Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Η Johnson&Johnson θα πληρώσει 230 εκατομμύρια δολάρια για τη διευθέτηση αξιώσεων για την υπόθεση οπιοειδών της Νέας Υόρκης

Δημοσίευση: 29/06/2021
Η Johnson & Johnson συμφώνησε να πληρώσει 230 εκατομμύρια δολάρια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός συνέβαλε στην τροφοδότηση της κρίσης οπιοειδών, αναφέρει η Γενική Εισαγγελέας Letitia James.

Η Johnson & Johnson συμφώνησε να πληρώσει 230 εκατομμύρια δολάρια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός συνέβαλε στην τροφοδότηση της κρίσης οπιοειδών, αναφέρει η Γενική Εισαγγελέας Letitia James.

Ο φαρμακευτική βιομηχανία συμφώνησε επίσης να τερματίσει οριστικά την παραγωγή και διανομή οπιοειδών σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη αλλά και στις υπόλοιπες πολιτείες, τονίζει η James σε δήλωση της αναφορικά με το διακανονισμό.

Η εταιρία «συνέβαλε στην τροφοδότηση αυτής της κρίσης, αλλά σήμερα δεσμεύεται να εγκαταλείψει την επιχείρηση οπιοειδών όχι μόνο στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα», υπογραμμίζει.

Η συμφωνία που αφορά την αγωγή που άσκησε η James το 2019 απομακρύνει την Johnson & Johnson από μια δίκη που πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα στο Long Island – μέρος μιας σειράς δικαστικών διαφορών για μια επιδημία που σχετίζεται με σχεδόν 500.000 θανάτους τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου που εξέδωσε, η συμφωνία απαιτεί από την Johnson & Johnson να αυξήσει την πληρωμή του πρώτου έτους κατά 30 εκατομμύρια δολάρια εάν ο κυβερνήτης υπογράψει νομοθεσία που δημιουργεί ταμείο διακανονισμού οπιοειδών και πληρούνται και άλλα κριτήρια.

«Εάν αυτή η νομοθεσία – η οποία πέρασε ομόφωνα το κρατικό νομοθετικό σώμα – θεσπιστεί ως νόμος και όλες οι υποδικαστικές υποδιαιρέσεις εντός της Νέας Υόρκης συνδεθούν με την συγκεκριμένη υπόθεση, η πολιτεία της Νέας Υόρκης θα μπορούσε να λάβει περισσότερα από 130 εκατομμύρια δολάρια, μέχρι τον Φεβρουάριο 2022 », αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου της Γενικής Εισαγγελέα.

Στη δήλωσή του το Σάββατο, ο όμιλος Johnson & Johnson υποβάθμισε την ανακοίνωση της James, υποστηρίζοντας ότι ο διακανονισμός περιελάμβανε δύο παυσίπονα με συνταγή – που αναπτύχθηκε από θυγατρική εταιρία του ομίλου και αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% της αγοράς, τα οποία ήδη δεν πωλούνται πλέον στις ΗΠΑ

Ο διακανονισμός δεν ήταν «παραδοχή ευθύνης ή παράβαση από την εταιρία», δήλωσε η Johnson & Johnson, προσθέτοντας ότι οι ενέργειές της «που σχετίζονται με την εμπορία και την προώθηση σημαντικών συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τον πόνο ήταν κατάλληλες και υπεύθυνες».

Ο διακανονισμός ήταν η τελευταία εξέλιξη στο σήριαλ των αγωγών που σχετίζονται με οπιοειδή σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν συγκριθεί με τις καταγγελίες κατά των καπνοβιομηχανιών τη δεκαετία του 1990. Η όλη υπόθεση αντικατοπτρίζει μια πορεία που ακολουθούν ορισμένες μεγάλες εταιρείες ναρκωτικών που βλέπουν ότι λειτουργούν προς το συμφέρον τους, εν μέρει επειδή αυτές οι διευθετήσεις πιθανότατα δεν θα κοστίσουν όσο μια πιθανή ήττα στο δικαστήριο.

Η Johnson & Johnson – μαζί με τους διανομείς AmerisourceBergen, Cardinal Health και McKesson – ανακοίνωσαν πέρυσι ότι προσφέρουν συνολικά 26 δισεκατομμύρια δολάρια για 18 χρόνια για να διευθετήσουν όλες τις υποθέσεις που αντιμετωπίζουν.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»