Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Ηλίας Τσολάκης: Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι ένας μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα – Αναγκαία η θέσπιση κινήτρων για την ιδιωτική ασφάλιση

Δημοσίευση: 04/10/2021

Μια αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στο insuranceforum web tv και στη Σωτηρία Γιαννακοπούλου, λίγες μέρες πριν την ανάδειξή του ως νέος πρόεδρος της ΠΟΑΔ, ο κ. Ηλίας Τσολάκης, σχολιάζοντας την πρώτη συμμετοχή της ΠΟΑΔ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα νέα μέλη που εντάχθηκαν εντός του έτους στην ΠΟΑΔ, τα νέα οικονομικά μέτρα που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, αλλά και την ανάγκη θέσπισης κινήτρων από πλευράς κράτους για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης. Παράλληλα, ο κ. Τσολάκης μας μιλά για τα εναλλακτικά μέσα παροχής προϊόντων, το ρόλο της τεχνολογίας στη διαμεσολάβηση, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη για την είσοδο νέων ανθρώπων στον κλάδο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσολάκης, είναι η πρώτη φορά που η ΠΟΑΔ έχει εκπροσώπηση στη ΔΕΘ, έχοντας ως κύρια φιλοδοξία της να έρθει σε επαφή με τον κόσμο της διαμεσολάβησης και να ενισχύσει τη φωνή και τις διεκδικήσεις της, οι οποίες αφορούν το σύνολο των επαγγελματιών ασφαλιστικών διαμεσολαβητών της χώρας.

Αναφορικά με την είσοδο νέων μελών στην ομοσπονδία ο κ. Τσολάκης δηλώνει:

“Το τελευταίο καιρό η ΠΟΑΔ έχει κάνει ένα άνοιγμα προς τα σωματεία πανελλαδικά και σκοπός μας είναι αυτή η φωνή που βγαίνει μέσα από την ΠΟΑΔ να είναι ενιαία, να μεγαλώσει όσο γίνεται περισσότερο. Να μπει κάτω από την ομπρέλα της ΠΟΑΔ όλη η ασφαλιστική διαμεσολάβηση, οπότε να έχουμε και μία φωνή προς τα έξω, προς οποιαδήποτε κυβέρνηση και οποιοδήποτε θεσμό, ώστε να ακουγόμαστε περισσότερο.”

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ αλλά και το ζήτημα της κινητροδότησης της ιδιωτικής ασφάλισης ο νέος πρόεδρος της ΠΟΑΔ τονίζει ότι η ασφαλιστική διαμεσολάβηση καθιστά έναν μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα, δεδομένου ότι μέσα από τη διαμεσολάβηση περνάνε πάρα πολλά κανάλια που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και την οικονομία.

Αναφερόμενος στα κίνητρα τα οποία πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης ο κ. Τσολάκης υπογραμμίζει τη σημασία της φοροαπαλλαγής αλλά και τη θέσπιση της υποχρεωτικής ασφάλισης στον κλάδο περιουσίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Το πρώτο κίνητρο είναι σίγουρα η φοροαπαλλαγή, η οποία θα περνά μέσα από το φορολογητέο εισόδημα του κάθε Έλληνα.

Το δεύτερο κίνητρο είναι ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στον κλάδο περιουσίας. Έτσι πιστεύω ότι δε θα χρειάζεται να πέφτουμε σε επιδόματα και σε διάφορα άλλα δεδομένα που κάθε κυβέρνηση δίνει σε μια τέτοια κρίση ή σε μια τέτοια καταστροφή όπως αυτή του Αυγούστου και να παρακαλάμε να πάρουμε ένα επίδομα των 6.000 ευρώ για να μπορέσουμε να φτιάξουμε το σπίτι μας.

Κανένα σπίτι δεν φτιάχνεται σήμερα με 6.000 ευρώ, αυτό είναι δεδομένο. Άρα κάθε άνθρωπος, πρέπει να έχει το σπίτι του ασφαλισμένο. Ένα σπίτι ασφαλισμένο κάνει 100 ευρώ τον χρόνο, πάνω κάτω όσο ένα τραπέζι ενός Σαββατοκύριακου… Μόνο τότε μόνο θα δούμε το πραγματικό όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης”.

Στο πεδίο του σχολιασμού βρέθηκαν και τα εναλλακτικά μέσα παροχής προϊόντων, ο αθέμιτος ανταγωνισμός αλλά και η ανάγκη για την είσοδο νέων επαγγελματιών στον χώρο της διαμεσολάβησης.

Αναλύοντας το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού εντός του κλάδου και την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω bancassurance, o κ. Τσολάκης τονίζει:

” Για εμάς αθέμιτος ανταγωνισμός δεν είναι ο συνάδελφός μας ο οποίος ίσως να έχει μπει στην διαδικασία να χρησιμοποιήσει μια πλατφόρμα για να δουλέψει. Για μας αθέμιτος ανταγωνισμός είναι η τράπεζα. Το μηχάνημα που λέγεται υπολογιστής ίσως είναι υποβοηθητικό πολλές φορές, αλλά ο μόνος εχθρός μας αυτή τη στιγμή είναι η τράπεζα. Θα πρέπει να τελειώνει όλο αυτό και να μας πάρουν σοβαρά όλοι οι θεσμοί.”

Σε ό,τι αφορά την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο της διαμεσολάβησης ο νέος πρόεδρος της ΠΟΑΔ υποστηρίζει ότι ο χώρος έχει άμεση ανάγκη να απασχοληθούν νέοι επαγγελματίες στον κλάδο, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να μας απασχολήσει η “γήρανση” του επαγγέλματος, ενώ απαραίτητη κρίνεται και η συμβολή του κράτους στην ενίσχυση του επαγγέλματος.

Ο κλάδος μας αυτή τη στιγμή έχει ένα πολύ μεγάλο κενό. Την είσοδο νέων ανθρώπων στο χώρο. Δυστυχώς εδώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μας δίνει το όπλο που χρειαζόμαστε, την επιδότηση για να μπει ένας νέος άνθρωπος να δουλέψει στον ασφαλιστικό τομέα. Είναι πολύ μεγάλο το κενό σε αυτό το πεδίο και εμείς προσωπικά θα θέλαμε οπωσδήποτε στήριξη, γιατί το επάγγελμα  κάποια στιγμή θα αρχίσει να γερνάει. Δεν μπαίνουν νέοι άνθρωποι στο επάγγελμα, για να ασχοληθούνε, για να επιδοτήσουν μόνοι τους τη δουλειά τους, το ένσημό τους. Το κράτος πρέπει να καταλάβει ότι κάποια στιγμή πρέπει να βάλει πλάτη για να μπούνε νέοι άνθρωποι, γιατί ο χώρος έχει ανάγκη τους νέους ανθρώπους”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»