Για τις αλλεπάλληλες εξαγορές ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και εταιρειών διαμεσολάβησης μίλησε, μεταξύ άλλων, στο Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο ο κ. Γιώργος Κακριδής, Συντονιστής Ασφαλιστικών Πρακτόρων exasfalisou.gr.
Τα τελευταία χρόνια η ασφαλιστική αγορά τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό έχει αρχίσει να συρρικνώνεται μέσα από τις αλλεπάλληλες εξαγορές ασφαλιστικών εταιρειών. Η τάση αυτή φαίνεται ότι έχει μεταφερθεί και στο χώρο των πρακτορείων, με μεγάλες εταιρείες διαμεσολάβησης να αγοράζουν μικρότερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αξιοποιήσουν το δίκτυο και το πελατολόγιό τους.
Όπως τονίζει ο κ. Κακριδής, όσο ο αριθμός των ασφαλιστικών εταιρειών μειώνεται, τόσο οι λύσεις που έχει στη διάθεσή του ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής θα περιορίζονται. Στο πλαίσιο αυτό για να έχουν τη δύναμη οι εταιρείες διαμεσολάβησης να διαπραγματευτούν με τις ασφαλιστικές εταιρείες, θα πρέπει να γίνουν πιο ισχυρές, διαθέτοντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο αλλά και νέα παραγωγή. Για το λόγο αυτό, το τελευταίο καιρό πολλές εταιρείες διαμεσολάβησης βολιδοσκοπούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, στοχεύοντας στην αγορά μικρότερων ασφαλιστικών γραφείων.
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κακριδής, ήδη στην αγορά μας υπάρχουν πάρα πολλά funds που επιθυμούν να μπουν στο παιχνίδι της διαμεσολάβησης, χρηματοδοτώντας και αγοράζοντας ασφαλιστικά γραφεία. Η συρρίκνωση αυτή της αγοράς, όπως επισημαίνει, αναμένεται να επηρεάσει άμεσα και τις προμήθειες των επαγγελματιών της διαμεσολάβησης, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών μειώνεται διαρκώς.
«Η αγορά εξελίσσεται και προχωράμε σε ένα επόμενο στάδιο. Αυτό το επόμενο στάδιο έχει τρία βασικά βήματα. Το πρώτο βήμα, είναι η αλλαγή σε επίπεδο ασφαλιστικών εταιρειών. Οι εταιρείες θα συγχωνευθούν. Ήδη έχουμε κάποιες εξαγορές και θα έχουμε ακόμη περισσότερες. Το δεύτερο κομμάτι αφορά τα ασφαλιστικά πρακτορεία, τους μεσίτες και τους απλούς πράκτορες που εκεί τα σχήματα θα πρέπει να γίνουν πιο ισχυρά.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κακριδής.
«Σήμερα εγώ σαν γραφείο έχω απέναντί μου 20 ασφαλιστικές εταιρείες. Για να ασφαλίσω π.χ. μια επιχείρηση σε καλή τιμή θα απευθυνθώ σε διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες και έτσι θα χτυπηθεί το ασφάλιστρο. Όταν θα υπάρχουν από 5 έως 8 παίκτες μάξιμουμ στην αγορά, αυτό σημαίνει ότι οι λύσεις θα είναι πιο περιορισμένες, καθώς πέφτει ο ανταγωνισμός.»
«Από την άλλη, για να μπορέσουν τα πρακτορεία να ανταπεξέλθουν σε αυτό, θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος. Το μέγεθος ορίζεται από δύο παράγοντες. Το χαρτοφυλάκιο και τη νέα παραγωγή. Οι εταιρείες όταν θα μαζευτούν θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Είναι 100% σίγουρο, επίσης, ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε μείωση προμηθειών.», τονίζει στο λόγο του.
«Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κατηγοριοποιήσουν τα γραφεία βάσει όγκου παραγωγής αλλά και βάση ενός νέου κρίσιμου μεγέθους, της νέας παραγωγής που δημιουργείται, γιατί είναι και αυτή που ανανεώνει το χαρτοφυλάκιο και μειώνει το δείκτη ζημιών.»
«Άρα λοιπόν, οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς και αυτοί που έχουν ρευστότητα αυτή τη στιγμή συγχωνεύονται ή εξαγοράζουν μεγάλα πρακτορεία. Ήδη στην αγορά μας υπάρχουν πάρα πολλά funds τα οποία χρηματοδοτούνε και αγοράζουν γραφεία. Έμαθα μάλιστα πρόσφατα ότι έγινε μια τέτοια εξαγορά στην Κρήτη που ένα μεγάλο fund εξαγόρασε την παραγωγή ενός γραφείου. Αυτά είναι φυσικά επακόλουθα που θα έχουμε. Θα δούμε στο άμεσο μέλλον και άλλες επιθετικές αγορές ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων πρακτορείων.»
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί!