Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Αυτά είναι τα νέα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών για τις φυσικές καταστροφές

Δημοσίευση: 19/09/2023
φυσικές καταστροφές, Υπουργείο Οικονομικών, υποχρεωτική ασφάλιση

Σε τέσσερις πυλώνες θα κινηθεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών για την στήριξη του εισοδήματος, τη φοροδιαφυγή και τις φυσικές καταστροφές. Από 01/01/2024 θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο της υποχρεωτικής ασφάλισης σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι 4 άξονες τους οποίους ανακοίνωσε η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξη τύπου, σήμερα 19/09 είναι οι εξής:

  • Τραπεζικό σύστημα
  • Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής
  • Στήριξη του εισοδήματος
  • Μόνιμες πρωτοβουλίες προς αντιμετώπιση των συνεπειών από τις κλιματικές καταστροφές

Συγκεκριμένα τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστρoφές οι οποίες μαστίζουν την χώρα μας, ανακοινώθηκαν τα εξής:

  1. Αύξηση Αποθεματικού στα 600 εκατ. ευρώ

Ένα μέτρο στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 87η ΔΕΘ. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα διαμοιραστεί για την κάλυψη των πρώτων αποζημιώσεων, 450 εκατ. ευρώ για το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και 150 εκατ. για τον τακτικό προϋπολογισμό.

2. Ένταξη έργων υποδομών έως 2,2 δισ. στα: ΕΣΠΑ 2014-2020, ΕΣΠΑ 2021-2027 και στο Ταμείο Ανάκαμψης

3. Επιβολή τέλους περιβαλλοντικής προστασίας

Το τέλος περιβαλλοντικής προστασίας θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, όπως επίσης και στην βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb). Το ποσό θα ξεκινάει από το 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια 2 αστέρων ενώ φτάνει και τα 6 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε πολυτελή ξενοδοχεία.

4. Υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστρoφές σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις

Μετά από τις πρόσφατες καταστροφές που δημιουργήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας Daniel, οι οποίες λύγισαν τον κρατικό προϋπολογισμό, τίθενται υποχρεωτική η ασφάλιση μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων από 01/01/2024. Η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης αφορά ζημιές από πλημμύρα, σεισμό και πυρκαγιά, σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατομμυρίων, για κτίρια, μηχανήματα, εξοπλισμό και αποθέματα. Οι συγκεκριμένοι τίθενται εκτός κρατικής αρωγής.

Αυτά είναι τα νέα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών για τις φυσικές καταστροφές

Το κόστος των ανωτέρω μέτρων για τον κρατικό Προϋπολογισμό, χωρίς να υπολογίζονται τα συγχρηματοδοτούμενα εργαλεία, ανέρχεται για το 2023 σε 635 εκατ. ευρώ.

Δείτε ολόκληρη την Συνέντευξη Τύπου:

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Κλήμης Δημαρχιάδης (ΠΑΝΟΡΜΟΣ): Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αποτελούν περίπου το 96% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα

Γράφει ο Κλήμης Δημαρχιάδης, Πρόεδρος Συνεργατικού Σχήματος Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης ΠΑΝΟΡΜΟΣ, Επικεφαλής Επιμελητηριακού Συνδυασμού «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου «Επαγγελματικού Επιμελητηρίου

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»