Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

Η ασφαλιστική βιομηχανία του Λονδίνου ζητά την ανανέωση των κανόνων μετά το Brexit

Δημοσίευση: 07/06/2021
Η ασφαλιστική βιομηχανία του Λονδίνου ζητά την ανανέωση των κανόνων μετά το Brexit

Ένας εμπορικός φορέας που εκπροσωπεί περισσότερους από 350 underwriters και μεσίτες στην ιδιαίτερη ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου απηύθυνε έκκληση προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου να χρησιμοποιήσουν το Brexit για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και να φέρουν ξένες επενδύσεις.

Το London Market Group δημοσίευσε ένα σχέδιο πέντε σημείων την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πιστεύει ότι η κυβέρνηση και οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αναθεωρήσεις των κανόνων ασφαλιστικών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με σκοπό την ενίσχυση του ασφαλιστικού τομέα – ο οποίος επιφέρει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ασφάλιστρα για πολιτικές που καλύπτουν κάθε δραστηριότητα, από εμπορικά πλοία έως και δίκτυα υπολογιστών.

Το London Market Group συμμετέχει μαζί με άλλους φορείς της ασφαλιστικής βιομηχανίας σε μία προσπάθεια για άσκηση πίεσης στην πολιτεία για τροποποιήσεις μετά το Brexit. Η Ένωση Βρετανών Ασφαλιστών απηύθυνε κάλεσμα το Φεβρουάριο για μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για όλα τα μέλη της.

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ παρείχε μια ευκαιρία «ανανέωση και αναζωογόνηση», δήλωσε η Caroline Wagstaff, προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος του LMG. «Είναι μια στιγμή που μπορούμε όλοι να κάνουμε πίσω, να κοιτάξουμε το περιβάλλον και να πούμε, πώς μπορούμε να το διαμορφώσουμε καλύτερα» αυτή πρόσθεσε. Η LMG συγκεντρώνει σε συνεργασία με το Lloyd’s του Λονδίνου, ασφαλιστές και μεσίτες που δραστηριοποιούνται στην ασφαλιστική αγορά καθώς και στην «εταιρική αγορά», προσφέροντας παρόμοια ασφάλιση αλλά όχι εντός του Lloyd’s.

Μία από τις συστάσεις του είναι να ρυθμιστεί η «κλιμάκωση» των ρυθμίσεων των βρετανικών υποκαταστημάτων στο εξωτερικό. Όταν η βρετανική επιχείρηση ενός ασφαλιστή που εδρεύει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο δεν αναλαμβάνει καμία πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, για παράδειγμα, το LMG υποστηρίζει ότι η Αρχή Προληπτικής Εποπτείας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν χρειάζεται να εμπλέκεται. Αυτό «θα ενίσχυε σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και την ελκυστικότητά του στις εταιρείες του ΕΟΧ που επιδιώκουν να ενισχύσουν την παγκόσμια κάλυψη στην αγορά του Λονδίνου, ενώ δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για τους ασφαλισμένους του ΗΒ», τονίζει το LMG.

Καλεί επίσης τη ρυθμιστική αρχή να βασίζεται περισσότερο στην εποπτεία από τις ρυθμιστικές αρχές εκτός ΕΕ, σε περιπτώσεις όπου οι κανόνες είναι ισοδύναμοι με αυτούς του Ηνωμένου Βασιλείου και να αντιμετωπίζει πιο ελαφριά τα υποκαταστήματα αντασφάλισης μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων. Η εκτελεστική διευθύντρια του PRA, Anna Sweeney, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «λαμβάνει μέτρα για τον εξορθολογισμό των απαιτήσεων στις οποίες υπόκεινται τα υποκαταστήματα», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι τα υποκαταστήματα ασφάλισης διατηρούνται σε χαμηλότερα πρότυπα από τους ασφαλιστές που εδρεύουν εδώ».

Ο διευθύνων σύμβουλος του FCA , Nikhil Rathi , δήλωσε ότι η διεθνής συνεργασία μπορεί να επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές να «καλύπτουν ο ένας τον άλλον και, επομένως, να αποφεύγουν την επανάληψη». Το LMG ζητά επίσης ελαφρύτερη ρύθμιση των ασφαλιστικών μεσιτών που εξυπηρετούν εξελιγμένους εταιρικούς πελάτες.

Επιπλέον επιθυμεί οι ρυθμιστικές αρχές να έχουν ως γενικό καθήκον την προώθηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Ο νόμος περί χρηματοοικονομικών υπηρεσιών 2021 εισήγαγε ως προϋπόθεση για τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να «λαμβάνουν υπόψη» τη σχετική κατάσταση του ΗΒ, αλλά μόνο σε ορισμένους τομείς. Το LMG θέλει η κυβέρνηση να ενισχύσει τις δράσεις του για να προωθήσει τις εσωτερικές επενδύσεις, ενώ ζήτησε επίσης τη χαλάρωση των κανόνων προκειμένου να ενθαρρυνθεί η αγορά «δεσμευμένων» ασφαλιστικών εταιρειών – οντοτήτων που έχουν συσταθεί εντός ενός ομίλου για να ασφαλίσουν ορισμένους κινδύνους.

Ακόμη μία απαίτηση από πλευράς του είναι και η κατάργηση των τριμηνιαίων αναφορών. Σε αντίθεση με το ABI, το LMG προειδοποιεί για σημαντικές αλλαγές στις κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ. «Είναι ζωτικής σημασίας οι τυχόν αλλαγές να μην απειλούν την κρίση του κανονιστικού πλαισίου του Ηνωμένου Βασιλείου ως ισοδύναμου, το οποίο είναι σημαντικό για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού στα κράτη μέλη της ΕΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά. Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι εξετάζει τις απαντήσεις στις διαβουλεύσεις και θα δημοσιεύσει τις απαντήσεις του σε εύθετο χρόνο. Οι PRA και FCA αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Πηγή: ft.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»