Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024

Tα κορυφαία insurance trends που θα πρωταγωνιστήσουν το 2023

Δημοσίευση: 20/12/2022
insurance trends

Σε λίγες ημέρες αποχαιρετούμε το 2022, μια χρονιά ορόσημο για τον ασφαλιστικό κλάδο με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα, νέα deals αλλά και αυξήσεις στα πλαίσια των πληθωριστικών τάσεων των αγορών. Καλωσορίζοντας το νέο έτος ήρθε η ώρα να εμβαθύνουμε στα νέα insurance trends που θα απασχολήσουν τον ασφαλιστικό κλάδο το 2023 και να μάθουμε πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα, ακολουθώντας τις νέες τάσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας.

Γράφει η Σωτηρία Γιαννακοπούλου,

Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι η ασφαλιστική αγορά εδώ και χρόνια έχει αγκαλιάσει την ψηφιακή τεχνολογία, ανταποκρινόμενη στις αυξανόμενες προσδοκίες των πελατών της.

Η ασφάλιση δεν απολαμβάνει πλέον τα ίδια επίπεδα σταθερότητας και προβλεψιμότητας, όπως πριν από μερικά χρόνια. Οι σημερινοί πελάτες αναζητούν προϊόντα που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους, τη στιγμή που η επικείμενη κρίση της κλιματικής αλλαγής έχει πολλαπλασιάσει τους κινδύνους, αυξάνοντας παράλληλα τα κόστη των αποζημιώσεων.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι ο κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης θα βρεθεί για ακόμη μία χρονιά στο προσκήνιο με τις ασφαλιστικές εταιρείες να συναγωνίζονται μεταξύ τους για τις καινοτομίες και τις νέες υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την εμπειρία και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων τους. Και το ερώτημα που μοιραία προκύπτει είναι κοινό για τους επαγγελματίες του κλάδου. Τι πρόκειται να ακολουθήσει;

Η ασφαλιστική βιομηχανία προετοιμάζεται για ακόμη μια δύσκολη χρονιά, που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενο πληθωρισμό, κλιματική αλλαγή, αυξημένο ανταγωνισμό από εταιρείες τεχνολογίας, αύξηση των επιτοκίων και γεωπολιτικές αναταραχές. Ήρθε η ώρα λοιπόν να αποδείξει για άλλη μια φορά τη δύναμή της.

Άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι διαθέτει μηχανισμούς που την καθιστούν ανθεκτική στις προκλήσεις, ξεπερνώντας εμπόδια όπως η πανδημία COVID-19 αλλά και οι οικονομικές προκλήσεις που προκύπτουν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Ανασυγκροτώντας λοιπόν τις δυνάμεις της υποδέχεται το 2023, θέτοντας νέες προτεραιότητες.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα νέα insurance trends που θα μονοπωλήσουν την ασφαλιστική αγορά το 2023.

1. Οι ασφαλιστικές εταιρείες επενδύουν στην Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG)

Τα κριτήρια ESG αποτελούν πλέον μια πάγια πολιτική για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ασφαλιστικό κλάδο. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν αξιολογούνται μόνο από τις εκθέσεις βιωσιμότητας αλλά και από τις πρωτοβουλίες τους σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των εκπομπών άνθρακα, τη λήψη μέτρων για την προστασία των δικαιωμάτων του εργατικού τους δυναμικού και την αύξηση της διαφάνειας στις δομές διακυβέρνησής τους. Δεδομένων των διαστάσεων των κριτηρίων ESG για τον ασφαλιστικό κλάδο, είναι πλέον καιρός να αποτελέσουν έναν παράγοντα διαφοροποίησης μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ως εκ τούτου, οι ασφαλιστές θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις διαδικασίες ESG, θέτοντάς τες στο επίκεντρο της στρατηγικής τους για το 2023. Το 2023, επομένως οι εταιρείες θα εντείνουν τις σχετικές πρωτοβουλίες τους, θα συνεργαστούν με τις επιθυμητές αρχές για να προσδιορίσουν τους καλύτερους τρόπους ικανοποίησης των απαιτήσεων ESG και να κατανοήσουν τις επιπτώσεις τους.

Tα κορυφαία insurance trends που θα πρωταγωνιστήσουν το 2023
ESG concept as environmental and social governance with business

2. Η τεχνητή νοημοσύνη και οι αυτοματισμοί θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας

Οι αναβαθμισμένες δυνατότητες επεξεργασίας δεδομένων, τα νέα κανάλια δεδομένων και οι βελτιώσεις στους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης θα τροφοδοτήσουν τη τεχνητή νοημοσύνη και τον αυτοματισμό ρομποτικής διαδικασίας (RPA) στην ασφάλιση. Για παράδειγμα, οι ασφαλιστικοί φορείς αξιοποιούν τον τεχνολογικό μετασχηματισμό που καθοδηγείται από τους insurtechs για να δημιουργήσουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στον πυρήνα του. Η αξιοποίηση της αποδοτικότητας που δημιουργείται από το RPA, την τεχνητή νοημοσύνη, τα αναλυτικά στοιχεία και τα μεγάλα δεδομένα, καθώς και των τεχνολογιών χαμηλού και άνευ κώδικα, θα βοηθήσουν στον εξορθολογισμό των διαδικασιών, στην παροχή εξαιρετικών εμπειριών πελατών και στη βελτίωση της ασφάλειας δεδομένων.

Το 2023, η τεχνητή νοημοσύνη και η RPA θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές του ασφαλιστικού κλάδου, από τη διανομή έως την αναδοχή και από την τιμολόγηση έως τις απαιτήσεις. Η μαζική υιοθέτηση και ενσωμάτωση των αυτοματοποιήσεων, της βαθιάς μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσει την εξέλιξη της βιομηχανίας. Οι παίκτες που θα χρησιμοποιήσουν σύγχρονες τεχνολογίες, θα δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα και θα εξορθολογήσουν τις διαδικασίες μέσω της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να ευδοκιμήσουν.

Tα κορυφαία insurance trends που θα πρωταγωνιστήσουν το 2023

3. Συνεργασίες Insurtech και παραδοσιακών ασφαλιστικών εταιρειών

Οι Insurtechs κλιμακώνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ειδικά στις ασφάλειες αυτοκινήτων, κατοικιών και στον κυβερνοχώρο. Αυτή η ανάπτυξη που καθοδηγείται από τους insurtechs ενθαρρύνει τους παραδοσιακούς ασφαλιστές είτε να συνεργαστούν μαζί τους, είτε να αποκτήσουν τις τεχνικές τους δυνατότητες. Αυτές οι συνεργασίες θα είναι μια κατάσταση win-win τόσο για τους ασφαλιστές, όσο και για τους ασφαλιστές, καθώς οι παραδοσιακές εταιρείες θα επωφεληθούν από τις τεχνολογίες που διαθέτουν αυτές οι ασφαλιστικές εταιρείες. Ως αποτέλεσμα, αυτοί οι ασφαλιστές θα έχουν πρόσβαση σε μια ευρύτερη πελατειακή βάση, χρηματοδότηση και τεχνογνωσία. Η κερδοφορία θα αυξηθεί λόγω των αυξανόμενων ροών εσόδων, λόγω του μειωμένου λειτουργικού κόστους. Τέλος, αυτό το νέο μοντέλο θα προσφέρει επίσης προσφορές προστιθέμενης αξίας που θα οδηγήσουν σε μια επαυξημένη εμπειρία πελάτη.

4. Οι διασταυρούμενες πωλήσεις θα συμβαδίζουν με την ανάγκη για εξατομικευμένα πακέτα ασφάλισης 

Η ζήτηση για cross-selling και upselling έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον ασφαλιστικό κλάδο. Αν και αυτό αρχικά φαίνεται να ευνοεί τους ασφαλιστές έναντι των πελατών, υπάρχει ζήτηση για cross-selling και στις δύο πλευρές του διαδρόμου. Ενώ η διασταυρωμένη πώληση δίνει την ευκαιρία στους μεσίτες και τους ασφαλιστές να πουλήσουν περισσότερες ασφάλειες, παρέχει στους πελάτες τη δυνατότητα να ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις διαχείρισης κινδύνου από έναν μόνο προμηθευτή.

Η ανάγκη για εξατομικευμένα προγράμματα ασφάλισης και εξατομικευμένα ασφάλιστρα πιθανότατα θα συμβαδίσει με την ώθηση για cross-selling το 2022-2023. Σε αυτήν την ψηφιακή οικονομία, οι πελάτες θα επιλέγουν εξατομικευμένες ασφαλιστικές καλύψεις αντί για προϊόντα που προσφέρονται αυτήν τη στιγμή. Η μικροασφάλιση, η ασφάλιση P2P και οι επιλογές ευέλικτης κάλυψης αναμένεται να είναι οι πιο κατάλληλες επιλογές μακροπρόθεσμα.

Αυτά είναι τα  insurance trends που θα αλλάξουν ριζικά την ασφαλιστική αγορά, ανοίγοντας το δρόμο για νέες ευκαιρίες και καινοτομία. Οι ασφαλιστές πρέπει να συμμετέχουν στρατηγικά στα ακόλουθα για να επιτρέψουν πιο ισχυρές λειτουργίες, να δημιουργήσουν ή να διατηρήσουν την ψηφιακή δυναμική και να παρέχουν βελτιωμένες εμπειρίες στους πελάτες:

  • Αυτοματισμός αξιοποίησης
  • Συνδέοντας ανθρώπους, διαδικασίες και τεχνολογία
  • Θέσπιση ισχυρών μέτρων για το απόρρητο των δεδομένων και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Tα κορυφαία insurance trends που θα πρωταγωνιστήσουν το 2023

Με τη βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών, την εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών και την ενίσχυση της ψηφιακής εμπειρίας για τους πελάτες, αυτές οι εξελίξεις οδηγούν τα insurance trends και τις εφαρμογές τους στην επιχειρηματική ατζέντα για το 2023 και μετά, γεγονός που παρακινεί τους ασφαλιστικούς παρόχους να αυξήσουν τις δυνατότητές τους.

Με πληροφορίες από τον Sakshi Katoch, Senior Associate, BFSI team και το netscribes.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Αύριο Σάββατο 21/01/2023 στις 11:30π.μ. στο Valis Resort & Spa στην Αγριά του Βόλου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η Εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. της ΠΟΑΔ. 

Οι οκτώ τρόποι με τους οποίους θα συμβάλει η ΠΟΑΔ στην εφαρμογή του Νέου Νόμου 5116/2024 για την ασφάλιση των μεγάλων επιχειρήσεων έναντι των φυσικών καταστροφών

Με ποιον τρόπο θα συμβάλει η ΠΟΑΔ στην εφαρμογή του Νέου Νόμου 5116/2024 για την ασφάλιση των μεγάλων επιχειρήσεων έναντι

Εξατομικευμένες εκπαιδεύσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Το εκπαιδευτικό κέντρο του Ομίλου  ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ εξελίσσεται δυναμικά, ενσωματώνοντας στην ψηφιακή του πλατφόρμα εκπαιδευτικά βίντεο με επίκαιρα θέματα της ασφαλιστικής αγοράς, προσαρμοσμένα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»