Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Ηλίας Τσολάκης: Προτεραιότητα μας θα είναι η δυνατή εκπροσώπηση της διαμεσολάβησης σε όλους τους φορείς που ασκούν εξουσία στον χώρο μας εν απουσία μας

Δημοσίευση: 23/02/2022

Ο Ηλίας Τσολάκης είναι ένας άνθρωπος που υπηρετεί με ζήλο το χώρο της διαμεσολάβησης εδώ και δεκαετίες, τόσο μέσα από τη δραστηριότητά του στην περιοχή των Σερρών, όσο και πανελλαδικά μέσω της συμμετοχής του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ). Πρόσφατα μάλιστα ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου της ΠΟΑΔ, θέση η οποία τον καθιστά αυτόματα και Πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ).

Ο κύριος Τσολάκης μοιράζεται μαζί μας το όραμά του για την ΠΟΑΔ, υπογραμμίζοντας ότι βασική επιδίωξή της είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, έχοντας ως στόχο την ενδυνάμωση της φωνής της ομοσπονδίας έναντι των θεσμών της πολιτείας.

Κύριε Τσολάκη, ξεκινήσατε εδώ και λίγους μήνες το έργο σας ως ο νέος πρόεδρος της ΠΟΑΔ. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας; Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές ως προς τη λειτουργία της ομοσπονδίας;

Σας ευχαριστώ πολύ για το βήμα που μας δίνετε, ώστε να σας πληροφορήσουμε σχετικά με τα τεκταινόμενα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών. Η ΠΟΑΔ έχει θέσει εδώ και πολλά χρόνια και πριν από εμένα με γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα διαμεσολαβητή, πράκτορα, μεσίτη και συντονιστή ασφαλιστικών διαμεσολαβητών να γίνει η φωνή του έναντι των ζητημάτων που τον ταλαιπωρούν.

Προτεραιότητα μας θα είναι η δυνατή εκπροσώπηση της διαμεσολάβησης σε όλους τους φορείς που ασκούν εξουσία στον χώρο μας εν απουσία μας. Οι μόνες αλλαγές που θα υπάρξουν θα είναι η καθαρή δυνατή παρουσία της ομοσπονδίας και όλου του ΔΣ σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτείας.

Δεύτερη αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί θα είναι η συνεχής ενημέρωση των μελών – σωματείων μας για όλα τα τρέχοντα θέματα που ενδιαφέρουν τους διαμεσολαβητές. Η άγνοια πολλές φορές δημιουργεί κενά που ταλαιπωρούν και αφήνουν λάθος εντυπώσεις.

Με την αποδοχή της προεδρίας της ΠΟΑΔ, αυτόματα αναλαμβάνετε και τη θέση του προέδρου της ΕΑΔΕ. Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΑΔΕ σήμερα, σε σχέση με τα υπόλοιπα σωματεία, αλλά και με την ΠΟΑΔ;

Η ανάληψη της προεδρίας στην ΕΑΔΕ για το υπόλοιπο της θητείας μου, αφού, όπως γνωρίζετε, ο ρόλος περνάει από όργανο σε όργανο κάθε χρόνο, θέλω να χαρακτηριστεί ως ενωτικός προς τα φίλια σωματεία που απαρτίζουν αυτόν τον φορέα. Μόνον μέσα από μια κοινή γραμμή μπορεί να υπάρξει μέλλον στον χώρο μας. Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από εκατοντάδες παραπλανητικά μηνύματα που σκοπό έχουν να βάλλουν τον επαγγελματία διαμεσολαβητή. Προσφορές, εκπτώσεις, ψηλά γράμματα παροχές χωρίς αντίκρισμα όλα αυτά καταπονούν περισσότερο τον ήδη ευαίσθητο χώρο μας.

Η ίδρυση της ΕΑΔΕ το 2011 από τις τέσσερεις βασικές επαγγελματικές ενώσεις των ασφαλιστών δηλαδή την ΠΟΑΔ, τον ΣΕΜΑ, τον ΠΣΣΑΣ και τον ΠΣΑΣ συνέβαλε στον συντονισμό της δράσης αλλά κυρίως της κοινής έκφρασης όλων αυτών των οργανώσεων σε επαφές, διεκδικήσεις και διαβουλεύσεις με την πολιτεία και τους θεσμικούς φορείς της ιδιωτικής ασφάλισης.

Οι δράσεις της ΕΑΔΕ στηρίζονται στην ομοφωνία των οργανώσεων που την απαρτίζουν και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενιαία εκπροσώπηση όλων των επαγγελματικών οργανώσεων των ασφαλιστών, τα τελευταία 10 χρόνια, που υπήρξαν σημαντικές θεσμικές και νομοθετικές διαδικασίες που αφορούν τον κλάδο.

Θεωρείτε απαραίτητη την ίδρυση τοπικών σωματείων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των επαγγελματιών του κλάδου; Γιατί ένα τοπικό σωματείο να γίνει μέλος της ΠΟΑΔ;

Κάθε πόλη πρέπει να έχει ένα σωματείο με δυνατή φωνή προς κάθε κατεύθυνση. Φανταστείτε να μην υπήρχε καμία φωνή διαμαρτυρίας προς τον κεντρικό τραπεζίτη ,τα επιμελητήρια και άλλους θεσμούς. Όλες αυτές οι ενώσεις, σωματεία, σύλλογοι πανελλαδικά μέσα στην μεγάλη αγκαλιά της Π.Ο.Α.Δ. μπορούν να εκφραστούν και όλοι μαζί να γίνουμε κραυγή απέναντι στα συμφέροντα που θέλουν εκτός τερέν τον επαγγελματία διαμεσολαβητή.

Είστε ένας επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στην επαρχία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Σερρών. Πιστεύετε ότι το έργο του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή στην επαρχία είναι πιο δύσκολο σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα και ποιες διαφορές εντοπίζετε;

Ο Σερραίος επαγγελματίας ασφαλιστής αλλά και κάθε διαμεσολαβητής που πολεμάει για την επιβίωση του τόσο στις μικρές επαρχιακές πόλεις αλλά και την νησιωτική Ελλάδα έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα έναντι των συναδέλφων στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα τον μικρό αριθμό υποψηφίων πελατών και τον ανταγωνισμό που δεν είναι εσωτερικός αλλά είναι τις περισσότερες φορές και εξωθεσμικός (μαύροι κωδικοί, τράπεζες, διαδίκτυο).

Ο διαμεσολαβητής της περιφέρειας δεν είναι εύκολο να επιβιώσει χωρίς την αρωγή των εταιρειών που συνεργάζεται, οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να δείχνουν περισσότερη ευαισθησία στους απομακρυσμένους συνεργάτες τους, πρέπει να γίνουν περισσότερο βατές προς τους ανθρώπους που τους προδίδουν υπεραξία.

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για τον αθέμιτο ανταγωνισμό των τραπεζών έναντι των παραδοσιακών καναλιών διανομής. Με ποιο τρόπο τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου του bancassurance;

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός είναι φαινόμενο που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει όσο η πολιτεία δεν σκύβει με δέος πάνω στον επαγγελματία διαμεσολαβητή.

Γνωρίζετε ότι τα φαινόμενα δυσαρέσκειας που υπάρχουν από το ευρύ καταναλωτικό κοινό υπάρχουν όταν εμπλέκονται οργανισμοί, τράπεζες και λοιποί «επαγγελματίες» με ελλιπείς γνώσεις; Γνωρίζετε ότι το συμβόλαιο που εκδίδεται από τραπεζικό υπάλληλο χρειάζεται και επιπλέον σέρβις και δεν ολοκληρώνεται η πώληση στην εξόφληση της πρώτης δόσης;

Όλα αυτά στην πορεία ενός συμβολαίου που είναι ζωντανός οργανισμός βγάζουν προβλήματα που καθυστερούν την ανάπτυξη του κλάδου μας. Τα συνδικαλιστικά μας όργανα δεν σταματούν να φωνάζουν εδώ και πολλά χρόνια απέναντι στο απρόσωπο κράτος.

Η επίσκεψη μου στην ΕΑΕΕ στις αρχές Οκτωβρίου ήταν κραυγή αγωνίας που πρέπει να καταγραφεί.

Πώς βλέπετε το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης; Πιστεύετε ότι αποτελεί ένα επάγγελμα με προοπτικές που μπορεί να προσελκύσει τις νέες γενιές;

Το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή είναι μοναδικό. Αυτό που χρειάζεται είναι η στήριξη των νέων επαγγελματιών στον χώρο μας στα πρώτα τους βήματα. Το management του τύπου καραμέλα και βούρδουλας έχει δοκιμαστεί και απέτυχε. Όσο θα προχωράμε στην επόμενη δεκαετία θα δούμε αυτόν τον τύπο διοίκησης να έχει πέσει σε δυσμένεια, οι νέοι επαγγελματίες πρέπει να αγκαλιαστούν σαν να είναι δικά μας παιδιά. Τίποτε κρυφό και τίποτε ανειλικρινές.

Ποια τα σχέδια της ΠΟΑΔ για το επόμενο διάστημα;

Τα σχέδια μας ως ομάδα στην ΠΟΑΔ είναι η συνέχιση ένταξης νέων σωματείων στην μεγάλη μας οικογένεια. Προάσπιση όλων των αιτημάτων μας προς κάθε κατεύθυνση και ανοιχτό μέτωπο σε όσους θέλουν να καρπωθούν κόπους και ιδρώτα και του τελευταίου Έλληνα επαγγελματία διαμεσολαβητή.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»