Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου: Χαμηλό το ποσοστό ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα | Αναγκαία κρίνεται η λήψη μέτρων

Δημοσίευση: 06/06/2023
Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και Διευθύνον Σύμβουλος της Eurolife FFH
Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου
Γράφει ο Πλάτωνας Τσούλος,

Το χαμηλό επίπεδο ιδιωτικής ασφάλισης του μέσου Έλληνα πολίτη σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ευρώπη, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ανοίγοντας τις εργασίες του 23ου Διεθνούς Insurance and Reinsurance Meeting, που διοργανώνει στην Ύδρα, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σαρρηγεωργίου, πρόκειται για ένα θέμα που αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις, εάν λάβουμε υπόψη μας το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, με τη στήριξη της πολιτείας η πρόκληση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά και επίλυσης ενός σοβαρού κοινωνικού ζητήματος, δίνοντας παράλληλα συμπληρωματικές λύσεις στα αδιέξοδα της κοινωνικής ασφάλισης.

Αναφερόμενος στις διεθνείς τάσεις εστίασε στις επενδύσεις που πρέπει να υλοποιήσει ο κλάδος σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του και την προσαρμογή του στις τεχνολογικές εξελίξεις.

Υπογράμμισε επίσης τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ιδιωτική ασφάλιση για την εφαρμογή των κριτηρίων ESG, αλλά και τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα για το τελευταίο, ο κ. Σαρρηγεωργίου σχολίασε ως εξαιρετικό γεγονός τις προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ περί μείωσης κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες. Καυτηρίασε πάντως τη στάση της αντιπολίτευσης, η οποία όπως είναι γνωστό τοποθετήθηκε αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όταν, όπως είπε, στην Ευρώπη δίνονται κίνητρα για την προστασία της περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε και στο κανονιστικό πλαίσιο επισημαίνοντας ότι ο κλάδος έχει προσαρμοστεί απόλυτα τόσο στο Solvency II όσο και στα διεθνή λογιστικά πρότυπα. «Δεν πρέπει όμως να δημιουργούμε πληθώρα κανονισμών τους οποίους αδυνατεί εν μέρει να ακολουθήσει η αγορά και το μόνο που «προσφέρουν» είναι περισσότερες διαδικασίες, αυξημένο κόστος εφαρμογής και ακριβότερα προϊόντα στον ασφαλισμένο» συμπλήρωσε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»