Γράφει ο Λεωνίδας Φούκας, Ανεξάρτητος Ασφαλιστικός Σύμβουλος, Απόφοιτος Τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης Παν/μίου Πειραιά safepath.gr
Το τελευταίο διάστημα εκτός από το τραγικό θέμα του πολέμου, πολύ ψηλά στην επικαιρότητα βρίσκονται και οι συνέπειες που αυτός προκαλεί στις ευρωπαϊκές οικονομίες και έχουν να κάνουν με τις πολύ έντονες αυξήσεις σε πολλά και διαφορετικά προϊόντα.
Πρώτη και μεγαλύτερη συνέπεια είναι η αύξηση του κόστους ενέργειας, λόγω του πολέμου που κάνει η Ρωσία και της μεγάλης ενεργειακής εξάρτησης που έχει η Ευρώπη από αυτή, σε συνδυασμό με τις εκατέρωθεν κυρώσεις που υπάρχουν όσο ο πόλεμος διαρκεί (και πιθανότατα και αργότερα). Αποτέλεσμα είναι η αύξηση κόστους σε όλα, ουσιαστικά, τα προϊόντα, καθώς το κόστος του ρεύματος είναι στα ύψη, κάτι που, μοιραία, επηρεάζει τελικά και τις λιανικές τιμές.
Εκτός, όμως, από την ενέργεια, η Ουκρανία που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες χώρες σε εξαγωγές βασικών προϊόντων και πρώτων υλών (καλαμπόκι, σιτάρι κλπ), αδυνατεί, εκ των πραγμάτων, να συνεχίσει τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα την έλλειψη των προϊόντων αυτών από την Ευρωπαϊκή αγορά.
Συνέπεια όλων αυτών είναι ο πληθωρισμός (στο 7,2% έκλεισε για την Ελλάδα τον Φεβρουάριο και αναμένεται να αυξηθεί τον Μάρτιο), κάτι που έχουμε αντιληφθεί όλοι. Το ερώτημα που μου γίνεται όλο και συχνότερα τελευταία, λοιπόν, είναι αν, ο πληθωρισμός αυτός, θα φανεί και στις ανανεώσεις των συμβολαίων.
Αν και, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, καμία ασφαλιστική εταιρία δεν έχει ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο, εκτίμησή μου είναι πως είναι δύσκολο (έως αδύνατο) η ασφαλιστική βιομηχανία να μείνει ανεπηρέαστη από το κύμα των αυξήσεων.
Η λογική μου είναι απλή. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον κλάδο της Υγείας. Όταν το κόστος της ενέργειας μεγαλώνει, το κόστος όλων σχεδόν των προϊόντων μεγαλώνει, σημαίνει ότι θα ακριβύνουν τα νοσήλια. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία που θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα το ρεύμα, τα ιατρικά υλικά κλπ, θα μετακυλήσουν – όπως είναι λογικό – τη διαφορά του κόστους αυτού, στο κόστος νοσηλείας, δηλαδή στις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιριών. Οι ασφαλιστικές εταιρίες από την πλευρά τους, όταν δουν τον δείκτη ζημιών – ο οποίος είναι ήδη ψηλά στον κλάδο της υγείας – να ανεβαίνει περαιτέρω, θα μετακυλήσουν το κόστος στα ασφάλιστρα. Αντίστοιχα ισχύει και για τους υπόλοιπους κλάδους της ασφάλισης που επηρεάζονται με κάποιο τρόπο από τις αυξήσεις των τιμών.
Συνεπώς, θεωρώ πολύ πιθανό, αργά ή γρήγορα, ο πληθωρισμός να φτάσει και στα ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Για να κλείσω, όμως, θετικά, θα πω ότι στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η αναγκαιότητα της ασφάλισης πολλαπλασιάζεται, καθώς μας βοηθάει, με απόλυτο τρόπο, να ελέγξουμε το κόστος των κινδύνων που μας απειλούν όλους και οι οποίοι, δυνητικά, μπορεί να μας προκαλέσουν ακόμα και οικονομική καταστροφή. Γι’ αυτό αποτελεί κρίσιμο παράγοντα χρηματοοικονομικού σχεδιασμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Συνεπώς δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι, για τους ίδιους και τους δικούς τους ανθρώπους, να ασφαλιστούν.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του κ. Φούκα στο safepath.gr