Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Η ομιλία του Νίκου Κεχαγιάογλου στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής για τις αποζημιώσεις της Ασπίς Πρόνοια (video)

Δημοσίευση: 23/09/2022
Η ομιλία του Νίκου Κεχαγιάογλου στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής για τις αποζημιώσεις της Ασπίς Πρόνοια (video)

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια, κ. Νίκος Κεχαγιάογλου, μίλησε στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής για την νέα τροπολογία που εξετάζει η Βουλή, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους ζημιωθέντες να λάβουν τη δεύτερη δόση από το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής.

Αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην ανάδειξη και διευθέτηση των αποζημιώσεων της Ασπίς Πρόνοια, ο κ. Κεχαγιάογλου υπογράμμισε ορισμένα σημεία στην τροπολογία, τα οποία χρήζουν επανεξέτασης για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

Όπως τονίζει, το σχετικό άρθρο ορίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια πρόσφατα επιβεβαιωμένη έκθεση από ορκωτό ελεγκτή σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, κάτι το οποίο είναι περιττό στην περίπτωση της Ασπίς Πρόνοια, δεδομένου ότι ίσχυσε κατά την πρώτη καταβολή. Πρέπει επομένως να αφαιρεθεί διότι θα υπάρξει μεγάλη χρονική καθυστέρηση περίπου 4 μηνών για την όλη  τη διαδικασία και αντί να ξεκινήσει το Νοέμβριο θα ξεκινήσει το Μάιο.

Ένα δεύτερο σημείο στην τροπολογία είναι ότι αναφέρει ότι ποσά που έχουν καταβληθεί από το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής και παραμένουν αδιάθετα επί 3 έτη μετά τη μεταφορά στον ειδικό λογαριασμό της παραγράφου 5α επιστρέφονται εντόκως στο εγγυητικό κεφάλαιο ζωής από τον ασφαλιστικό εκκαθαριστή. Όπως αναφέρει, «αυτό το “εντόκως” θα πρέπει να απαλειφθεί, το απαιτούμε να απαλειφθεί, γιατί είναι στην ουσία τιμωρητικό για τους ασφαλισμένους. Για ποιο λόγο να επιστραφεί εντόκως ένα ποσό το οποίο δεν διανεμήθηκε στους ασφαλισμένους; Καλύτερα να παραμείνει και να διανεμηθεί στις επόμενες καταβολές.»

Μία τρίτη παρατήρηση αναφορικά με την τροπολογία αφορά την αναστολή κάθε αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του εγγυητικού κεφαλαίου ζωής είτε εις χείρας, είτε εις χείρας τρίτων από την έναρξη ισχύος του παρόντος μέχρι τις 31/12/2025, με τον κ. Κεχαγιάογλου να υπογραμμίζει ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει επίσης να απαλειφθεί.

«Για ποιο λόγο τέτοιος ζήλος για την προστασία του εγγυητικού κεφαλαίου ζωής, υπάρχει κάποιος λόγος; Νομίζω ότι και αυτό πρέπει να απαλειφθεί. Το εγγυητικό κεφάλαιο είναι κάτι που δεν χρειάζεται προστασία. Τι φοβάται; Μήπως έρθουν οι ζημιωθέντες και ζητήσουν εξηγήσεις ή άλλα θέματα, επειδή το εγγυητικό κεφάλαιο δεν εκτέλεσε σωστά τη διαδικασία διανομής; Νομίζω ότι αυτό δεν έχει λίγο να υπάρχει.»

Όπως τονίζει ο κ. Κεχαγιάογλου, «η εν λόγω τροπολογία είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να ολοκληρωθεί ο πίνακας δικαιούχων ασφάλισης και να δοθεί μια οριστική λύση, κάτι το οποίο προσυπογράφουν και όλα τα κόμματα. Δεν συνάδει μια τέτοια αδικία εναντίον των ασφαλισμένων να κρατάει ακόμη και τη στιγμή μάλιστα που τον λογαριασμό δεν πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσω του προϋπολογισμού, αλλά το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο.»

Δείτε το βίντεο της ομιλίας στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://www.facebook.com/syllogosaspis/videos/1152192272319164

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Δείτε ξανά την παρουσίαση της πρώτης εκπαιδευτικής ακαδημίας για τον ασφαλιστικό κλάδο στο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ Live!

Περισσότεροι απο 120 διαδικτυακοί τηλεθεατές παρακολούθησαν εχθές Τρίτη την πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση της Insurance Accelerator Academy. Ο κ. Γιάννης Γεωργακόπουλος,

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»