Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024

Μεγάλος βαθμός επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών την Τρίτη 18/07 και την Τετάρτη 19/07 λόγω Hot-Dry-Windy καιρού

Δημοσίευση: 18/07/2023
πυρκαγιές. Meteo, Hot-Dry-Windy καιρός

Πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένουμε την Τρίτη και την Τετάρτη, 18 – 19.07.2023, στο Αιγαίο, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και τοπικά στη Δυτική Πελ/σο λόγω Hot-Dry-Windy τύπο καιρού. 

Αιτία των πολύ δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι (6-7 bf, τοπικά 8 bf) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα, σε συνδυασμό με τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, και οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά την ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων. Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες την Τρίτη 18.07.2023 και τη Τετάρτη 19.07.2023 αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο, για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot – Dry – Windy.

Ειδικότερα, την Τρίτη 18.07.2023 (Εικόνα 1) αναμένουμε την υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική (κυρίως ανατολικά), Κ. και Ν. ΕύβοιαΚορινθίαΑργολίδαΛακωνίαΛέσβοΧίοΣάμοΙκαρίαΝάξο και Κρήτη.

Μεγάλος βαθμός επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών την Τρίτη 18/07 και την Τετάρτη 19/07 λόγω Hot-Dry-Windy καιρού
Εικόνα 1. Σύνοψη πυρομετεωρολογικών συνθηκών για την Τρίτη 18 Ιουλίου 2023.

Για τη Τετάρτη 19.07.2023 (Εικόνα 2) αναμένουμε την υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε ΑττικήΒοιωτίαΦωκίδα, ΕύβοιαΚορινθίαΑργολίδαΑρκαδίαΛακωνίαΜεσσηνία, ΛέσβοΧίο, Λήμνο, Σκύρο, Σάμο σε Δ. και Ν. Κρήτη. Κατά τόπους υψηλή επικινδυνότητα αναμένουμε σε Δ. ΣτερεάΗλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθο, Κυκλάδες και Ρόδο.

Μεγάλος βαθμός επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών την Τρίτη 18/07 και την Τετάρτη 19/07 λόγω Hot-Dry-Windy καιρού
Εικόνα 2. Σύνοψη πυρομετεωρολογικών συνθηκών για τη Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023.

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται εκ νέου σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας. 

Η Πυρομετεωρολογική Ομάδα του Meteo θα παρακολουθεί τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά και πραγματικά στοιχεία και θα επανέλθει με νεότερη πυρομετεωρολογική ενημέρωση.

Χάρτες επικινδυνότητας και πυρομετεωρολογικά δελτία αναρτώνται καθημερινά στο meteo.gr. Για περισσότερα γραφικά και πληροφορίες, επισκεφθείτε το https://fireweather.eu/firescope/.

Πηγή: meteo.gr

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

ΕΣΠΑ: Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης που έρχονται από Σεπτέμβριο – Νέα προγράμματα για υφιστάμενες μικρομεσαίες και startups

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται η προδημοσίευση της νέας δράσης του ΕΣΠΑ που πρόκειται να ξεκινήσει εντός της χρονιάς για τις υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έναν

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»