Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Insurance Europe για αναθεώρηση Solvency II: Απαραίτητες οι βελτιώσεις για τη μείωση του λειτουργικού βάρους των ασφαλιστικών εταιρειών και τη μεταβλητότητα της φερεγγυότητας

Δημοσίευση: 14/02/2022
insurance europe

Η Insurance Europe δημοσίευσε σήμερα τα βασικά της μηνύματά σχετικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του πλαισίου προληπτικής εποπτείας φερεγγυότητας ΙΙ και της προτεινόμενης οδηγίας για την ανάκτηση και εξυγίανση των ασφαλιστικών εταιρειών (IRRD).

Σύμφωνα με την Insurance Europe, η Φερεγγυότητα II έχει καταφέρει να προσφέρει πολλά οφέλη από όσα αναμενόταν πριν την εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιακών απαιτήσεων βάσει κινδύνου, των πολύ υψηλών προτύπων διαχείρισης κινδύνων και διακυβέρνησης, καθώς και της εκτεταμένης εποπτικής και δημόσιας υποβολής εκθέσεων.

Ωστόσο συνεχίζει, το πλαίσιο απαιτεί ορισμένες βελτιώσεις , καθώς δεν αντικατοπτρίζει σωστά το μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό μοντέλο των ασφαλιστών. Αυτό έχει ως αποτελέσματα τις υπερβολικές κεφαλαιακές επιβαρύνσεις και τη μεταβλητότητα της φερεγγυότητας. Έχει επίσης δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό και, σε ορισμένες περιπτώσεις περιττό, λειτουργικό βάρος για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Όπως τονίζει η Insurance Europe, οι ελλείψεις αυτές έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους και περιορίζουν την ικανότητα του ασφαλιστικού τομέα να συμβάλει στις πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπονομεύουν επίσης, σύμφωνα με τον οργανισμό, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ασφαλιστικών εταιρειών, τη φυσική ικανότητά τους να προσεγγίζουν μακροπρόθεσμα τα προϊόντα και τις επενδύσεις και την ικανότητά τους να αποφεύγουν την προκυκλική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Οι σωστές αλλαγές θα οδηγήσουν, συνολικά, σε δικαιολογημένη και αναγκαία μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων και της μεταβλητότητας.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της φερεγγυότητας ΙΙ περιλαμβάνουν ορισμένα χρήσιμα στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για βελτιώσεις. Ωστόσο, περιλαμβάνουν και άλλα στοιχεία που θα υπονόμευαν αυτές τις βελτιώσεις και ορισμένα που θα αύξαναν σημαντικά τον φόρτο εργασίας για τις εταιρείες. Αυτά είτε δεν θα πρέπει να προωθηθούν είτε θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια νέα οδηγία για την ανάκτηση και την εξυγίανση των ασφαλίσεων (IRRD) υπερβαίνουν επίσης τις ανάγκες και, ως εκ τούτου, απαιτούν επίσης σημαντικές αλλαγές.

Τα βασικά μηνύματα της Insurance Europe ομαδοποιούνται στις ακόλουθες τέσσερις περιοχές:

  • Διόρθωση της μεταχείρισης των μακροπρόθεσμων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του υπερβολικού κεφαλαίου και της τεχνητής μεταβλητότητας.
  • Βελτίωση της αναλογικότητας και αποφυγή αύξησης του κόστους και των λειτουργικών επιβαρύνσεων.
  • Διατήρηση του SCR ως σημείο εκκίνησης για την εποπτική κλίμακα παρέμβασης.
  • Άλλα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να γίνονται αλλαγές μόνο όταν είναι σαφές ότι το κόστος δεν αντισταθμεί τα πιθανά οφέλη.

Πηγή: cyprusinsurancenews.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Αυτή την Τρίτη στο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ Live: Οι θέσεις της παράταξης “Δημιουργία #Κοινότητα_Πολιτών” για τα ζητήματα που απασχολούν τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές!

Μη χάσετε το “Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο” αυτή την Τρίτη 23 Απριλίου 2024, τη μοναδική διαδικτυακή εκπομπή ενημέρωσης του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή, στο

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»