Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

Ο Α. Γεωργιάδης μιλά για το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Δημοσίευση: 30/11/2023
Άδωνις Γεωργιάδης, φορολογικό νομοσχέδιο, ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Σε συνέντευξη που είχε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή «ACTION ΤΩΡΑ», αναφέρθηκε σε δύο πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν την κοινωνική και επαγγελματική επικαιρότητα. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Γεωργιάδης όσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο επισήμανε πως τα σχόλια και οι ενστάσεις που εκδηλώθηκαν κατά τον δημόσιο διάλογο από ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζομένους, έχουν επιλυθεί στις τελευταίες τροποποιήσεις.

Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Στις 6 Δεκεμβρίου κατατίθεται στο Κοινοβούλιο. Ο σκοπός είναι να ψηφιστεί στις 18 του μήνα στην Ολομέλεια και οι ρυθμίσεις του θα ισχύσουν από 1η του χρόνου. Είναι ένα νομοσχέδιο με έντονα κοινωνικό πρόσημο. Λύνει μία σειρά ζητημάτων, δεν λύνει ένα ζήτημα.

Το θέμα της παύσης της περικοπής του 30% της σύνταξης των εργαζομένων συνταξιούχων. Το θέμα της αύξησης του ορίου χρεών προς τον ΕΦΚΑ από τις 20.000 στις 30.000 ή από τις 6.000 στις 10.000 αν είσαι αγρότης. Το θέμα της αύξησης του επιδόματος μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες. Το θέμα της δυνατότητας των δικαιούχων του εποχικού επιδόματος να εργάζονται 12 ημερομίσθια το μήνα χωρίς να χάνουν το εποχικό τους επίδομα, που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην εύρεση εργατικού δυναμικού εν μέσω εορτών στα καταστήματα εστίασης και τουρισμού, όπου δεν μπορούν να βρουν εύκολα εργαζομένους.

Η ρύθμιση για το πάγωμα του επιτοκίου δανεισμού του ασφαλιστικού χρέους στον ΕΦΚΑ έως το ’25 για να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα όσοι χρωστούν. Οι ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά – ασφαλιστικά ταμεία που θα δημιουργήσουν ένα καινούριο περιβάλλον, τον 2ο πυλώνα ασφάλισης και θα έχουμε μία τελείως καινούρια εικόνα».

Για τις αντιδράσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο:

«Πιστεύω ότι με τον τρόπο που τελικά κατατέθηκε το νομοσχέδιο, οι βασικές ενστάσεις που είχαν τεθεί στο δημόσιο διάλογο έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.  Διότι και το τεκμαρτό εισόδημα γίνεται πιο εύκολα μαχητό, και μειώνεται το τέλος επιτηδεύματος, μειώνεται και η επιβάρυνση των φορολογικών συντελεστών στην υπερβάλλουσα του τεκμηρίου φορολογική δήλωση. Δηλαδή, οι βασικές ενστάσεις που ακούστηκαν θεραπεύτηκαν στην τελική κατάθεση του νομοσχεδίου.

Όσον αφορά τους εργαζομένους συνταξιούχους, γιατί έχουμε το δικό μου νόμο που έρχεται την άλλη εβδομάδα, μέσα στο νομοσχέδιο προβλέπεται ο συμψηφισμός της σύνταξης με το τεκμαρτό εισόδημα.  Που σημαίνει πρακτικά ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν θα επηρεαστούν από αυτό το νόμο. Άρα, νομίζω ότι το φορολογικό νομοσχέδιο πλέον είναι ένα νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Από την άλλη, και το είδατε και στις δημοσκοπήσεις, η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ένα ζήτημα αδικίας εδώ. Και δεν είναι ωραίο να υπάρχει αδικία. Όταν ένας ελεύθερος επαγγελματίας δηλώνει επί σειρά ετών μηδενικό εισόδημα κάτι δεν πάει καλά».

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»