Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Γιατί αποσύρονται οι ασφαλιστικές εταιρείες από την κάλυψη διαστημικών κινδύνων;

Δημοσίευση: 01/09/2021

Χιλιάδες νέοι δορυφόροι εκτοξεύονται καθημερινά σε περιοχές όπου συσσωρεύονται σκουπίδια από τις πρώτες διαστημικές αποστολές πριν από σχεδόν 65 χρόνια. Οι αυξανόμενοι κίνδυνοι σύγκρουσης έχουν ως αποτέλεσμα την απόσυρση των ασφαλιστικών εταιρειών από την ασφάλιση διαστημικών αποστολών και πολύτιμων εργαλείων, όπως οι δορυφόροι.

“Αυτό είναι ένα πραγματικό ζήτημα για την ασφάλιση”, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πάρκερ, συνιδρυτής της Assure Space, μονάδας της AmTrust Financial στο Reuters.

Πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, η εταιρεία σταμάτησε να παρέχει ασφάλεια διαστημικών σκαφών στη χαμηλή τροχιά της Γης (LEO), όπου λειτουργούν οι περισσότεροι δορυφόροι. Έκτοτε τα ελάχιστα ασφαλιστήρια που έχουν υπογραφεί αποκλείουν ζημιές από σύγκρουση.

«Μπορεί να αρχίσει να γίνεται δύσκολο να αποκτήσουμε αυτού του είδους την κάλυψη στο εγγύς μέλλον, καθώς οι περισσότεροι ασφαλιστές αντιλαμβάνονται ότι αυτός είναι ένας σημαντικός κίνδυνος που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε», τονίζει ο Πάρκερ.

Σύμφωνα με τη Seradata, υπάρχουν 8.055 δορυφόροι που περιφέρονται στις τροχιές της Γης, με το 42% από αυτούς είναι ανενεργοί, ενώ τα περισσότερα λειτουργούν στο LEO, το οποίο εκτείνεται 2.000 χιλιόμετρα με 1.243 μίλια πέρα ​​από τη Γη.

Ο αριθμός των ενεργών δορυφόρων αυξήθηκε κατά 68% σε σχέση με πέρυσι και περισσότερο από 200% σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.

Μεγάλο μέρος της νέας δραστηριότητας προήλθε από το SpaceX του δισεκατομμυριούχου Elon Musk, καθώς επεκτείνει το ευρυζωνικό δίκτυο Starlink. Η SpaceX δεν έχει κάνει ακόμη γνωστό αν οι δορυφόροι της είναι ασφαλισμένοι.

Άλλες μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Google, της Apple και της Amazon, βασίζονται επίσης στους δορυφόρους για τη διαβίβαση δεδομένων, όπως και οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών, οι κυβερνητικές υπηρεσίες και τα πανεπιστήμια που ασχολούνται με τη διαστημική έρευνα, τονίζουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς.

Η κάλυψη του διαστήματος ήταν ένας προσοδοφόρος κλάδος για τους ασφαλιστές, οι οποίοι κέρδισαν 475 εκατομμύρια δολάρια σε ακαθάριστα ασφάλιστρα για την κάλυψη δορυφόρων, πυραύλων και μη επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων πέρυσι και πλήρωσαν μόλις 425 εκατομμύρια δολάρια σε απώλειες, σύμφωνα με τη Seradata.

“Τα ασφάλιστρα διαστήματος είναι 10-20 φορές πιο προσοδοφόρα από τα ασφάλιστρα αεροπορίας, δήλωσε ο Peter Elson, διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας Gallagher Aerospace, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το ασφαλιστικό δίλημμα βασίζεται στο γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί καθαρίζει το χάος στο διάστημα.

Ιστορικά, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια προστατεύουν τις συσκευές από απώλειες, αστοχίες ή ζημιές από την εκτόξευσή τους σε τροχιά, αλλά όχι από απώλειες εσόδων από τη διακοπή λειτουργίας. Οι φορείς εκμετάλλευσης θα μπορούσαν να προσθέσουν κάλυψη ευθύνης σε περίπτωση που ένας δορυφόρος καταστρέψει έναν άλλον ή επανέλθει στην ατμόσφαιρα με τρόπο που προκαλέσει ζημιά ή τραυματισμό στο έδαφος.

Περίπου οι μισές νέες εκτοξεύσεις δορυφόρων έχουν πλέον ασφάλιση, δήλωσε ο Denis Bousquet, στέλεχος της διαστημικής επιχείρησης της AXA XL. Πηγές του κλάδου αναμένουν περισσότερα συμβόλαια που θα αποκλείουν την κάλυψη συγκρούσεων, ενώ θα είναι ελάχιστοι οι δορυφόροι θα έχουν πλήρη ασφάλιση.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»