Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023

Ισχύει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο μου σε περίπτωση πολέμου;

Ισχύει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο μου σε περίπτωση πολέμου;

Ο πόλεμος καθιστά έναν από τους ελάχιστους κινδύνους που δεν καλύπτει η ασφαλιστική βιομηχανία, αποτελώντας έναν απρόβλεπτο παράγοντα ικανό να παύσει την κάλυψη των ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του βασικού νόμου 2496 (ΦΕΚ 87/τ.Α’/16.5.1997) «Ασφαλιστική σύμβαση, τροποποιήσεις της νομοθεσίας για την ιδιωτική ασφάλιση και άλλες διατάξεις», σε περίπτωση που στη χώρα μας τεθεί επίσημα σε καθεστώς πολέμου οι καλύψεις των ασφαλιστηρίων συμβολαίων πρόκειται να παγώσουν.

Όπως αναφέρει το Άρθρο 13 “Εξαιρέσεις της κάλυψης”:

  1. Δεν παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη στο μέτρο που η πραγματοποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου προέρχεται από πολεμικά γεγονότα ή ενέργειες, εμφύλιο πόλεμο, στάση ή λαϊκές ταραχές.
  2. Στην ασφάλιση πραγμάτων δεν παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη στο μέτρο που η πραγματοποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου προέρχεται από φυσική απομείωση των πραγμάτων αυτών.
  3. Με το ασφαλιστήριο μπορεί να συμφωνηθεί η διεύρυνση των εξαιρέσεων κάλυψης, εφόσον υπαγορεύεται από δικαιολογημένες τεχνικές ανάγκες του ασφαλιστή.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εν λόγω εξαίρεση συμπεριλαμβάνεται στο σύνολο των ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε όλους τους κλάδους, στο πεδίο των «γενικών εξαιρέσεων», στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά η έννοια πολεμικά γεγονότα.

 

Διαβάστε Ακόμα

Ανάλυσέ το

Ανάλυσέ το! Μοτοσικλέτα επιχειρεί προσπέραση Ε.Ι.Χ από Τα δεξιά. Αν σας συνέβαινε να δώσετε συμβουλή επί αμοιβής για την παραπάνω περίπτωση, ποια συμβουλή θα δίνατε;

Ανάλυσέ το! Δείτε ξανά την νέα εκπομπή του insuranceforum web tv «Aνάλυσέ το», με παρουσιαστή τον κ. Χρύσανθο Νικολάκο, Μεσίτη Ασφαλίσεων-Πραγματογνώμονα Μηχανικό της Prooptiki Insurance Brokers! Στην

έρευνα KPMG

Γενική Έρευνα Αποδοχών και Παροχών της KPMG για το 2022: αισιόδοξα μηνύματα της αγοράς, αφήνουν πίσω τη δύσκολη περίοδο των τριών τελευταίων ετών

Η KPMG στην Ελλάδα, η οποία εδώ και 3 δεκαετίες, παρέχει ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση αναφορικά με θέματα αποδοχών και