Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

Γιατί οι τιμές των ασφαλίστρων αυτοκινήτου μειώθηκαν εν μέσω πληθωρισμού; Πώς θα κινηθούν τους επόμενους μήνες;

Δημοσίευση: 14/12/2021
Γιατί οι τιμές των ασφαλίστρων αυτοκινήτου μειώθηκαν εν μέσω πληθωρισμού; Πώς θα κινηθούν τους επόμενους μήνες;

Γράφει η Σωτηρία Γιαννακοπούλου,

Έκπληξη προκαλεί η μείωση των ασφαλίστρων αυτοκινήτου εν μέσω πληθωρισμού. Σύμφωνα με την έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου το Νοέμβριο του 2021 κατέγραψαν οριακή μείωση της τάξης του 1,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Αν και το ποσοστό αυτό θα μπορούσε για κάποιους να χαρακτηριστεί αμελητέο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ασφάλιστρα αποτελούν ένα από τα ελάχιστα αγαθά και υπηρεσίες που κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο τον περασμένο μήνα, δεδομένου ότι οι πληθωριστικές τάσεις των παγκόσμιων αγορών ώθησαν τις τιμές προς τα πάνω, τόσο στα είδη πρώτης ανάγκης, όσο και στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων.

Πού αποδίδεται η πτώση των τιμών;

Προκειμένου να λύσουμε το γρίφο της μείωσης των τιμών των ασφαλίστρων θα πρέπει να παρατηρήσουμε τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά των αυτοκίνητων. Η έλλειψη πρώτων υλών αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο κλάδο των μεταφορών τρέφουν την εφοδιαστική κρίση που μαστίζει τη βιομηχανία των αυτοκινήτων, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στις πρωτασφαλίσεις.

Περίπου το 25% της συνολικής παραγωγής των ασφαλίστρων στο κλάδο του αυτοκινήτου στην Ελλάδα προέρχεται κάθε χρόνο από ασφαλιστήρια συμβόλαια νέων οχημάτων. Ωστόσο, με την έλευση της πανδημίας, το ποσοστό αυτό μειώθηκε κατά 10%, δεδομένου ότι οι καταναλωτές όχι μόνο αναβάλλουν την ιδέα της αγοράς νέων αυτοκινήτων, αλλά καλούνται να αντιμετωπίσουν και τον παράγοντα της κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμη και εκείνοι που επιθυμούν να επενδύσουν στην αγορά ενός νέου αυτοκινήτου θα πρέπει να περιμένουν ακόμη και πάνω από 6 μήνες, δεδομένου ότι οι περισσότερες αντιπροσωπίες παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις. Μάλιστα, κάποιος ο οποίος αγοράζει σήμερα ένα αυτοκίνητο θα το παραλάβει στην καλύτερη περίπτωση την άνοιξη του 2022, και εν συνεχεία θα συνάψει το ασφαλιστήριο συμβόλαιό του. Το φαινόμενο αυτό προκαλεί ένα κενό στην παραγωγή των ασφαλίστρων, με την αγορά να στηρίζεται κατά βάση στις ανανεώσεις των συμβολαίων.

Αναμένονται αυξήσεις τους επόμενους μήνες

Το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τον κλάδο του αυτοκινήτου, καθώς αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Η ανατροφοδότηση της αγοράς των αυτοκινήτων από τις αυτοκινητοβιομηχανίες θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά για τη ζήτηση και τις νέες αγορές, οι οποίες ασφαλώς συνοδεύονται και από νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει τη τιμή των ασφαλίστρων είναι η κίνηση στα αστικά κέντρα. Το μποτιλιάρισμα που παρατηρείται στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μετά το τέλος των lockdown, εκτός από τα προφανή προβλήματα που δημιουργεί στην καθημερινότητα των πολιτών, εντείνει τη συχνότητα των τροχαίων ατυχημάτων και των ζημιών, αυξάνοντας κατά συνέπεια το κόστος των αποζημιώσεων που καλούνται να καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Τα μειωμένα ασφάλιστρα στα οποία ορισμένες εταιρείες επικεντρώνουν την πωλησιακή τους στρατηγική με στόχο την ενίσχυση του πελατολογίου τους, επηρεάζουν τα αποθεματικά αλλά και την φερεγγυότητα τους. Συνεπώς, ακόμη και οι εταιρείες που επενδύουν στο χαμηλό ασφάλιστρο με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας τους στην αγορά θα αναγκαστούν να επανεκτιμήσουν το κόστος των συμβολαίων τους, προκειμένου να παραμείνουν υγιείς.

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»