Σχολιάζοντας τη θέση που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ECON) σχετικά με τον κανονισμό Solvency II, η Insurance Europe εκφράζει κάποια απογοήτευση παρά την αναγνώριση των βελτιώσεων που έγιναν.
Σχετικά με την ψηφοφορία ο Olav Jones, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Εταιρειών (Insurance Europe), δήλωσε: “Συνολικά αποτελεί βελτίωση σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το κείμενο του Συμβουλίου της ΕΕ σε θέματα όπως το κεφάλαιο, η αστάθεια και η αναλογικότητα.
Ωστόσο, είναι απογοητευτικό που ορισμένες από τις αρχικά φιλόδοξες προτάσεις έχουν αποδυναμωθεί. Αυτό αποτελεί χαμένη ευκαιρία για την ασφαλιστική βιομηχανία να προσφέρει ακόμα περισσότερα στους καταναλωτές και να επενδύσει ακόμα περισσότερο στην Ευρώπη. Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ζωτικές για να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρώπης για την πράσινη και ψηφιακή μετασχηματιστική της πορεία. Οι τριμερείς συνομιλίες ανάμεσα στα τρία κύρια θεσμικά όργανα της ΕΕ μπορούν τώρα να ξεκινήσουν.
Ένας βασικός στόχος της αναθεώρησης είναι να ενθαρρύνει τους ασφαλιστές να επενδύσουν περισσότερο σε κεφάλαιο μακράς διάρκειας για την οικονομία. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε πρόσφατα να απλοποιήσει και να μειώσει τις υποχρεώσεις για σχετικές αναφορές κατά 25%. Ζητούμε αυτές οι φιλοδοξίες να αντικατοπτρίζονται στις τριμερείς διαπραγματεύσεις και στο τελικό κείμενο.”
Η Insurance Europe, που εκπροσωπεί εθνικούς συνδέσμους ασφαλιστικών εταιρειών, είχε χαιρετήσει την αναθεώρηση του Solvency II που έχει ως στόχο να ενισχύσει το πλαίσιο της ΕΕ που προστατεύει τους ασφαλισμένους και να αυξήσει την συνεισφορά του κλάδου στην πράσινη ανάκαμψη. Ένας κύριος στόχος αυτού ήταν να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για ατέλειες στις μετρήσεις που οδηγούν σε υπερβολικές απαιτήσεις κεφαλαίου και υψηλή αστάθεια. Αυτές δημιουργούν περιττούς φραγμούς για τους ασφαλιστές να προσφέρουν προϊόντα και επενδύσεις μακράς διάρκειας που χρειάζονται οι πελάτες.
Επίσης, περιορίζουν την ικανότητα των ασφαλιστικών να επενδύουν και υπονομεύουν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών. Η ασφαλιστική βιομηχανία τόνισε επιπλέον την ανάγκη να λειτουργεί η αρχή της αναλογικότητας στην πράξη και να αποφεύγονται αναλογικά υψηλοί κόστος που ενδέχεται να επιβαρύνουν τους πελάτες.