Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

H Aviva Poland πουλήθηκε έναντι 2,5 δισεκατ. ευρώ στην Allianz

Η ασφαλιστική εταιρία Aviva με έδρα το Λονδίνο κατέληξε σε συμφωνία με την Allianz για την πώληση της Aviva Poland έναντι του ποσού των 2,5 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία, η οποία ορίζει την τιμή της πολωνικής επιχείρησης στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, διαδέχεται την πώληση της ιταλικής μονάδας της P&C Aviva Italia SpA στην Allianz, οποία πουλήθηκε 330 εκατομμυρία ευρώ στις αρχές του μήνα.

Στην πραγματικότητα, η εκποίηση της Aviva Poland είναι η όγδοη συναλλαγή που ανακοίνωσε η Aviva τους τελευταίους οκτώ μήνες, καθώς ο όμιλος φαίνεται να έχει επικεντρωθεί εκ νέου στις δραστηριότητές του στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τον Καναδά.

Ωστόσο, η Aviva επιβεβαίωσε ότι αυτή θα είναι και η τελευταία πώληση της εταιρείας στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της.

«Η πώληση της πολωνικής επιχείρησής μας είναι ένα εξαιρετικό βήμα για τον επαναπροσδιορισμό του χαρτοφυλακίου μας που ανακοινώθηκε πριν από οκτώ μήνες», δήλωσε η διευθύνων σύμβουλος της Aviva, Amanda Blanc.

«Η πώληση των οκτώ μη βασικών επιχειρήσεων μας θα αποφέρει συνολικά έσοδα μετρητών ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων λιρών. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στο σχέδιο μείωσης του χρέους μας και σε εύθετο χρόνο θα σημειώσουμε σημαντική επιστροφή κεφαλαίου μας μετόχους. Η στρατηγική μας εστίαση είναι τώρα μας ισχυρότερες επιχειρήσεις μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τον Καναδά, όπου κατέχουμε μία κορυφαία θέση στην αγορά και δυναμικές προοπτικές ανάπτυξης.»

Το 2020, τα καθαρά κέρδη της Aviva Poland ανήλθαν στα 130 εκατομμύρια £, ενώ η ακαθάριστη αξία και η καθαρή αξία του ενεργητικού της επιχείρησης ήταν 3,9 δισεκατομμύρια £ και 0,4 δισεκατομμύρια £.

Η Aviva Investors Poland, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια της Aviva Poland, καθιστά επίσης  μέρος της συναλλαγής. Τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση της Aviva Investors Poland ήταν 3,7 δισεκατομμύρια λίρες στο τέλος του 2020 και τα κέρδη πέρυσι έφτασαν τα 4 εκατομμύρια £.

Η Aviva αναμένει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τη συμφωνία για να υποστηρίξει το προηγούμενο επικοινωνιακό πλαίσιο για τη μείωση του χρέους, τις επενδύσεις για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της και την επιστροφή του κεφαλαίου στους μετόχους.

Η συναλλαγή υπόκειται σε συνήθεις όρους κλεισίματος, συμπεριλαμβανομένων των κανονιστικών και αντιμονοπωλιακών εγκρίσεων, και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών.

Η αγορά αυτή καθιστά την Allianz την πέμπτη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Πολωνία και, συμβάλλοντας στην εδραίωση της ως ηγετική δύναμη στην Κεντρική Ανατολική Ευρώπη, προσφέροντάς της τη δεύτερη θέση ως προς το λειτουργικό κέρδος.

Αναλαμβάνοντας την Aviva Poland, η Allianz αναμένει να διπλασιάσει τα έσοδά της στην πολωνική αγορά και να επιτύχει έναν ισορροπημένο συνδυασμό επιχειρήσεων μεταξύ P&C και ασφάλισης ζωής.

Ο Oliver Bäte, Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της Allianz SE, σχολίασε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενισχύσουμε περαιτέρω την προβολή της Allianz στην Κεντρική Ανατολική Ευρώπη και να συνεχίσουμε την επιτυχημένη αναπτυξιακή μας στρατηγική στην περιοχή. Συνδυάζοντας την ασφαλιστική και ψηφιακή τεχνογνωσία μας και τις ισχυρές επενδύσεις στην τεχνολογική καινοτομία, οι πελάτες θα επωφεληθούν από τα καινοτόμα προϊόντα και τις εξαιρετικές υπηρεσίες μας.»

Ο Klaus-Peter Roehler, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Allianz SE που είναι υπεύθυνος για την ασφάλιση στις γερμανόφωνες χώρες και την Κεντρική Ανατολική Ευρώπη, σχολίασε την συμφωνία λέγοντας:

«Με μια προσέγγιση για πρώτη φορά στον πελάτη για το σχεδιασμό και τη διανομή, και χρησιμοποιώντας την καινοτομία και την τεχνολογία ως βασικούς παράγοντες για την ικανοποίηση των πελατών, θεωρούμε ότι είναι μια φανταστική ευκαιρία για να ενισχύσουμε το αποτύπωμά μας».

Διαβάστε Ακόμα