Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024

Ασφάλιση υγείας: 3 ερωτήσεις και 1 συμβουλή!

Δημοσίευση: 07/04/2023
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Ασφάλιση υγείας

Η υγεία πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα για τον καθένα από εμάς. Πολλές φορές ωστόσο την παραμελούμε και την τοποθετούμε σε “δεύτερη μοίρα”. Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε σοβαρά την θέση που κατατάσσουμε την υγεία στην ζωή μας.

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας, είναι μία βασική και άκρως σημαντική ασφάλιση για τον κάθε έναν από εμάς. Προτείνεται στο πλήθος των ανθρώπων και μπορεί να λειτουργήσει ως ένα δίχτυ ασφαλείας για περιπτώσεις όπου χρειάζεται η νοσοκομειακή περίθαλψη ή οποιαδήποτε ιατροφαρμακευτική ανάγκη.

Παρ’ ότι ενός τέτοιου τύπου ασφαλιστικό πρόγραμμα δεν αφορά μόνο συγκεκριμένες ηλικίες, υπάρχουν κάποιες ηλικιακές ομάδες και περιπτώσεις ανθρώπων όπου το ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας δεν αποτελεί μονάχα μία ασπίδα απέναντι σε ατυχήματα , αλλά καθίσταται αναγκαίο.

Παρακάτω απαντούμε σε 3 ερωτήσεις όσον αφορά τα ασφαλιστήρια προγράμματα υγείας, καθώς και μία συμβουλή γιατί να επιλέξετε ένα ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης, πέραν της ασφάλισης του δημοσίου.

1. Υπάρχει ηλικιακό όριο για την σύναψη ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου υγείας;

Η υγεία όπως αναφέραμε και παραπάνω, θα πρέπει να αποτελεί πρωτεύον μέλημά μας. Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας αναφέρονται σε ένα ευρύ πλήθος ανθρώπων, ωστόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες προβλέπουν κάποια όρια για την είσοδο σε ένα πρόγραμμα περίθαλψης υγείας, τα οποία κυμαίνονται από τις 30-40 ημέρες ζωής έως τα 60, 65 ή ακόμα και 70 έτη.

Όσον αφορά την ένταξη των παιδιών σε κάποιο ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας, πολλοί γονείς επιλέγουν να ασφαλίσουν το παιδί τους ως προστατευόμενο μέλος, υπό την δική τους προσωπική ή ομαδική ασφάλιση. Ωστόσο η ασφάλιση των παιδιών μέσω ενός ιδιωτικού προγράμματος, αποτελεί έναν από τους ευκολότερους και ταχύτερους τρόπους για την ολοκληρωμένη κάλυψή του, χωρίς αυτό να σημαίνει “τρύπα” στο πορτοφόλι!

2. Τι πληροφορίες θα χρειαστεί ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής;

Για να προσδιορίσει τον βαθμό κινδύνου που καλείται να αναλάβει η εταιρεία ασφαλίζοντας κάποιον υποψήφιο, θα πρέπει ο υποψήφιος να υποβληθεί σε ιατρικούς ελέγχους, ή ελέγχους ασφαλισιμότητας (underwritting). Η συλλογή πληροφοριών γίνεται μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίων, και ίσως με ενός είδους συνέντευξης με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, προκειμένου να γνωστοποιηθεί η κατάσταση υγείας του υποψηφίου, καθώς και το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό του. Οι ερωτήσεις αφορούν για παράδειγμα: προηγούμενες νοσηλείες του υποψηφίου, χρόνιες παθήσεις, ιστορικό κληρονομικών παθήσεων, κακές συνήθειες (κάπνισμα, κακή διατροφή κ.α.).

3. Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την σύναψη ενός ασφαλιστικού προγράμματος υγείας;

Εάν σκεφτεί κανείς ότι η κατάσταση της υγείας μας είναι κυρίως ανάλογη του χρόνου, όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα! Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, πριν την σύναψη ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου υγείας ο υποψήφιος υποβάλλεται σε ελέγχους της υγείας του. Ο βαθμός του ρίσκου που καλείται να αναλάβει η εταιρεία με την σύναψη συμβολαίου, είναι και αυτός που καθορίζει την τιμή. Όσο μικρότερο το ρίσκο τόσο λιγότερα ασφάλιστρα καλείται να καταβάλλει ο ασφαλιζόμενος. Εκτός της τιμής που αμφιβόλως είναι ένα μεγάλο ζήτημα κατά την επιλογή ενός ασφαλιστηρίου, η ηλικία παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στο περιεχόμενο του ασφαλιστικού συμβολαίου. Σε μεγαλύτερη ηλικία, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για την ασφαλιστική εταιρεία που μεταφράζεται ως την ύπαρξη προϋποθέσεων κάλυψης και εξαιρέσεων στο περιεχόμενο του συμβολαίου.

Φυσικά, ποτέ δεν είναι αργά κάποιος να αποφασίζει να προχωρήσει σε ιδιωτική ασφάλιση της υγείας του. Μην το ξεχνάμε, η υγεία αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά!

Γιατί όμως κάποιος να προβεί στην σύναψη ενός ιδιωτικού συμβολαίου ασφάλισης υγείας;

Οι καλύψεις που περιλαμβάνονται σε τέτοια συμβόλαια, ξεπερνάν, κατά πολύ, τις καλύψεις που προσφέρει η γενική δημόσια ασφάλιση. Αναλογιστείτε μόνο, πόσες φορές χρειάστηκε να περιμένετε σε ουρά στο νοσοκομείο και πόσες φορές έπρεπε να κλείσετε ραντεβού σε κάποιον γιατρό μήνες ακόμη πριν!

Το ξέρατε πως στα περισσότερα ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης παρέχεται δωρεάν ένας ετήσιος προληπτικός έλεγχος σε συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα;

Ένα ετήσιο check up θα πρέπει να διενεργείται από τον καθένα μας καθώς η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση!

Στον κόσμο του σήμερα, της οικονομικής αστάθειας και αμφιβολίας, φυσικά και ο καθένας θα σκεφτεί το χρηματικό εμπόδιο.

Ωστόσο, μία ιδιωτική ασφάλιση υγείας, δεν χρειάζεται να κοστίζει πολλά. Υπάρχει πλήθος ατομικών ή ομαδικών προγραμμάτων τα περισσότερα από τα οποία, μέσω του κατάλληλου ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, μπορούν να προσαρμοστούν 100% στις ανάγκες σας.

Αξίζει λοιπόν ένα ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας; Η απάντηση είναι ένα περίτρανο ΝΑΙ!

Μην ξεχνάμε, υγεία πάνω απ’ όλα!

Δημοσιογραφικό Τμήμα Insurance Forum

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»