Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024

Η ψηφιακή εξαπάτηση: Η άνοδος της ασφαλιστικής απάτης με τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τη βιομηχανία ΚΑΙ τους καταναλωτές

Δημοσίευση: 27/06/2024
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και η ανάλυση δεδομένων θα μπορούσαν να αποτρέψουν μία ασφαλιστική απάτη

Σε όλο τον κόσμο, η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας deepfake έχει αυξήσει το ενδιαφέρον στον αγώνα κατά της ασφαλιστικής απάτης. Οι εικόνες που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη δημιουργούνται κατά μάζα για να ξεγελάσουν τους ασφαλιστές να διεκπεραιώσουν τις αξιώσεις όταν τα αντικείμενα είναι, στην πραγματικότητα, σε άριστη κατάσταση.

Από φωτογραφίες αυτοκινήτων που έχουν παραμορφωθεί για να φαίνονται σαν να έχουν υποστεί σοβαρά ατυχήματα μέχρι οικιακά περιεχόμενα με ρεαλιστική εμφάνιση ζημιών στο επάνω μέρος – ο αγώνας εξοπλισμών μεταξύ ασφαλιστών και απατεώνων έχει κλιμακωθεί.

Η Funeka Ngewu, Executive Head of Claims Operations and Support από την Momentum Insure λέει ότι το ζήτημα αυξάνεται και στην αγορά της Νότιας Αφρικής. «Αυτή η νέα τεχνολογία έχει δραστικές συνέπειες για τη βιομηχανία καθώς και για τους έντιμους καταναλωτές. Η αύξηση του κινδύνου απάτης σημαίνει μόνο ότι το κόστος διεκπεραίωσης αξιώσεων θα αυξηθεί, καθώς δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε πλήρως στα παραδοσιακά αυτοματοποιημένα συστήματα αξιώσεων».

Ο Ngewu λέει ότι αυτές οι εξελίξεις απαιτούν την ανάπτυξη εξίσου εξελιγμένων συστημάτων ανίχνευσης που βασίζονται σε AI. Αυτά τα συστήματα θα πρέπει να σχεδιαστούν με γνώμονα την ευελιξία, καθώς η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης και της βαθιάς ψεύτικης τεχνολογίας συχνά ξεπερνά την ικανότητα της βιομηχανίας να τα καταπολεμήσει.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας deepfake στη βραχυπρόθεσμη ασφαλιστική απάτη είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο, αλλά γρήγορα εξελίχθηκε για να γίνει μια σημαντική ανησυχία για τον κλάδο. Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, οι ασφαλιστές άρχισαν να υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη για εργασίες όπως η αξιολόγηση κινδύνου, η εξυπηρέτηση πελατών και η διεκπεραίωση απαιτήσεων.

«Η ικανότητα του AI να αναλύει τεράστιες ποσότητες δεδομένων γρήγορα και με ακρίβεια το κατέστησε πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του κόστους», λέει ο Ngewu.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2010, σημαντικές εξελίξεις στη βαθιά μάθηση, ένα υποσύνολο της τεχνητής νοημοσύνης, οδήγησαν στη δημιουργία της τεχνολογίας deepfake. Αρχικά αναπτύχθηκαν για ψυχαγωγικούς και ερευνητικούς σκοπούς, τα deepfakes χρησιμοποιούν νευρωνικά δίκτυα για να δημιουργήσουν εξαιρετικά ρεαλιστικές αλλά ψεύτικες εικόνες και βίντεο.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2010, οι απατεώνες άρχισαν να εκμεταλλεύονται την τεχνολογία deepfake για να δημιουργήσουν πειστικές εικόνες και βίντεο για να υποστηρίξουν δόλιες αξιώσεις ασφάλισης. Καθώς η τεχνολογία deepfake γινόταν πιο εξελιγμένη, το ίδιο έκαναν και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν οι απατεώνες. Οι ασφαλιστές ανταποκρίθηκαν επενδύοντας σε συστήματα ανίχνευσης με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη, σχεδιασμένα να εντοπίζουν ψεύτικα και άλλες δόλιες δραστηριότητες.

Αυτά τα συστήματα αναλύουν τα μεταδεδομένα εικόνας, ελέγχουν για ασυνέπειες και χρησιμοποιούν μηχανική εκμάθηση για να εντοπίσουν ανωμαλίες. Σήμερα, ο Ngewu λέει ότι η μάχη μεταξύ απατεώνων και ασφαλιστών συνεχίζεται, με τις δύο πλευρές να βελτιώνουν συνεχώς τις τεχνικές τους.

«Ως βιομηχανία, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να επικεντρωθούμε στη συνεργασία, την ανταλλαγή δεδομένων και γνώσεων για να ενισχύσουμε την άμυνα ενάντια σε αυτήν την εξελισσόμενη απειλή. Ωστόσο, καθώς η διαδικασία των αξιώσεων γίνεται φουσκωμένη, το κόστος αυξάνεται», προειδοποιεί ο Ngewu.

Λέει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς τα συνδικάτα έχουν κλίνει πλήρως στην τεχνολογία AI ως μέσο για να επωφεληθούν από τους ασφαλιστές. «Αυτά τα συνδικάτα εξαπατούν τους ασφαλιστές για δεκαετίες και το μόνο που καταλήγουν είναι να αυξάνουν τα ασφάλιστρα για τους νομοταγείς κατόχους συμβολαίων. Είναι ένας συνεχής κύκλος που επηρεάζει όλους τους εμπλεκόμενους, από τους ασφαλιστές που προσπαθούν να μετριάσουν την απάτη έως τους έντιμους καταναλωτές που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των αυξημένων ασφαλίστρων».

Ο Ngewu προειδοποιεί για τη συνεχιζόμενη αύξηση των ασφαλιστικών απατών που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. «Βρισκόμαστε πάντα στη διαδικασία αναβάθμισης της άμυνάς μας, επενδύοντας σε παρόμοια τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη για την ταχύτερη ανίχνευση απάτης.

Ωστόσο, λέει ότι αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο όταν η τεχνολογία AI βιώνει μια εκθετική αύξηση της πολυπλοκότητας και της προσβασιμότητας. Η βιομηχανία, και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς της, πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση σε αυτούς τους καιρούς που καθοδηγούνται από την τεχνολογία. Η ασφαλιστική βιομηχανία εξελίσσεται συνεχώς», καταλήγει ο Ngewu.

https://www.fanews.co.za/

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»