Γράφει η Καφαδάρη Δήμητρα,
Νέοι, με φρέσκες ιδέες και ξεροκέφαλα μυαλά. Αυτές είναι μερικές από τις βασικές έννοιες που χρησιμοποιούνται όταν περιγράφουν έναν Gen Zer. Για πολλά χρόνια η κοινή πεποίθηση ήταν ότι εάν εργαζόμαστε σκληρά θα φτάσουμε ψηλά. Ωστόσο το εργασιακό πλαίσιο αλλάζει, επεκτείνεται καθώς μία νέα δυναμική κάνει την εμφάνισή της.
Με αφορμή την διεθνή ημέρα νεολαίας (12 Αυγούστου), ας δούμε μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της γενιάς.
Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Ποιοι ορίζονται ως Gen Z; Με μία απλώς αναζήτηση στη Google διαπιστώνουμε ότι ως Gen Z θεωρούνται οι νέοι γεννηθέντες από το 1996 έως το 2010, οι οποίοι μάλιστα κάνουν την είσοδό τους σωρηδόν στον εργασιακό τομέα. Ωστόσο η συμβολή τους σε ένα εργασιακό περιβάλλον περιτριγυρίζεται ταυτόχρονα από θετικές και αρνητικές απόψεις. Ας ρίξουμε μια ματιά στις διάφορες οπτικές.
Η νέα γενιά εργαζομένων χαρακτηρίζεται από ένα έντονες και ισχυρές πεποιθήσεις (μερικές φορές μάλιστα θα λέγαμε απόλυτες) του τι είναι καλό και τι κακό. Ήδη αυτή η γενιά αποτελεί πάνω του 20% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ σε τρία χρόνια από τώρα θα αποτελεί περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνολικού εργατικού δυναμικού. Πιστοί στις αξίες τους, απαιτούν από το εργασιακό τους περιβάλλον αυτά που πιστεύουν ότι αξίζουν. Διακρίνονται από τις ηχηρές απόψεις που διαθέτουν, τις φρέσκες και καινοτόμες ιδέες που μπορούν να “εκτοξεύσουν” μία επιχείρηση.
Πάνω απ’ όλα η ψυχική υγεία!
Η ψυχική υγεία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που καθορίζει το διάστημα στο οποίο ένας Gen Zer θα μείνει σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Έρευνα του Harvard διαπίστωσε σε ένα ποσοστό άνω του 81% των Gen Zers έχει εγκαταλείψει μια θέση εργασίας για λόγους ψυχικής υγείας.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί η ψυχική υγεία βρίσκεται στο βάθρο όταν οι νέοι επιλέγουν μία δουλειά. Από το 2000 και έπειτα η χώρα μας έχει περάσει από πολλά κύματα. Κρίσεις (εθνικές και παγκόσμιες), ένα εκπαιδευτικό σύστημα που συνεχώς αλλάζει, πίεση από γονείς, δασκάλους, κοινωνία, μία παγκόσμια πανδημία και ταυτόχρονα μία διαρκής πίεση να γίνουν πάντα καλύτεροι του ανταγωνισμού είναι κάποια από τα βασικά στοιχεία που καθορίζουν την ζωή τους.
Πτυχία, μεταπτυχιακά, εργασιακή εμπειρία και ένας τόνος διαδικτυακών σεμιναρίων για να μείνουν άνεργοι με μόνο τη ΔΥΠΑ να τους “σώζει”. Είναι κωμικοτραγικό το ότι στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό νεανικής ανεργίας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η ανεργία στη χώρα μας για άτομα κάτω των 25 χρονών φτάνει το 29,7%!
Οπότε, έστω μέχρι ένα σημείο, μπορούμε σίγουρα όλοι να δικαιολογήσουμε την εριστική συμπεριφορά των εργαζομένων της γενιάς Gen Z η οποία κρύβει μέσα της φόβο για το αβέβαιο αύριο.
Νέες τεχνολογίες, νέος τρόπος εργασίας
Η υπέρμετρη ανάπτυξη νέων τεχνολογιών έχουν κάνει την είσοδό τους στον εργασιακό τομέα. Η κυριαρχία του Internet και της ψηφιοποίησης δεδομένων έχουν αποδειχθεί κερδοφόρες για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους εργαζομένους. Νέα μοντέλα εργασίας υιοθετούνται όλο και πιο συχνά από επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της International Workplace Group (IWG), το 81% των εργαζομένων αναφέρει ότι η δυνατότητα υβριδικής εργασίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατά την αναζήτηση εργασίας, με το 90% να επιθυμεί την υβριδική εργασία και μόνο το 11% να θέλει να επιστρέψει στο προηγούμενο μοντέλο της φυσικής παρουσίας στο γραφείο και το συνηθισμένο πενθήμερο.
Για τη γενιά των Gen Z, η επιλογή ωραρίου και χώρου εργασίας, αποτελεί ύψιστης σημασίας παράγοντα ο οποίος καθορίζει την παραγωγικότητά τους. Μάλιστα το 89% των επιχειρήσεων της έρευνας αναφέρει υψηλότερα ποσοστά διατήρησης του ανθρώπινου δυναμικού λόγω των ευέλικτων μοντέλων εργασίας, με το 88% των εταιρειών να σχεδιάζουν την πλήρη μετάβαση σε ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας.
Η γενιά αυτή εξελίσσεται ταυτόχρονα με τα όσα τρέχουν – στην κυριολεξία γύρω της. Αυτό άλλωστε είναι και ο άσσος στο μανίκι των Gen Zers. Η δυνατότητά τους να εξελίσσονται γρήγορα και να προσαρμόζονται εύκολα είναι από τις κύριες απαιτήσεις των εργασιακών καιρών του σήμερα.
Δύσκολα συνεργάζονται οι προηγούμενες γενιές με τη Gen Z
Παρ’ όλα αυτά η νέα γενιά παρουσιάζει σημαντικές διαφορές με τις προηγούμενες κάτι το οποίο, σε πολλές εργασιακές συνθήκες, τους κάνει μη συνεργάσιμους.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι απόψεις τους είναι ηχηρές και σε πολλές περιπτώσεις διακατέχονται από πείσμα.
Σε πρόσφατη έρευνα αναφέρεται πως 3 στους 4 διευθυντές – στελέχη συμφωνούν ότι η Gen Z είναι πιο δύσκολη σε όρους συνεργασίας από άλλες γενιές — τόσο πολύ που το 65% των εργοδοτών δήλωσε ότι πρέπει να τους απολύει πιο συχνά. Ακόμα διαπιστώθηκε πως 1 στους 8 έχει διακόψει τη συνεργασία με Gen Zer σε λιγότερο από μία βδομάδα.
Εγωιστές και δείχνοντας αμέριστη εμμονή στις απόψεις τους, οι Gen Zers διαφωνούν συχνά, προσβάλλονται εύκολα, δεν κατανοούν εύκολα την ιεραρχία στο εργασιακό περιβάλλον και έχουν μεγαλύτερη τάση από άλλες γενιές να εγκαταλείψουν μία δουλειά εάν δεν συμβαδίζει με κάποιες απαιτήσεις τους.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με μελέτη, το 37% των διευθυντικών στελεχών θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι της Gen Z δεν κάνουν την παραμικρή προσπάθεια για οτιδήποτε.
«Έπαιζαν με τα τηλέφωνά τους ενώ κάναμε ομαδικές κλήσεις», ανέφερε ένας διευθυντής που πήρε μέρος στην έρευνα.
Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα. Αξίζει για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην νέα γενιά;
Όπως και να έχει η Gen Z έχει τα καλά, έχει και τα κακά της. Ωστόσο εύκολα ο κατάλληλος εργοδότης μπορεί να στρέψει τα αρνητικά αυτής της γενιάς σε προσόντα που θα αναπτύξουν την επιχείρησή του. Άμεσα εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και τις τάσεις της κάθε αγοράς, η Gen Z προχωράει παράλληλα με τον κόσμο κάτι το οποίο πολλές επιχειρήσεις δεν αξιοποιούν.
Είναι σημαντικό να δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης στους εργαζομένους της Gen Z προκειμένου να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον και να αποδείξουν την πραγματική αξία τους!