Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023

Η Καλιφόρνια εισάγει νέο νόμο που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες όπλων να αγοράσουν ασφάλιση ευθύνης

Η Καλιφόρνια εισάγει νέο νόμο που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες όπλων να αγοράσουν ασφάλιση ευθύνης

Η πόλη Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια πρωτοπορεί, θεσπίζοντας ένα νέο νόμο που απαιτεί από τους ιδιοκτήτες όπλων να φέρουν ασφάλιση αστικής ευθύνης και να πληρώνουν ένα τέλος για την κάλυψη των δαπανών των φορολογουμένων που σχετίζονται με τη βία όπλων.

Ο νόμος αυτός ψηφίζεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και εγκρίθηκε ομόφωνα από το αρμόδιο Συμβούλιο την Τρίτη, ένα μήνα αφότου ένας δυσαρεστημένος υπάλληλος του σιδηροδρομικού ναυπηγείου του Σαν Χοσέ πυροβόλησε θανάσιμα εννέα από τους συναδέλφους του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε στην αυλή του σιδηροδρόμου.

Ο δήμαρχος Sam Liccardo επαίνεσε τα μέτρα και δήλωσε ότι οι ιδιοκτήτες όπλων που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες δεν πρέπει να έχουν υπό την κατοχή τους όπλα.

«Δεν θα σταματήσουμε μαγικά τη βία των όπλων, αλλά σταματάμε να την πληρώνουμε», δήλωσε ο Liccardo σε δήλωση του.

Ο νέος νόμος αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για τον έλεγχο της οπλοκατοχής 10 σημείων που δημοσιεύθηκε μετά τους μαζικούς πυροβολισμούς της 26ης Μαΐου στην αυλή της Santa Clara Valley Transportation Authority.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν αποφασίσει πόσα θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες όπλων. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του άμεσου κόστους της βίας όπλων στους φορολογούμενους της πόλης για υπηρεσίες που περιλαμβάνουν την ανταπόκριση της αστυνομίας, τη μεταφορά ασθενοφόρων και την ιατρική περίθαλψη που σχετίζεται με πυροβολισμούς για τα θύματα.

Τα τέλη θα καθοριστούν μετά την ολοκλήρωση μιας μελέτης από το Pacific Institute on Research and Evaluation, μιας ομάδας που προάγει την ατομική και τη δημόσια υγεία, την ευημερία και την ασφάλεια.

Σε μια προκαταρκτική έκθεση που κυκλοφόρησε πριν από την ψηφοφορία, το ινστιτούτο υπολόγισε ότι οι ανθρωποκτονίες, αυτοκτονίες και τα ατυχήματα που σχετίζονται με όπλα κοστίζουν περίπου 63 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η εμπεριστατωμένη μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Μία πρόκληση για την επιβολή του νόμου θα είναι ο καθορισμός του τρόπου διαχείρισης των νέων απαιτήσεων ασφάλισης και αμοιβής.

Οι αξιωματούχοι της πόλης γνωρίζουν πόσα όπλα αγοράστηκαν στο Σαν Χοσέ από το 2001, δηλώνει ο Liccardo, αλλά η πόλη δεν διαθέτει μητρώο όπλων και κανέναν τρόπο να παρακολουθεί τους ιδιοκτήτες όπλων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι νομοθέτες της πόλης ψήφισαν έναν νέο νόμο που απαιτεί από όλους τους εμπόρους λιανικής να καταγράφουν βίντεο και ήχο όλων των αγορών πυροβόλων όπλων.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα