Σάββατο, 13 Απριλίου 2024

Allianz Trade: 3 στις 5 χώρες θα αντιμετωπίσουν αυξημένη αφερεγγυότητα έως το τέλος του ’24

Δημοσίευση: 05/01/2024
Allianz Trade, αφερεγγυότητα

Η Allianz Trade κοινοποίησε την πιο πρόσφατη Έκθεση Παγκόσμιας Αφερεγγυότητας και αποκαλύπτει ενημερωμένες προβλέψεις για τα έτη 2023 και 2024. Σύμφωνα με τον κορυφαίο παγκοσμίως ασφαλιστή πιστώσεων, μετά από μια μικρή ανάκαμψη το 2022 (+1%), οι παγκόσμιες επιχειρηματικές αδυναμίες πρόκειται να αυξηθούν κατά +6% το 2023 και +10% το 2024.

  • Η επιχειρηματική αφερεγγυότητα παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% το 2023 και κατά 10% το 2024
  • 3 στις 5 χώρες θα φτάσουν σε επίπεδα επιχειρηματικής αφερεγγυότητας προ πανδημίας έως το τέλος του 2024
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Days Sales Outstanding (DSO) υπερβαίνει τις 60 ημέρες για το 47% των επιχειρήσεων

 

Οι υφιστάμενες μειώσεις των ταμειακών αποθεματικών και η επιδείνωση της κερδοφορίας θέτουν πολλούς τομείς σε κίνδυνο

Τι βρίσκεται πίσω από αυτήν την επιτάχυνση; Η ύφεση στα ετήσια έσοδα των επιχειρήσεων ενισχύεται λόγω της χαμηλότερης ισχύος των τιμών και της ασθενέστερης παγκόσμιας ζήτησης: Από το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η ύφεση των εσόδων ήταν ευρείας βάσης σε όλες τις περιοχές για πρώτη φορά από το 2020 (-1,9% έτος προς έτος). Αυτό, σε συνδυασμό με τα συνεχώς υψηλά κόστη, συμπιέζει την κερδοφορία. Ως αποτέλεσμα, οι θέσεις ρευστότητας επιδεινώνονται γρήγορα και δεν είναι πιθανό να βελτιωθούν πριν το 2025.

«Οι εταιρείες εξακολουθούν να έχουν ένα αρκετά μεγάλο ποσό πλεονάζοντος μετρητών, 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωζώνη και 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ. Και γενικά, οι περισσότερες εταιρείες δεν είναι σε θέση να αυξήσουν τις ταμειακές τους θέσεις μέσω εργασιών στο πλαίσιο της χαμηλότερης-για-μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Συνολικά, αναμένουμε δύο επιταχύνσεις στις παγκόσμιες επιχειρηματικές αφερεγγυότητες, με +6% το 2023 και +10% το 2024, μετά από +1% το 2022»,  δηλώνει η Aylin Somersan Coqui, Διευθύνων Σύμβουλος της Allianz Trade.

Οι πιο ευάλωτες επιχειρήσεις και τομείς κινδυνεύουν το 2023, με τον τομέα της φιλοξενίας, των μεταφορών και του χονδρεμπορίου/λιανικού εμπορίου να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Άλλοι τομείς πλησιάζουν γρήγορα, ειδικά ο τομέας των κατασκευών, όπου οι καθυστερημένες εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί – ειδικά στον τομέα της κατοικίας.

«Παράλληλα, τα υψηλότερα επιτόκια για μεγάλο διάστημα μειώνουν τη ζήτηση σε τομείς όπως τα ακίνητα και τα διαρκή αγαθά, και θα αρχίσουν να ασκούν πίεση στη φερεγγυότητα σε τομείς με υψηλό χρέος, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι τηλεπικοινωνίες, εκτός από τα ακίνητα, και στους δύο πλευρές του Ατλαντικού. Επιπλέον, το παγκόσμιο WCR βρίσκεται επί του παρόντος σε υψηλό ρεκόρ 86 ημερών, πάνω από +2 ημέρες πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα. 

Τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν ακόμη πιο δαπανηρή για τις εταιρείες τη χρηματοδότηση δομικά υψηλότερων απαιτήσεων κεφαλαίου κίνησης (WCR), κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για τομείς όπως οι κατασκευές και τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός μεταφορών»,  εξηγεί ο Maxime Lemerle, Lead Analyst for Incolvency Research.

3 στις 5 χώρες θα φτάσουν σε επίπεδα αφερεγγυότητας προ πανδημίας έως το τέλος του 2024 

Στο τέλος του 2023, η εξομάλυνση των πτωχεύσεων των επιχειρήσεων θα ολοκληρωθεί στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες και το 55% των χωρών είναι πιθανό να δει μεγάλες διψήφιες αυξήσεις. Αυτό περιλαμβάνει τις ΗΠΑ (+47%), τη Γαλλία (+36%), την Ολλανδία (+59%), την Ιαπωνία (+35%) και τη Νότια Κορέα (+41%).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τρεις στις πέντε χώρες θα φτάσουν τα επίπεδα αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του 2024, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αγορών όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία . Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, η αύξηση του ΑΕΠ θα πρέπει να διπλασιαστεί για να σταθεροποιηθούν τα στοιχεία αφερεγγυότητας, κάτι που δεν θα συμβεί πριν από το 2025 .

«Επιπλέον, σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, οι όροι πληρωμής είναι πιθανό να επιμηκυνθούν, προσθέτοντας στην άνοδο των πτωχεύσεων τα επόμενα τρίμηνα: Οι εκκρεμείς πωλήσεις των παγκόσμιων ημερών ξεπερνούν ήδη τις 60 ημέρες για το 47% των επιχειρήσεων. 

Μία επιπλέον ημέρα καθυστέρησης πληρωμής ισοδυναμεί με χρηματοδοτικό κενό 100 δισ. USD στις ΗΠΑ, 90 δισ. USD στην ΕΕ και 140 δισ. USD στην Κίνα. Καθώς τα τραπεζικά δάνεια έχουν ήδη εξαντληθεί για τις ΜμΕ, το κλείσιμο αυτού του χρηματοδοτικού κενού θα μπορούσε να είναι μια σημαντική πρόκληση», εξηγεί η Aylin Somersan Coqui.

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

ΠΑΝΟΡΜΟΣ: Νέα Συνεργασία με τη SYNDEA

Την Τετάρτη, 27 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΝΟΡΜΟΣ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Κλήμη Δημαρχιάδη, στα γραφεία της

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»