Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

Τουρισμός για κανέναν: Οι φωτιές ξεσπούν μία μία στην Ελλάδα & ο τουρισμός περνάει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις του

Δημοσίευση: 24/07/2023
φωτιές, Ρόδος, Πυρκαγιές, Τουρισμός
Πηγή εικόνας: Facebook @RHODES RODOS ΡΟΔΟΣ

Γράφει η Δήμητρα Καφαδάρη,

Για 7η συνεχόμενη μέρα καίγεται το νοτιοανατολικό άκρο της Ρόδου. Φαίνεται ότι φωτιές λόγω “αμελειών” ή λόγω “καιρικών φαινομένων” ξεσπάνε σε ολόκληρη την χώρα την στιγμή που πυροσβέστες και ειδικές δυνάμεις τρέχουν να προλάβουν. Οι ζωές των ανθρώπων και ζώων όπως επίσης και του φυσικού πράσινου της χώρας μας βρίσκονται “στο κόκκινο”. 

Αυτή την στιγμή φωτιές επικρατούν στη Ρόδο, στο Αίγιο, Κάρυτσο και Κέρκυρα.

Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος, η χώρα μας μάχεται με την κόκκινη λαίλαπα η οποία αφήνει πίσω της πληγές σε ανθρώπους, ζώα, δάση και κτήρια με έμμεσες και άμεσες επιδράσεις σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Τουριστική κρίση

Μεγάλο πλήγμα στην καρδιά της θερινής σεζόν δέχεται και ο τουρισμός της Ελλάδας, ο οποίος μάλιστα αποτελεί ένα από τα κυριότερα έσοδα του κράτους. Συνολικά από τη Ρόδο κατά της ημέρες Σάββατο (22.07) και Κυριακή (23/07) αναχώρησαν από το νησί περίπου 70.000 τουρίστες ενώ αυτός ο αριθμός αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί. Μάλιστα την Κυριακή από τα 53 προγραμματισμένα αεροσκάφη που θα προσγειωνόταν στο νησί, τα 8 ήρθαν άδεια προκειμένου να παραλάβουν τους τουρίστες που ήθελαν να ξεφύγουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Περιφέρειας, 75 ξενοδοχεία εκκενώθηκαν από τις πληγείσες περιοχές με περισσότερους από 18.000 τουρίστες να μεταφέρονται σε δομές φιλοξενίας.

Ξενοδοχειακές μονάδες, συνεδριακά κέντρα ξενοδοχείων και δημοτικές δομές φιλοξενούν αυτή την στιγμή τους πυρόπληκτους, με τις εικόνες να φαντάζουν τραγικές: άνθρωποι κοιμούνται σε διαδρόμους ξενοδοχείων και πατώματα, δίπλα από τις αναχωρήσεις στα αεροδρόμια και συνωστίζονται σε δρόμους και όπου μπορούν να βρουν ένα καταφύγιο.

 

voitheia-rodos-4
Πηγή εικόνας: protothema.gr
rodos, ροδος φωτια, φωτια τουριστεσ, φωτια σημερα, φωτια τωρα
Πηγή εικόνας: ieidiseis.gr
Ρόδος: Μαζική αποχώρηση τουριστών – Καταγγελίες για τριπλασιασμό τιμών σε ξενοδοχεία της πόλης
Πηγή εικόνας: tribune.gr

Ταυτόχρονα πολλοί tour operators και αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν τις προγραμματισμένες πτήσεις τους προς το νησί, σε πολλές περιπτώσεις έως και το τέλος του μήνα.

Μία ακόμα εξωφρενική κατάσταση που έχει εκδηλωθεί στη Ρόδο αποτελεί το γεγονός ότι από την εκδήλωση των πυρκαγιών, οι τιμές σε ξενοδοχειακές μονάδες έχουν τριπλασιαστεί! Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε στο BBC ένας Βρετανός τουρίστας, οι τιμές σε άλλα μέρη του νησιού πολλαπλασιάστηκαν μέσα σε μία νύχτα. Η αισχροκέρδεια ορισμένων ειδικά εν καιρώ κρίσης είναι μία εικόνα που ντροπιάζει τη χώρα μας.

Οι δηλώσεις των Υπουργείων Τουρισμού & Υποδομών

Το Υπουργείο Τουρισμού πάντως αναφέρει πως η όλη η κρίση αφορά το 10% της φέρουσας ξενοδοχειακής δυναμικότητας του νησιού χωρίς να επηρεάζεται η υπόλοιπη. Μάλιστα η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη βρίσκεται αυτή την στιγμή στη Ρόδο όπου και αναμένεται να μιλήσει με ξένους δημοσιογράφους και μέσα, καθώς η γενικότερη κατάσταση με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα έχει γίνει αντικείμενο σχολιασμού και χλευασμού.

Επίσης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Τσεκούρας συναντήθηκε στη Ρόδο με τον Γενικό Διευθυντή Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Fraport κ. Σπυράτο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας κ. Ψαρό και εκπροσώπους ξένων αεροπορικών εταιρειών, με αντικείμενο τη διευκόλυνση των επιβατών και την ομαλή λειτουργία του Αεροδρομίου «Διαγόρας», δεδομένων των συνθηκών που δημιούργησε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί τις προηγούμενες ημέρες.

Πολιτική Προστασία: Τι δείχνει ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς;

Για τις επόμενες μέρες, και καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα συνεχίζουν να μάχονται σε ήδη ενεργά μέτωπα, κατάσταση συναγερμού σημαίνει η Πολιτική Προστασία για πολλές περιοχές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα:

Ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς (κατάσταση συναγερμού), κατηγορίας 5 διατρέχουν για σήμερα 24/07 οι εξής περιοχές:

 • Περιφέρεια Αττικής
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
 • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
 • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας)
 • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

ενώ,

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας 4, οι εξής:

 • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
 • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)
 • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
 • Περιφέρεια Κρήτης
 • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
 • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)
 • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Αχαΐας)
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

Τουρισμός για κανέναν: Οι φωτιές ξεσπούν μία μία στην Ελλάδα & ο τουρισμός περνάει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις του

Την ώρα που τραγικές στιγμές συμβαίνουν στην Ελλάδα, όλοι θα πρέπει να θυμόμαστε πως προτεραιότητα έχουν οι ανθρώπινες ζωές, τα ζώα και το φυσικό περιβάλλον. Και ας ελπίσουμε πως αυτή η κατάσταση δεν θα πάρει περισσότερο έκταση, κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»