην υπόθεση.

Υπό ασφαλιστική σκοπιά

Η JAL εκτιμά ότι η καταστροφή θα έχει ως αποτέλεσμα λειτουργικές απώλειες περίπου 15 δισεκατομμυρίων γεν (105 εκατομμύρια δολάρια). Το αεροπλάνο που τυλίχθηκε στην φωτιά, όπως αναφέρουν πηγές, διατηρούσε ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο “παντός είδους” με την αμερικάνικη AIG ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η απώλεια του αεροσκάφους πρέπει να καλυφθεί από την ασφαλιστική εταιρία, δήλωσε η JAL, προσθέτοντας ότι αξιολογεί την επίδραση του γεγονότος στην πρόβλεψη κερδών για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο. Οι αξιωματούχοι της JAL δήλωσαν ότι συζητούσαν ατομικώς την αποζημίωση με τους επιβάτες, δύο εκ των οποίων είχαν κατοικίδια που πέθαναν στο περιστατικό.

Σύμφωνα με το Reuters, οι μετοχές της JAL σημείωσαν πτώση έως και 2,4% καθώς επανήλθε η συναλλαγματική δραστηριότητα μετά τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, πριν κλείσουν στο 0,8%.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»