Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2024

Γιατί οι εταιρείες insurtech δεν κατάφεραν να αλλάξουν την ασφαλιστική βιομηχανία;

Δημοσίευση: 19/09/2024

Επενδύθηκαν δισεκατομμύρια. Εκατοντάδες start-ups. Μεγάλες διαφημιστικές εκστρατείες. Η ιδέα ότι η παραδοσιακών αρχών ασφαλιστική βιομηχανία είναι ώριμη για μια ριζική αλλαγή με τη συμβολή των νέων τεχνολογιών έχει προσελκύσει πλήθος επενδυτών και επιχειρηματιών  τα τελευταία χρόνια.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί μεγάλοι όμιλοι τεχνολογίας ρίχνουν κλεφτές ματιές στην ασφάλιση, επιδιώκοντας την επέκτασή τους στον κλάδο του insurance. Πρόκειται για μια ισχυρή βιομηχανία, που εδώ και δεκαετίες πρωταγωνιστεί στην χρηματοοικονομική αγορά, έχοντας διαγράψει μια σταθερά αναπτυξιακή πορεία με σημαντικά κέρδη, ακολουθώντας κατά βάση ένα συγκεκριμένο και κλασικό πλέον μοντέλο λειτουργίας για την ενίσχυση της παρουσίας της στη ζωή των καταναλωτών.

Η ανάπτυξη της τεχνητή νοημοσύνης, των big data, των προσωποποιημένων και φιλικών προς τον χρήστη εφαρμογών αποτέλεσε το δούρειο ίππο για την είσοδο των εταιρειών τεχνολογίας στην ασφαλιστική αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία της ασφαλιστικής εταιρείας Gallagher Re, περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί στις λεγόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις insurtech παγκοσμίως τα τελευταία πέντε χρόνια. Ωστόσο, η απόδοση και η λειτουργία των παραδοσιακών δικτύων ασφάλισης παραμένει σε μεγάλο βαθμό απρόσκοπτη.

Οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, είναι οι ίδιες που πρωταγωνιστούσαν πριν από 2 δεκαετίες, με την Aviva, Admiral, Direct Line να παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών.

Σε επίπεδο προϊόντων, η εισβολή των insurtech στην ασφαλιστική βιομηχανία φαίνεται ότι επίσης δεν έχει μεταβάλλει σημαντικά τα προγράμματα ασφάλισης ως προς τις πολιτικές τους, τουλάχιστον σε παραδοσιακούς κλάδους όπως αυτός του αυτοκινήτου και της περιουσίας.

Ναι, μπορεί να αγοράζουμε από έναν ιστότοπο σύγκρισης τιμών και όχι από έναν μεσίτη, αλλά οι πολιτικές και τα συμβόλαια τα οποία αγοράζουμε δεν έχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Σε αντίθεση με την επανάσταση που έχει ξεσπάσει στο λιανικό εμπόριο, στα ταξίδια και σε αμέτρητους άλλους κλάδους, το κύμα των start-ups τεχνολογίας στον ασφαλιστικό κλάδο δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής την ανατροπή στην ασφαλιστική αγορά, σύμφωνα με τον όμιλο Gallagher Re.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ Lemonade, μια από τις μεγαλύτερες start-ups στον τομέα του ασφαλιστικού κλάδου, εξακολουθεί να έχει αρνητικό πρόσημο στο ισολογισμό της, γεγονός που δεν προβλέπεται να ανατραπεί ούτε το 2023. Η τιμή της μετοχής της υποχώρησε κατά 59% τον περασμένο χρόνο, τη στιγμή που νέες μικρότερες ασφαλιστικές εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, όπως οι Hippo και Root ενισχύονται με σταθερό ρυθμό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εταιρείες όπως η By Miles (υπολογισμός ασφαλίστρων με βάση τα χιλιόμετρα) και η Cuvva (βραχυπρόθεσμη ασφάλιση αυτοκινήτου) έχουν επίσης αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, κερδίζοντας μερίδια αγοράς στον κλάδο του αυτοκινήτου, χωρίς ωστόσο να απειλούν τις παραδοσιακές δυνάμεις.

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι ότι δυσκολεύονται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων. «Οι πελάτες απλώς δεν νοιάζονται αρκετά για την ασφάλισή τους», λέει ο Paul De’Ath στην εταιρεία συμβούλων Oxbow Partners.

«Έχουμε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά, όπου η πλειοψηφία των πελατών επικεντρώνεται στην τιμή. Νοιάζονται λιγότερο για τα χαρακτηριστικά και τις καλύψεις του συμβολαίου.»

«Το να ενθουσιάζεις το κοινό με την τελευταία καινοτομία της iPhone είναι εύκολο. Το να τους ενθουσιάσεις με την τελευταία ασφαλιστική καινοτομία είναι μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση. Έτσι και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις έπρεπε να ανταγωνιστούν τους μεγάλους φορείς στην τιμή.»

«Η εταιρεία Lemonade κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια. Ο ιστότοπός της λέει μια ιστορία. Αφού πει στους επισκέπτες να «ξεχάσετε όλα όσα ξέρετε για την ασφάλιση», στην επόμενη σειρά λέει «διατηρήστε τα πράγματά σας ασφαλή από 4 £/μήνα. Η εξήγηση του τρόπου λειτουργίας των πολιτικών της και των καλών αιτιών που στοχεύει να υποστηρίξει είναι πολύ πιο χαμηλά.»

Οι εταιρείες insurtech πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να κερδίσουν τις επιχειρήσεις, δηλώνει ο De’Ath. Αυτό συνεπάγεται ακριβές καμπάνιες μάρκετινγκ, είτε μέσω άμεσης διαφήμισης, είτε μέσω ιστοσελίδων σύγκρισης τιμών.

Όπως υποστηρίζει ο Rob Moffat από τον όμιλο επιχειρηματικών κεφαλαίων Balderton, οι insurtech πρέπει να βελτιωθούν στη διευθέτηση και έκδοση των αποζημιώσεων, εξαλείφοντας τα φαινόμενα της ασφαλιστικής απάτης και διατηρώντας χαμηλά τα κόστη επισκευής, εάν θέλουν να εδραιωθούν στην αγορά.

Οι καταναλωτές σπάνια βλέπουν με καλό μάτι την ασφάλιση, επομένως υπάρχει ακόμα περιθώριο να έρθει κάποιος με μια προσφορά που θα του αλλάξει γνώμη και είναι αλήθεια ότι διαφαίνονται στον ορίζοντα αρκετοί τεχνολογικοί όμιλοι που επιθυμούν να κάνουν την διαφορά. Αν και κανένας από αυτούς δεν έχει κάνει την έκπληξη ακόμη, έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους. Η Amazon είναι η πιο πρόσφατη, φιλοδοξώντας να εισέλθει στην ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου. Και αυτή είναι μόνο η αρχή.

Πηγή: Financial Times

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Η ALLIANZ TRADE σε νέα γραφεία !

Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε την ολοκλήρωση της ανακαίνισης γραφείων της Allianz Trade στην Αθήνα, σχεδιασμένη με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»