Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Το Taxisnet… «ξέχασε» να μειώσει την προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις

Δημοσίευση: 10/06/2021

Αρκετοί νέοι, αλλά και παλιοί επιχειρηματίες, οι οποίοι ξεκίνησαν να συμπληρώνουν τη φορολογική τους δήλωση, διαπίστωσαν ότι το σύστημα έχει «ξεχάσει» να μειώσει τη δική προκαταβολή τους. Έτσι αντί η προκαταβολή φόρου να είναι στο 70%, στο 55%, στο 35% ή στο 27,5% ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, είδαν η δική τους προκαταβολή να παραμένει στα προ μείωσης επίπεδα. Δηλαδή αυτή τη στιγμή στα Νομικά Πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ) ο υπολογισμός της προκαταβολής γίνεται στο 100% και όχι στο 70% ή στα αντίστοιχα μειωμένα ποσοστά για τις νέες επιχειρήσεις.

Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε αφού όμως είχε ανοίξει η πλατφόρμα και πλέον η αλλαγές στο σύστημα αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα τα Νομικά Πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ) προς το παρών να μην μπορούν να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης τους.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις μειώσεις, για την προκαταβολή φόρου ισχύουν τα εξής:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι ατομικές επιχειρήσεις, αγρότες: Ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου εισοδήματος μειώνεται στο 55% από 100%. Η μείωση στο φόρο θα αποτυπωθεί στο φετινό εκκαθαριστικό για τι φορολογικές δηλώσεις με εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρά κέρδη 10.000 ευρώ το 2020, ο οποίος πέρυσι είχε μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, θα κληθεί να πληρώσει φέτος φόρο εισοδήματος και προκαταβολή φόρου συνολικού ύψους 1.395 ευρώ όταν πέρυσι παρά το κούρεμα της προκαταβολής φόρου επιβαρύνθηκε με φόρο 3.300 ευρώ (μείωση φόρου 57,73%).

2. Επιχειρήσεις: Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες ο συντελεστής προκαταβολής φόρου μειώνεται από 100% σε 70% για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις (κέρδη 2020) και στο 80% από το φορολογητέο έτος 2021 και μετά. Με την νέα ρύθμιση η επιχείρηση που παρουσίασε για πρώτη φορά φορολογητέα κέρδη ύψους 30.000 ευρώ το 2020 θα πληρώσει φόρο εισοδήματος ύψους 7.200 ευρώ. Χωρίς το κούρεμα της προκαταβολής φόρου θα επιβαρύνονταν και με προκαταβολή φόρου 7.200 ευρώ. Δηλαδή η συνολική επιβάρυνση θα ανέρχονταν σε 14.400 ευρώ. Με την νέα ρύθμιση η επιχείρηση θα επιβαρυνθεί με προκαταβολή φόρου 5.040 ευρώ. Έτσι η συνολική επιβάρυνση θα ανέλθει σε 12.240 ευρώ. Το όφελος για την επιχείρηση ανέρχεται σε 2.160 ευρώ.

3. Τράπεζες: Για τις τράπεζες καθώς και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, παραμένει ο συντελεστής 100% για την προκαταβολή φόρου που βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 και επόμενων.

Για τις νέες επιχειρήσεις ο συντελεστής προκαταβολής φόρου για τα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας διαμορφώνεται στο 50% της προκαταβολής φόρου που καταβάλλουν οι παλαιότερες αντίστοιχες επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, μετά τις μειώσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση στην προκαταβολή φόρου για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 27,5% και για τις νέες επιχειρήσεις στο 35% αντίστοιχα.

Aναδημοσίευση: www.dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

“Έφυγε” η Νούλα Λαπατά

Με βαθειά θλίψη αναγγέλλουμε την απώλεια της Νούλας Λαπατά, συζύγου του παλαιού στελέχους της αγοράς και ιδρυτή της Ατλαντικής Ένωσης

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»