Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Ολοσχερής καταστροφή στην Χαβάη από τις πυρκαγιές: Τουλάχιστον 111 νεκροί και ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων

Δημοσίευση: 24/08/2023
Χαβάη, πυρκαγιές, οικονομικές καταστροφές

Οι πυρκαγιές στη Χαβάη έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 111 ανθρώπων, με πολλούς ακόμα αγνοούμενους, και έχουν καταστρέψει πάνω από 2.000 κατοικίες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με αναφορά του CNN, ο Κυβερνήτης της Χαβάης, Τζος Γκριν, δήλωσε ότι είναι πιθανόν να υπάρχουν πάνω από 1.000 κάτοικοι που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 8 Αυγούστου.

Επίσης, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης έκτακτων αναγκών του Μάουι παραιτήθηκε, αναφέροντας λόγους υγείας, μια ημέρα μετά την υπεράσπιση της σιωπής του συστήματος σειρήνων του νησιού. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πρακτορείου Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων της Χαβάης, κανείς δεν προσπάθησε να ενεργοποιήσει το σύστημα σειρήνων “όλων των κινδύνων” του Μάουι.

Οι οικονομικές ζημιές από τις πυρκαγιές εκτιμάται στα 4 έως 6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Ταυτόχρονα η εταιρεία Karen Clark & Company, ειδικευμένη στη μοντελοποίηση καταστροφών, ανακοίνωσε νέες εκτιμήσεις που δείχνουν ότι οι ασφαλισμένες απώλειες περιουσιακών στοιχείων από την πυρκαγιά στη Λαχαϊνά της Xαβάης ανέρχονται σε περίπου 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, η AccuWeather αύξησε την εκτίμησή της για τη συνολική ζημιά και τις οικονομικές απώλειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη Xαβάη, σε ποσό από 14 έως 16 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ρέιμοντ Τόμσον, αναπληρωτής διευθυντής στην AM Best, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τους μικρότερους ασφαλιστικούς φορείς που έχουν μεγαλύτερο μερίδιο των εγγραφών τους στη Xαβάη. “Τα σχέδια κεφαλαίων, η αντασφάλιση και τα προγράμματα διαχείρισης κινδύνου των φορέων αυτών θα δοκιμαστούν όταν καλεστούν να ανταποκριθούν”, τόνισε. “Οι αναλυτές της AM Best παρακολουθούν προσεκτικά τα γεγονότα στη Xαβάη.”

Στη λίστα της AM Best με τους κορυφαίους ασφαλιστές πολλαπλών κινδύνων κατοικιών στη Xαβάη για το 2022 βρίσκονται η State Farm με 35% του μεριδίου αγοράς και 162 εκατομμύρια δολάρια σε άμεσα εγγεγραμμένες εισφορές. Άλλοι κορυφαίοι ασφαλιστές είναι η Tokio Marine U.S. PC Group (12% μερίδιο αγοράς), η Allstate Insurance Group (8%), η USAA Group (7%) και οι Liberty Mutual Insurance Companies (6%).

Σύμφωνα με την έκθεση του Moody’s ένα σημαντικό μέρος των ζημιών σε ποσοστό 75% θα καλυφθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Άνω των 2.200 σπιτιών και επιχειρήσεων έχουν υποστεί τέτοιες καταστροφικές ζημιές με αποτέλεσμα η ανακατασκευή τους να είναι ιδιαίτερα ακριβή, καθώς το κόστος είναι ήδη πολλαπλάσια υψηλότερο (έως και 40%) σε σχέση με το μέσο οικοδομικό κόστος στη χώρα.

Η ανοικοδόμηση θα είναι απολύτως δαπανηρή καθώς ο πληθωρισμός αυξάνει τις τιμές, ιδίως εάν λάβουμε και υπόψιν την απομακρυσμένη τοποθεσία του νησιού. 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»